Arte vizuale

Perechea Sacra de la Tartaria, veche de 8 milenii, expusa la MNU Alba Iulia

Publicat: 11 ian. 2017
3

O statueta antropomorfa dubla, aflata intr-o simbioza intre un personaj masculin si unul feminin, veche de 8.000 de ani, descoperita la Tartaria, unul din cele mai importante situri arheologice din tara, unde, in 1961, au fost gasite celebrele tablite de lut, poate fi admirata in cadrul unei mini-expozitii pana la inceputul lunii februarie la Muzeul National al Unirii (MNU) Alba Iulia.

Piesa, de ‘o valoare exceptionala’, dupa cum a apreciat miercuri, la vernisaj, directorul general adjunct al MNU, Constantin Inel, este ‘Reprezentarea Perechii Sacre de la Tartaria’, un artefact datat in mileniul al VI-lea i.Hr., apartinand Culturii Vinča.

Este o piesa ‘intr-adevar deosebita’, a opinat, la randul sau, arheologul Cristinel Fantaneanu, care a mentionat ca artefactul, confectionat din lut, a fost descoperit in campania anului 2014, in ceea ce a fost o groapa de provizii, in situl Tartaria — Gura Luncii.

‘Ce reprezinta aceasta statueta? Este clar ca este vorba de Perechea Sacra. Perechea Sacra formata, probabil, din Marea Zeita, in jurul careia se invarteau toate celelalte zeitati si din care emana acel cult al fertilitatii si fecunditatii. Aceasta Zeita Mama nu putea sa-si exercite aceasta fertilitate si fecunditate decat printr-o hierogamie cu un acolit sexual. Dupa cum se observa, intre ele exista chiar si un dimorfism sexual, barbatul fiind reprezentat ceva mai mare, sigur intentionat’, a explicat arheologul.

Partea de jos a statuetei, precum si bratul stang sunt rupte inca din vechime, a mentionat Cristinel Fantaneanu.

Artefactul confirma cultul perechii sacre care emana din cel al fertilitatii si fecunditatii, cult generalizat in epoca neo-eneolitica. De precizat ca in Romania mai exista doar o singura statueta similara, descoperita in asezarea neolitica de la Rast, judetul Dolj, in anul 1943.

‘Este clar ca aceste reprezentari antropomorfe reprezinta cel putin idei religioase care sunt general valabile pentru neo-eneoliticul de pe teritoriul actual al Romaniei si din Sud-Estul Europei in general’, a mai spus Fantaneanu.

Exponatul, care are doar cativa centimetri, se afla in colectia de preistorie a MNU.

Tartaria este asezarea in care, in urma cu peste o jumatate de secol, au fost descoperite celebrele placute de lut cu semne pictografice, vechi de peste sapte milenii, care, conform unor specialisti, ar reprezenta cel mai vechi mesaj scris din istoria omenirii. Daca unii istorici, straini cu deosebire, fascinati de enigma tablitelor de la Tartaria, sunt de parere ca inceputurile scrierii trebuie cautate in spatiul danubian, anuland astfel varianta ca ‘civilizatia incepe de la Sumer’, exista si altii care nu au crezut in autenticitatea celor trei placute, intrigati atat de modul in care a fost facuta descoperirea, dar si de faptul ca Nicolae Vlassa, cel care coordona sapaturile arheologice din sit, nu a oferit prea multe detalii legate de aceasta.

Tot la Tartaria a fost gasita, in urma cu trei ani, o noua tablita de ceramica, denumita ‘secreta’, mai ‘tanara’ cu aproximativ un mileniu, care ar prezenta ‘semne sacre’ si care se afla in prezent in patrimoniul MNU din Alba Iulia. In afara celor trei placute descoperite in 1961, aceasta este singura tablita care a mai fost gasita in situl neolitic de la Tartaria.

Cercetarile au fost reluate la Tartaria — Gura Luncii in 2010, din dorinta obtinerii unui profil stratigrafic complex. Patru ani mai tarziu, au inceput si cercetarile preventive in sit, precum si in zona din jurul acestuia. Autoritatile din Alba intentioneaza sa infiinteze la Tartaria o rezervatie si un muzeu al sitului, unde vor fi expuse piesele descoperite acolo, mai putin cele trei tablite, si eventual reconstituite in situ locuinte gasite in decursul cercetarilor.

Adauga un comentariu