Local

Percheziţii de amploare la Iași. DNA vizează mai multe spitale COVID-19 din România care ar fi achiziționat la suprapreț teste PCR (SURSE) – UPDATE

Publicat: 03 dec. 2020
DNA

În aceste momente, Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Brașov (DNA Brașov) efectuează zeci de percheziţii la Iași dar şi în alte judeţe din România.

Procurorii vizează mai multe infracţiuni de corupţie dar şi alte fapte conexe cu infracţiunea de corupţie.

 

UPDATE 10:40 Pe lângă testele PCR, în anchetă sunt vizate și achiziții de aparatură medicală pentru tratarea infectărilor cu COVID-19. Aceleași surse neoficiale au declarat că în anchetă s-ar afla inclus și Spitalul Mobil de la Lețcani. Momentan informațiile nu sunt confirmate oficial.

UPDATE: Conform unor surse BZI.RO, se pare că ancheta are în centrul ei o campanie de achiziționare, la suprapreț a testelor PCR pentru depistarea infecției cu COVID-19

UPDATE:În completarea comunicatului nr. 824/VIII/3 din data de 3 decembrie 2020, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii anticorupție din cadrul Serviciului teritorial Brașov desfășoară cercetări penale in rem (față de fapte) în legătură cu presupusa comitere, de către mai mulți funcționari publici, a următoarelor infracțiuni:

– luare de mită,
– dare de mită,
– trafic de influență,
– cumpărare de influență,
– abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și a altor infracțiuni asimilate celor de corupție.

Cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nici nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.
Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă.
În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.
Din cercetări a reieșit că activitățile frauduloase ar fi avut loc în perioada 2019 – 2020, prejudiciul în dauna spitalelor s-ar ridica la suma totală de 1.669.234 lei, iar sumele de bani date/promise de reprezentantul firmei respective ar varia între 5.000 euro și 89.000 euro.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, potrivit unui comunicat transmis de DNA.

DNA a descins în zeci de locaţii din Iași

Conform comunicatului emis de DNA, procurorii au descins în 22 de locaţii din Iași, Harghita și Braşov.

” Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiunide corupție și asimilate celor de corupție, săvârşite în perioada decembrie 2019 – prezent.

În cursul zilei de 03decembrie 2020, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 22 de locații situate pe raza județelor: Brașov, Harghita și Iași, din care patru sunt instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcție Generale Anticorupție și a Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenţa cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.” a comunicat DNA.

Mai multe spitale COVID-19 din România sunt vizate

Conform mai multor surse, procurorii au descins în mai multe spitale COVID-19 din România. Printre spitale se mai fac percheziţii la o companie farmaceutică dar şi la o persoană fizică din Iași. Conform acelorași surse judiciare, la Brașov sunt două spitale COVID-19, un spital din Odorheiul Secuiesc, dar și o firmă de medicamente.

Vom reveni cu detalii!

 

Comentarii
  • Pe eiii, pe mama lor de hoti! Ca nu-i mai satura draku de spagi si golanii! Au salarii uriase, un medic acum are intre 15.000 si peste 20.000 de lei si tot nu-i mai satura draku!!!

  • S-au luat masti neconforme cu preturi mai mari,care implicit duc la inmultirea cazurilor,teste PCR la suprapret si cate si mai cate..Guvernul cu Iohanis in frunte sade…Vinovat, daca nu este PSD,nu este nimeni.Sa dea Dumnezeu sa aiba parte Iohanis si guvernul sau de o reprezentare in parlament,care sa fie benefica pentru romani.

  • Duminica,6 Decembrie,se va pune punct tuturor hoților. Sa mergem deci la vot și sa i invatam minte ,sa le arătăm ca ne am saturat de minciuni și promisiuni false.Sa arătăm ca nu suntem atât de naivi.

Adauga un comentariu