Actualitate

Pericol de explozie la un spital din Iasi. Totul era montat sub geamul saloanelor bolnavilor

Publicat: 18 nov. 2015
1

@ Conducerea unitatii medicale a descoperit, dupa ani de zile, ca saloanele bolnavilor ar putea sari oricand in aer, numarul deceselor fiind de ordinul zecilor @ Grav este ca totul functiona fara aviz de la ISU Iasi

Cladirea unui spital din Iasi, unde sunt internati peste 150 de bolnavi, ar putea sari oricand in aer. Nimeni nu a luat masuri pentru a inlaturat acest pericol, care ar fi facut zeci de victime omenesti. Centrala termica alimentata cu GPL, care asigura incalzirea imobilului si prepararea hranei pacientilor, este montata chiar sub geamurile saloanelor bolnavilor. Grav este ca, aceasta centrala functioneaza de ani de zile, fara avizul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) din Iasi. Toate acestea se intampla la Sectia exterioara Barnova a Institutului de psihiatrie Socola din Iasi. Abia acum se fac demersuri pentru rezolvarea acestei probleme extrem de grave.

„La Barnova exista o problema mare cu centrala termica. Acolo exista o centrala termica mare, alimentata cu GPL si altele mai mici, de tip apartament, montate in interiorul sectiei. Ministerul Sanatatii a alocat suma de 650 mii lei pentru modificarea, transformarea si relocarea centralei termice. Aceasta este montata sub saloanele pacientilor si functioneaza fara avizul ISU. Centrala mare dispare si vom achizitiona alte centrale, care vor fi montate intr-o locatie corespunzatoare. Obligatoriu vom anunta si ISU, pentru a primi aviz de functionare. De asemenea, vom modifica sursa tipului de energie. Cele doua centrale noi, pe care le vom cumpara, vor functiona pe lemne. Astfel, vom reusi sa facem economie. Lunar, centralele alimentate cu GPL ne costa o suta de mii de lei. Prin introducerea celor doua centrale pe lemne, cheltuielile se vor reduce la jumatate. Avem o astfel de experienta la Sectia exterioara Sipote, unde cheltuielile s-au redus semnificativ de cand le-am inlocuit cu combustibil solid, lemne. Intreaga sectie a intrat intr-un proces de reabilitare, reparatii”, a declarat dr. Gabriel Oprisanu, managerul Institutului de psihiatrie Socola din Iasi.

Sectia exterioara Barnova se afla intr-o padure si legatura pana la soseaua principala se face pe un drum forestier, aproape impracticabil. In fiecare iarna, aprovizionarea cu combustibil, dar si accesul ambulantelor pana la unitatea medicala, se face cu mare dificultate. Au existat situatii in care pacientii au fost transportati pe targa chiar si un kilometru, prin nameti, pana la ambulanta. De peste 20 de ani se fac demersuri pentru reparatia drumului, dar problema nu a fost rezolvata. Cisterna cu gaz s-a impotmolit de nenumarate ori in zapada, neputand ajunge pana la sectie.

Adauga un comentariu