Local

Pensionarii iesiti de la societati care nu-si achita contributia la asigurarile sociale isi vor primi drepturile banesti

Publicat: 27 ian. 2000

DMPS Iasi incearca sa convinga agentii economici ieseni sa-si achite restantele macar pentru persoanele care trebuie sa iasa la pensie •Nestiind ca situatia sa se poate rezolva, un fost angajat de la FORTUS era gata sa intre in greva foamei

Societatile comerciale iesene continua sa acumuleze datorii foarte mari la plata asigurarilor sociale, in prezent restantele, aferente unui numar de 4.478 de agenti economici, ridicandu-se la 312 miliarde de lei. Dintre acestea, 120 de societati au restante mai mari de 100 de milioane de lei, totalizand nu mai putin de 304 miliarde. Ponderea o detin, ca si in alte „ierarhii” ale marilor datornici catre stat, societatile comerciale cu restante la asigurarile sociale de peste un miliard de lei, 43 dintre ele acumuland datorii de 268 de miliarde de lei.

Cum din contributiile la asigurarile sociale urmeaza a fi achitate pensiile, pentru multi fosti angajati ai unor astfel de unitati cu restante foarte mari se prevede un viitor extrem de sumbru: pot aparea cazuri in care, odata cu iesirea la pensie, persoana respectiva sa nu mai dispuna de nici o sursa de venit, pensia neputand fi achitata pentru ca firma de la care a iesit la pensie nu si-a platit contributiile la fondul asigurarilor sociale. Potrivit directorului Directiei Muncii si Protectiei Sociale Iasi, Ionel Calapod, acest lucru nu se poate insa intampla.

„Simplul cetatean nu este vinovat de faptul ca unitatea la care el a lucrat nu si-a achitat aceste contributii, interesul acestuia fiind mai important. Astfel de dosare se rezolva individual, in ultimii ani institutia noastra confruntandu-se cu numeroase astfel de cazuri”, ne-a declarat Ionel Calapod, directorul Directiei Muncii si Protectiei Sociale Iasi. Datorita unor astfel de situatii, anul trecut, institutia ieseana a inregistrat un deficit de 120 de miliarde de lei, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale ajungand in situatia de a contracta credite pentru achitarea la timp a pensiilor.

Gheorghita Cojocaru, dupa ce a lucrat 12 ani la TEPRO SA (fosta Metalurgica) si 20 de ani la FORTUS SA, a iesit la pensie incepand cu data de 1 septembrie 1999. Contrar asteptarilor sale, dupa luni de zile, pensia a intarziat sa-i parvina, la inceputul acestui an Gheorghita Cojocaru declarandu-ne ca intentioneaza sa intre in greva foamei pe 1 februarie 2000.

„Vazand ca pensia intarzie sa-mi apara, am trimis, saptamana trecuta, dupa mai mult de patru luni de asteptare, o scrisoare directorului de la FORTUS, Mihai Ciobanu, in care ii explicam amanuntit situatia mea. Raspunsul nu a intarziat sa apara si am aflat astfel ca dosarul meu fusese uitat undeva, nefiind trimis Directiei Muncii si Protectiei Sociale. Totusi, spre surprinderea mea, directorul Ciobanu mi-a acordat un ajutor in bani, pentru a putea face fata cat de cat situatiei”, ne-a declarat Gheorghita Cojocaru. Cu toate acestea, chiar daca dosarul de pensie ii va fi trimis in aceste zile la DMPS, acesta mai are de asteptat inca destul de mult timp. Termenul de rezolvare a unui astfel de dosar este de 90 de zile. Acesta reprezinta, totusi, un caz fericit. La ora actuala, in judetul Iasi mai exista foarte multi pensionari in aceeasi situatie, care asteapta sa le fie rezolvate problemele.

„Incercam sa convingem societatile comerciale cu datorii sa-si plateasca restantele pentru angajatii care urmeaza sa iasa la pensie, pentru a nu ne mai confrunta cu astfel de cazuri. Fata de datoriile de miliarde de lei pe care le acumuleaza o astfel de firma la plata asigurarilor sociale, 10-20 de milioane de lei, cat ar reveni pentru un angajat scos la pensie, nu reprezinta un efort chiar atat de mare. Asemenea cazuri sunt destul de dese, insa pentru toate incercam sa gasim o rezolvare”, a mai precizat Ionel Calapod. In cazul in care mai exista astfel de situatii, persoana in cauza trebuie sa se adreseze unitatii la care a lucrat sau sa vina direct la Directia Muncii si Protectiei Sociale, pentru a-si depune dosarul de pensie, cererile urmand a fi rezolvate in decurs de 90 de zile. „Nu a existat niciodata un refuz total din partea noastra, fiind solutionate toate dosarele de acest gen care ne-au parvenit”, a incheiat directorul DMPS.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit