News Flash:

Pensionarea - 60 ani pentru femei, 64 ani pentru barbati

23 Noiembrie 2010
1328 Vizualizari | 0 Comentarii
PSD si PNL au votat ieri, în Comisia de munca din Camera Deputatilor, la reexaminarea Legii pensiilor, un amendament comun, care prevede ca vârsta standard de pensionare este de 60 ani pentru femei si 64 ani pentru barbati. "Atingerea acestei vârste se realizeaza prin cresterea vârstelor standard de pensionare", se precizeaza în amendamentul votat de deputatii PSD si PNL. Totodata, amendamentul respectiv prevede ca "stagiul minim de cotizare este de 10 ani, atât pentru femei, cât si pentru barbati", reducându-se astfel termenul de 15 ani, prevazut în forma initiala. Stagiul complet de cotizare este de 30 ani, atât pentru femei, cât si pentru barbati, reducându-se astfel de la 35 ani, cât se prevedea în proiectul de lege trimis spre reexaminare.
Amendamentul a fost votat dupa ce deputatii apartinând coalitiei de guvernare au parasit sedinta Comisiei de munca, reunita pentru reexaminarea, la cererea presedintelui Traian Basescu, a Legii pensiilor, invocând faptul ca prin adoptarea propunerii PSD si PNL de rediscutare a legii în ansamblu se încalca prevederile Constitutiei. Sedinta a debutat cu propunerea avansata de vice-liderul grupului PSD din Camera, Aura Vasile, care a cerut ca Legea pensiilor sa fie discutata în ansamblu si ca amendamentele depuse de PSD sa faca parte din Raportul preliminar pe care Comisia trebuie sa îl elaboreze. Propunerea PSD, în favoarea careia s-au pronuntat si deputatii PNL, nu a fost agreata si de deputatii coalitiei de guvernare, care au invocat textul constitutional si decizii ale Curtii Constitutionale în care se specifica faptul ca reexaminarea se face doar în ceea ce priveste propunerile sau obiectiile ridicate de seful statului, în cazul de fata referitor doar la scaderea vârstei de pensionare pentru femei de la 65 la 63 ani. Deputatii PD-L au aratat ca, daca se va proceda la discutarea legii în ansamblu, vor parasi sedinta Comisiei, considerând ca astfel se încalca Regulamentul de functionare ale Camerei Deputatilor si Constitutia. Astfel, în conditiile în care presedintele Comisiei, deputatul PNL Victor Paul Dobre, a supus la vot propunerea PSD - aceasta fiind adoptata cu majoritatea voturilor - deputatii apartinând coalitiei de guvernare au parasit sedinta.
Comisia de munca, potrivit presedintelui Victor Paul Dobre, a primit termen ca pâna azi sa elaboreze un prim raport asupra reexaminarii Legii pensiilor, urmând ca acesta sa fie remis tuturor deputatilor, care vor avea la dispozitie o saptamana pentru a formula si depune amendamente. Dobre a mai aratat ca, dupa ce se vor depune amendamente de catre deputati, Comisia va elabora raportul final, al carui termen de depunere a fost fixat pentru 23 noiembrie.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3809 (s) | 22 queries | Mysql time :0.261386 (s)