Boli si tratamente

Pentru a evita poftele alimentare, ai grijă de creier!

Publicat: 19 sept. 2020
femeie care mananca prajituri
Pentru a evita poftele alimentare, ai grijă de creier, recomandă cercetătorii, prin îndeplinirea unor sarcini care necesită atenție.

Pentru a evita poftele alimentare, ai grijă de creier, recomandă cercetătorii intr-un studiu nou, prin îndeplinirea unor sarcini care necesită atenție. În schimb, studiile anterioare au arătat că a mânca cu mintea ocupata poate duce la supraalimentare.

Conform concluziilor unui studiu realizat de psihologi la Universitatea din Sussex (Marea Britanie), nu ar fi atât de greu să rezisti poftelor alimentare, daca ai avea mai multa grija de… creier. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în Journal of Experimental Psychology: General and Appetite.

Oamenii de știință spun că ocuparea minții prin îndeplinirea anumitor sarcini ar putea proteja împotriva anumitor pofte. În schimb, studiile anterioare au arătat că a mânca cu mintea ocupata poate duce la supraalimentare.

Exercițiu de căutare vizuală

În cadrul primei face a studiului, toți participanții au participat la un exercițiu de căutare vizuală. Trebuiau să găsească o anumita scrisoare printre o serie de alte scrisori. În timpul acestui exercițiu, au fost proiectate imagini cu alimente atractive, cum ar fi ciocolată, gogoși și obiecte necomestibile. Cercetătorii au măsurat cât de distrasi au fost participanții de aceste imagini și cum le-ar putea afecta timpul de reacție.

Al doilea studiu a constat într-un singur experiment în care participanții au fost rugați să țină un baton de ciocolată în mână și să își evalueze gustul, foamea și pofta de ciocolată, înainte de a efectua aceeași sarcină de căutare vizuală ca cea realizata în primul studiu. Apoi, participanții au fost nevoiți să apese un buton de fiecare dată când se surprindeau gândindu-se la ciocolată.

În concluzie, participanții au fost mai puțin distrași de imagini cu mâncare și mai puțin probabil să-și amintească imagini cu mâncare, atunci când au fost antrenați într-o sarcina care necesită mai multă atenție. Datorită celui de-al doilea experiment, cercetătorii au descoperit că creierul este mai puțin parazitat de gânduri legate de pofte alimentare atunci când este ocupat cu o sarcină solicitantă.

Adauga un comentariu