Arte vizuale

Pentru prima data in istorie. Un mormant regal urias a fost descoperit de arheologi

Publicat: 01 iul. 2013
„Pentru prima data in istoria arheologiei din Peru am gasit un mormant imperial care apartine Imperiului si culturii Wari”, a declarat arheologul Milosz Giersz.
Descoperirea ofera informatii pretioase despre enigmaticul Imperiu Wari, care a dominat regiunea Anzilor cu mult timp inaintea incasilor, succesorii lor mult mai faimosi, relateaza Reuters.
Cercetatorii spun ca descoperirea ii va ajuta sa recompuna viata cotidiana din Anzi, asa cum era aceasta inainte de ridicarea Imperiului Incas, pe care cuceritorii spanioli l-au descris in detaliu. Mausoleul, dezvelit in situl El Castillo de Huarmey, aflat la 300 de kilometri de capitala Lima, continea monede de aur, ceramica si 63 de schelete vechi de aproximativ 1.300 de ani.
Cele mai multe dintre trupurile descoperite in camera mortuara erau mumiile unor femei asezate in pozitie verticala. Aceasta pozitie indica apartenenta lor la familia regala. Numarul mare de mumii feminine i-a determinat pe arheologi sa sugereze ca femeile Wari detineau mai multa putere in cadrul societatii decat se credea pana acum.
„Femeile au fost ingropate cu cercei frumos decorati, facuti din metale pretioase despre care mai demult se credea ca erau folosite numai de catre barbati”, a spus arheologul Patrycja Przadk.
Istoricii cred ca populatia Wari, care a dominat regiunea intre anii 600 si 1100 d.Hr., este primul popor care a unit diverse triburi intr-o retea complexa ce se intindea peste cea mai mare parte a Anzilor peruvieni.


loading...

Adauga un comentariu