Local

Percheziţii făcute de procurorii DNA la Primăria municipiului Iași! Reacția primarului Mihai Chirica – EXCLUSIV FOTO, VIDEO/ UPDATE

Publicat: 10 iun. 2021

În aceste momente, procurorii DNA efectuează mai multe percheziţii la sediul Primăriei Iași. Conform surselor BZI.RO se pare că vizat în ancheta celor de la DNA este schimbul unor terenuri de pe strada Eternitate.

UPDATE: O parte a angajaţilor de la GIS Cadastru de la Primăria Iaşi au mers la sediul DNA din municipiu, însoțiți de avocați, pentru a da declaraţii cu privire la schimbul de terenuri.

DNA a emis și un comunicat de presă în acest sens. Aceștia confirmă informațiile jurnalistilor și spun că procurorii DNA efectuează, alaturi de Brigada Speciale din cadrul Jandarmeriei Române, o serie de percheziții la mai multe locații printre care și sediul Primăriei Iași. Sun vizate mai multe fapte de corupție din 2019.

Ce spun procurorii DNA despre perchezițiile de la Primăria Iași

Într-un comunicat oficial, procurorii DNA au confirmat suspiciunile unei percheziții la sediul Primăriei Iași dar și percheziții în mai multe locații de pe raza municipiului. De altfel, procurorii au menționat faptul că există suspiciuni rezonabile referitoare la fapte de corupție.

Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în cursul anului 2019.
În cursul zilei de 10 iunie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 11 locații situate pe raza județului Iași, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare. se arată în comunicatul oficial al DNA

Tot în această dimineață. tot în municipiul Iași au fost mai multe percheziții domiciliare. De această dată, procurorii au în intrumentare un dosar de infracțiuni legate de metoda accidentul. Detalii aici

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica a avut o reacție oficială în legătură cu perchezițiile de astăzi

Conform primarului Mihai Chirica, dosarul este instrumentat de DNA București și vizează fapte din 2005, dar și un schimb de terenuri din Eternitatea. Altfel spus, ancheta a început în pandemie iar procurorii au revenit pentru a reîntregi mai multe documente. Primarul a menționat că nu are nicio calitate în dosar dar că, fiind primarul în funție, va asigura o colaborare normală cu procurorii:

Este o acţiune pe care o face DNA Bucureşti pentru perioada 2005-2018. O acţiune absolut legală care a pornit din timpul pandemiei, acum vor alte documente. Vor să întregească portofoliu. Sunt primarul în funcţie şi trebuie să stau în dispoziţie. Nu am nicio calitate în dosar. Vă ţinem la curent pe parcursul evoluţiei lucrurilor. Bănuiesc că sunt reclamaţii făcute unii de alţii sau către instituţii.

Sunt legate de inventarieri din 2005 și de terenul care a făcut obiectul schimbului de la Eternitate şi care a fost o reclamaţie din PNL. Din perspectiva mea, ca primar, nu există niciun pericol în instituţie, nu pot vorbi despre ce se întâmplă în afara instituţiei pentru că nu este rolul meu şi pentru că nu am date.

Dosarul este a celor de la DNA. Nu sunt lucruri de urbanism, sunt lucruri legate de chestiuni interne legate de o reclamaţie. Bănui că de acolo a reclamat pe altcineva. Nu ştiu ce alte persoane mai sunt percheziţionate.

Care este povestea perchezițiilor de la Iași. De unde a plecat totul

Conform datelor de ultimă oră, procurorii DNA București care au efectuat mai multe percheziții verifică mai multe documente legate de un schimb de terenuri de pe strada Eternitate. Conform acelorași surse se pare că ancheta l-ar viza pe  Constantin Drăgan, un controversat om de afaceri. Vorbim despre schimbul de terenuri dintre fratele lui Petru Drăgan și Primăria Iași. Drăgan a schimbat un teren de lângă cimitir cu unul de pe strada Cicoarei. Constantin Drăgan are 65 de ani și este fratele lui Petru Drăgan, patronul firmei de pompe funebre ce-i poartă numele.

Poziția oficială a PMI

În cursul zilei de astăzi, 10 iunie 2021, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează o serie de cercetări într-o cauză penală care presupun și o serie de verificări la sediul Primăriei Municipiului Iași.

Procurorii au solicitat și au primit de la angajații Primăriei Municipiului Iași  o serie de documente suport care au stat la baza mai multor Hotărâri de Consiliu Local adoptate în  perioada 2005 – 2019. Verificarea vizează modalitatea de realizare a unui schimb de terenuri votat de Consiliul Local în vedere extinderii Cimitirului Eternitatea și este făcută în urma unei reclamații.

Subliniem faptul că această cercetare nu vizează activitatea primarului Mihai Chirica, ci a instituțiilor Primăriei Municipiului Iași și Consiliului Local al Municipiului Iași, precum și a unor societăți comerciale și persoane private.

„Nu avem detalii suplimentare despre documentele solicitate și scopul verificării, însă noi, Primăria Municipiului Iași, suntem deschiși să colaborăm cu instituțiile abilitate pentru aflarea cât mai rapidă a adevărului. Suntem la serviciu, toți angajații Primăriei își fac treaba conform fișei postului, activitatea administrativă continuă. Am încredere că justiția va face lumină, astfel încât imaginea și activitatea municipalității și a mea, ca primar, să nu aibă de suferit”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Adauga un comentariu