Eveniment-Social

Pentru modernizarea sistemului de termoficare

Publicat: 21 dec. 2004
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:53735;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Subventiile la pretul gigacaloriei vor disparea pana in 2007

•In urmatorii ani Guvernul va reduce, pana la eliminare, subventiile la pretul gigacaloriei, deblocand in paralel fonduri pentru reabilitarea sistemului de termoficare •Banii rezultati din marirea pretului gigacaloriei vor fi la randul lor investiti in modernizarea sistemului

La inceputul lunii ianuarie 2005, SC CET Iasi SA va primi din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) acordul cu privire la implementarea strategiei de alimentare, transport si distributie a energiei termice in municipiul Iasi. Documentatia a fost trimisa deja de conducerea termocentralei Ministerului Administratiei pe data de 13 decembrie, dupa trei zile de la aprobarea acesteia in sedinta extraordinara a Consiliului Local . In esenta, pe fondul strategiei realizate de catre profesorul universitar Victor Athanasovici din Bucuresti, Guvernul va debloca fonduri pentru modernizarea sistemului de termoficare la nivelului municipiului. Strategia de modernizare la nivel national a sistemului de termoficare, conceputa de Guvernul Romaniei, impune insa renuntarea treptata, pana in 2007, la subventionarea pretului gigacaloriei, obiectiv prioritar al politicii guvernamentale in domeniul termoficarii, rezultat din negocierile cu Uniune Europeana. Solutia propusa de Guvern se refera la scaderea treptata a subventiilor la pretului gigacaloriei si redistribuirea fondurilor rezultate pentru realizarea unor investitii in domeniu. Cu toate acestea, efectele acestui efort financiar facut de populatie vor da rezultate in urmatorii ani prin scaderea, pana la disparitie, a pierderilor de agent termic la nivelul retelelor de distributie, si a cresterii confortului termic din apartamente.

Prognozele

Desi, pana la aceasta data, ANRE nu a stabilit inca noile preturi la energia electrica si termica, un calcul al cresterii pretului de vanzare a gigacaloriei si a evolutiei acestuia se poate face luand in considerare actualul pret. Astfel, in acest moment, pretul de producere a gigacaloriei de catre CET este de 1.335.000 milioane lei, iar pretul de vanzare la nivelul populatiei este de 896 mii lei. Subventia acordata de stat reprezinta diferenta dintre aceste sume, adica 439 mii lei. In anul 2005, asupra acestei sume statul roman va efectua o reducere de 33 la suta iar in 2006 de 66 la suta, pentru ca in anul 2007 subventia sa dispara complet. Aceasta inseamna ca de anul viitor pretul de vanzare a gigacaloriei se va majora cu 146 mii lei, iar in anul 2006 cu 292,9 mii lei, urmad ca din 2007 populatia sa plateasca pretul de productie integral. In paralel, CET va trebui ca pana in luna iunie a anului viitor sa intocmeasca un plan de restructurare a societatii care sa demonstreze Guvernului ca este competitiva pe piata odata cu eliminarea graduala a subventiilor. Urmarea aprobarii de catre Executiv a planului de restructurare va duce la scutirea societatii de la plata unor datorii mai vechi cifrate la o mie de miliarde lei, in spiritul Ordonantei de Guvern emisa in luna martie a acestui an care scuteste de la plata datoriilor termocentralele externalizate din fosta SC Termoelectrica SA. La o privire critica a intregii strategii nationale privind viitorul termoficarii, se impune intrebarea daca populatia va fi receptiva la planul propus de Guvern si isi va achita datoriile financiare impuse prin contract cu CET, adica daca va plati la timp facturile la caldura. Guvernul este pregatit sa intervina in acest caz prin acordurile financiare semnate la nivel local cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru demararea reabilitarii sistemului de termoficare din Iasi. Astfel, municipalitatea a semnat un acord de prefinantare cu BERD in vederea obtinerii unui imprumut in valoare de 15 milioane de euro. In plus banca europeana a promis ca va oferi fonduri nerambursabile in valoare de 7 milioane de Euro pentru acelasi scop.
Ovidiu MUNTEANU

Adauga un comentariu