Religie

Pentru dezlegarea cununiilor ce trebuie de facut?

Publicat: 28 mai 2018

Draga, cu dezlegarea cununiilor lucrurile stau asa. In lista de intrebari ajutatoare pentru cel ce se spovedeste…pentru ca noi trebuie totusi sa intrebam… De exemplu, la mine vin oameni la spovedit si le zic: no, spune! „Pai, zice intrebati-ma dumneavoastra!” Ar trebui sa vine el sa-mi spuna, nu sa-l intreb. Si bineinteles ca-l intreb: la biserica mergeti? s.a.m.d. Iar in lista care e cuprinsa in randuiala de spovedanie este si intrebarea aceasta: „Ai legat cununiile cuiva?” Dar nu da nici o indicatie cum anume se leaga cununiile cuiva.

Si apoi se duc mai ales fete mai in varsta, se duc pe la ghicitori, se duc pe la preoti care deschid cartea si care, de fapt, deschid numai ca pretext cartea, ca nu pot citi ce le spune, ca in carte nu scrie asa. Eu am facut odata o experienta…a venit cineva la mine si-mi zice: „Parinte, imi deschideti si mie cartea?” Zic: da, una de engleza – aveam o carte de engleza acolo. Acuma, daca eu i-as fi deschis cartea aia de engleza – si mai ales cum e sistemul asta Braille, de nu-l cunoste multa lume -, puteam sa-i spun ce vroiam eu de acolo si puteam sa nu-i spun ca nu-i de engleza.

Ei, nu se poate asa ceva! Dar, ma rog, daca se duc la oameni din astia, care au pretext cu cartea…Ii intreaba: „Cati ani ai? – Treizeci. – A, pai ti-s cununiile legate, daca nu esti maritata”. Adica, domnule, daca ai ajuns la varsta asta, se poate presupune ca nu te mai casatoresti, sa zicem. Sau vine cineva de pe la Valcea, un tata cu fiica lui, ca „nu se marita fata”. Si zic eu: Cati ani are? „Nouasprezece”. Zic: eu am o nepoata care-i de 32 de ani, si inca nu-i maritata. Si as face ceva pentru nepoata mea, daca as putea. Dar n-am ce face. Si atunci omul zice catre fata: „Hai sa mergem, ca facuram drumul degeaba!” Pana la urma, nepoata mea s-a maritat, dar la 36 de ani. Daca a zis cineva ca e legata cununia, nu i-a spus ca numai pana la 36 e legata, ci a gandit ca e legata pe toata vremea.

Asa ca astea sunt chestii foarte relative, nu trebuie sa va framantati pentru niste lucruri…”Ca e legata cununia”. Pai cum e legata, cine a legat-o, de ce a legat-o, cine-o dezleaga, cum o dezleaga? si vine la mine cate cineva si zice: „Parinte, sa-mi faceti niste rugaciune de dezlegare a cununiei”. Acuma, ei nu au de unde sa stie care rugaciune e de dezlegare a cununiei si care rugaciune e de alta dezlegare. Si atunci, eu le fac rugaciuni de dezlegare in general, iar ei pleaca ca acum i-am dezlegat cununia. Apoi, vede daca i-am dezlegat-o ori nu i-am dezlegat-o. Realitatea este ca eu fac rugaciuni de dezlegare in general, pentru ca o rugaciune de dezlegare a cununiei nu exista.

Mai vin unii oameni sa le fac molitvele Sfantului Vasile si nu stiu ce.  Si eu stiu ca astia-s de pe la ghicitori si de pe la preoti din aia care umbla cu asa ceva…Zic: cine te-a trimis la mine? „Pai, mi-a spus parintele cutare”. Sau „Mi-a spus femeia cutare, ghicitoarea cutare”. Zic: ma, stii ceva? Eu nu fac slujbe de comanda! Eu sunt preot si stiu ce am de facut!loading...

Adauga un comentariu