Actualitate

Penurie de aparate de marcat electronice fiscale

Publicat: 10 ian. 2000

•Agentii economici ieseni doresc sa respecte legea, insa, deocamdata, nu-si pot procura mult doritul aparat de marcat electronic fiscal •Distribuitorii autorizati, care deja si-au epuizat stocurile, asteapta noi transporturi

Incercarea racordarii economiei romanesti la modalitatile de lucru ale economiei de piata practicate in tarile occidentale a inceput sa creeze dificultati firmelor romanesti, dovedindu-se, inca o data, ca emiterea unor legi nu a fost precedata de o analiza a situatiei reale pentru a se putea asigura toate conditiile aplicabilitatii textului legii. Aceasta situatie se regaseste in intentia Executivului, intentie materializata prin de-acum celebrele Ordonante de Urgenta, de a dota agentii economici cu aparate de marcat electronice fiscale, in functie de veniturile inregistrate in ultimul an. Astfel, in rezumat, societatile comerciale care au ca obiect de activitate desfacerea de produse si care in 1998 au realizat venituri totale mai mari de 500 de milioane de lei, precum si firmele infiintate dupa 1 ianuarie 1999, incepand cu prima zi a lunii urmatoare depasirii plafonului de 100 de milioane venituri totale, dar nu inainte de 1 ianuarie 2000, sunt obligate sa se doteze cu aparate de marcat electronice fiscale, pentru a putea intra in legalitate.

Societatile comerciale cu venituri mai mici, cuprinse in 1998 intre 100 si 500 de milioane de lei vor trebui sa se doteze cu astfel de aparate incepand cu 1 aprilie 2000. Exceptate de la utilizarea acestor aparate sunt firmele care au realizat venituri totale de pana in 100 de milioane de lei, firmele care activeaza in sfera prestarilor de servicii si a comertului ambulant, desfasurat in zone publice ori la domiciliul clientului, pe baza de autorizatie, vanzarile prin automate comerciale sau vanzarea de paine si de produse de panificatie in magazinele de specialitate sau vanzarea de ziare si reviste prin distribuitorii autorizati. Mai fac exceptie de la utilizarea acestor aparate de marcat electronice fiscale serviciile de alimentatie publica, efectuate in mijloacele de transport, transportul de persoane pe baza de bilete sau de abonamente, precum si activitatile pentru care incasarile se realizeaza pe baza de bonuri cu valoare fixa, cum ar fi biletele de acces la muzee, teatre etc.

Pentru distribuirea acestor aparate de marcat electronice fiscale, in Iasi exista sase distribuitori autorizati, care fac insa cu greu fata cererii existente la ora actuala pe piata. Principala piedica in comercializarea acestor aparate o constituie tot legislatia, firmele de specialitate neputand importa mai mult de 200 astfel de aparate intr-o singura luna. In aceste conditii, firmele care se incadreaza in prevederile textului de lege ce obliga la utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, care doresc sa intre practic in legalitate, nu le pot achizitiona, deoarece la ora actuala stocul existent la Iasi a fost epuizat, unii distribuitori ramanand fara astfel de aparate inca din decembrie ’99. Pretul unui aparat, in functie de operatiunile pe care le poate efectua, se situeaza intre 600 si 1.000 de marci germane, unele tipuri putand chiar depasi aceasta suma.

In cazul nerespectarii noii legislatii, agentii economici sunt pasibili de amenzi cuprinse intre un milion de lei (pentru nepredarea de catre operatorul aparatului de marcat electronic fiscal a bonului fiscal clientului) si 50 – 100 de milioane de lei, in cazul nerespectarii obligatiei de a preda spre pastrare si arhivare memoria fiscala a aparatelor de marcat electronice fiscale catre Directia Generala a Finantelor Publice si a Controlului Financiar de Stat. Trebuie mentionat faptul ca multi agenti economici au inceput deja sa-si atentioneze clientii, prin anunturi aflate la vedere, despre obligativitatea solicitarii bonului fiscal.loading...

Adauga un comentariu