Actualitate

Pericol de moarte la 15 km de Iasi – FOTO

Publicat: 15 nov. 2011

@ Din cauza jafului de milioane de euro, comis de mai multi oameni de afaceri, mana in mana cu politicienii, iesenii risca sa ajunga victime sigure ale inundatiilor @ Mai multe institutii ale statului, printre care si prefectura, au sesizat procurorii in legatura cu lucrarile de mantuiala privind consolidarea unor diguri pe malul Prutului, realizate de SC Com-Beton SA, in ultimii ani, pentru care s-au platit milioane de euro @ Desi lucrarile au fost receptionate, iar Comanescu si-a incasat banii, constructiile in cauza nu aveau latimea si inaltimea prevazute in proiect si nici nu fusesera consolidate cum trebuie @ Ieri, utilajele SC Com-Beton SA inca lucrau de zor la digul din zona Petresti, desi acesta a fost receptionat acum un an

Plangere penala din cauza lucrarilor de mantuiala realizate de firma Com-Beton SA pe malurile raului Prut. Sesizarea penala a fost inaintata de institutiile statului, indeosebi de Prefectura Iasi. In urma unor controale, acestea au constatat ca, desi SC Com-Beton SA a incasat, in 2008, milioane de euro pentru consolidarea digurilor de pe malul Prutului, lucrarile nu au fost realizate sau au fost facute in bataie de joc. Trebuie precizat ca firma Com-Beton, care apartine afaceristului Constantin Comanescu, a contractat aceste lucrari fara vreo procedura, in anul 2008, cand judetul Iasi era sub amenintarea inundatiilor. Potrivit legislatiei in vigoare, cand apar situatiile de urgenta, cum ar fi amenintari cu calamitati naturale, autoritatile pot evita licitatia atunci cand contracteaza lucrari de utilitate publica, numai cu scopul de a depasi repede situatia survenita. Dar, abuzand de o interpretare subiectiva a prevederilor legislative, seful de la acea vreme al Directiei Apelor Prut, Corneliu Cretu, a incredintat direct mai multe contracte catre SC Com-Beton SA.

Cotidianul BUNA ZIUA IASI a atras atentia in mai multe randuri ca lucrarile realizate nu respecta contractul. Desi Comanescu a afirmat de mai multe ori ca ele au fost efectuate conform specificatiilor din proiect, ieri, jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI au fotografiat la Petresti, in comuna Golaesti, utilajele SC Com-Beton SA care lucrau de zor la intarirea digurilor. Asta in conditiile in care lucrarile in cauza fusesera receptionate anul trecut. De fapt, „reparatiile” au demarat in urma cu aproximativ o luna, dupa ce Prefectura a depus la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi o plangere in care se arata, printre altele, ca dimensiunile digurilor realizate de SC Com-Beton SA nu respecta proiectul. De exemplu, coronamentul stavilarului (latimea) trebuie sa fie de 4 metri. Unele masuratori realizate de o comisie constituita din ordinul prefectului arata ca, in unele locuri, coronamentul avea si 3 metri.

Faptele penale

Dupa cum s-a precizat, speculand abuziv prevederile legale referitoare la achizitiile publice in perioada situatiilor de urgenta, pe 21 noiembrie 2008, prin negociere directa, Administratia Nationala Apele Romane, implicit Directia Apelor Prut, condusa de Corneliu Cretu, a incredintat SC Com-Beton SA mai multe contracte pentru digurile de pe Prut. In primul rand, s-a incheiat un contract in valoare de 685.697 lei pentru consolidarea malului raului in zona Baranca, din judetul Botosani. In aceeasi zi a fost semnat un contract de aproape 10 milioane lei, adica in jur de 2,5 milioane euro, pentru lucrari de amenajare a albiei si consolidare a digurilor in zona localitatii Petresti, judetul Iasi, si un contract in valoare de 3 milioane lei pentru suprainaltarea digului pe malul drept al Prutului, pe raza localitatii Sculeni, pe o lungime de cativa kilometri. Lucrarile de la Sculeni si Petresti au fost fotografiate de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI imediat dupa „finalizare”. S-a aratat, astfel, ca nu respectau proiectul, digurile neavand lungimea si latimea necesare. Aceste aspecte au fost confirmate si de comisia de control constituita din ordinul prefectului. „La obiectivul «Suprainaltare dig mal drept pe raul Prut in zona Sculeni», suprainaltarea era prevazuta pe o lungime de 11,3 kilometri si s-au realizat 5,6 kilometri, iar cubajul prevazut era 57.000 metri cubi, iar cel realizat era de aproximativ 10.920 metri cubi, existand o diferenta nerealizata de 5,7 kilometri si 46.080 metri cubi de pamant. La obiectivul «Amenajare raul Prut zona Petresti», suprainaltarea era prevazuta pe o lungime de 1,1 kilometri cu un volum de 11.490 metri cubi si s-au realizat 3.157 metri cubi, diferenta nerealizata fiind de 8.333 metri cubi”, se arata in plangerea penala depusa de Prefectura.

In aceasta se mentioneaza si ca lucrarile la albie sunt de proasta calitate, ajungandu-se in situatia prabusirii in apa a gabioanelor (cos din sârma umplut cu pietris etc., care serveste la apararea malurilor de valuri).

Verificarile

Plangerea prefectului Dragomir Tomaseschi se bazeaza si pe unele verificari realizate de inspectori de specialitate. Astfel, la sesizarea prefectului, in luna iunie, o echipa de control, formata de inspectori din Administratia Bazinala de Apa Prut – Barlad, Sistemul de Gospodarire a Apelor Iasi, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratul de Stat in Constructii, a verificat lucrarile pentru care Comanescu a primit zeci de miliarde de lei. „In sector aval la Carniceni se constata existenta a 20 de gabioane, din care 13 sunt deplasate de la pozitia initiala. Pe anumite portiuni coronamentul nu are 4 metri dupa cum prevede proiectul. Se constata ca intre kilometrul 74 si 70+200 nu s-au executat lucrari de suprainaltare”, se arata intr-unul din rapoartele de control.

Hotul neprins…

A fost nevoie de aceste controale si de nenumarate articole de presa pentru ca SC Com-Beton SA sa realizeze lucrarile conform proiectului. Afland, probabil, ca verificarile s-au finalizat si ca prefectul a depus plangere penala, Comanescu si-a trimis oamenii si utilajele sa inalte digurile si sa le faca mult mai late. Daca nu s-ar fi sesizat prefectul, iar cotidianul BUNA ZIUA IASI nu ar fi scris articolele respective, digurile nu mai sufereau nici o modificare. Patronul firmei in cauza scapa basma curata, conform zicalei „Hotul neprins, negustor cinstit”. Alta intrebare care apare: De ce David Csaba, seful Administratiei Nationale Apele Romane, a tolerat atata timp aceasta situatie? Conform unor informatii, cercetarile penale s-ar putea realiza si sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita. Suma vehiculata este de 200.000 euro. In acest context ar putea fi audiati si David Csaba, si Corneliu Cretu. „Ce mita? Aveti probe? Aveti vreun document? Trimiti-l pe fax. Pana atunci nu mai fac nici o declaratie”, a afirmat ieri, telefonic, David Csaba.

Presa centrala a aratat in mai multe randuri ca acesta nu este usa de biserica. Recent, un ziar a publicat un material din care a reiesit ca firma lui Csaba, SC Hidroplast SA, are incheiate mai multe contracte cu administratiile bazinale din Ardeal si, prin urmare, se afla in conflict de interese.

Comentarii
  • pentru ca e criza si trebuie sa trăim si noi cei de la B.Z.I..de cine vreți sa ne luam,de cei care n-au bani.!?Zgircitul asta de Comănescu are bani,are contracte dar oricit dam in el,nu ne da si noua,nimic.,!Sintem foarte suparati si trebuie sa facem publice aceste lucruri.!!

  • A carat careva saci pe dig la inundatii? Atunci gura inchisa daca nu stiti ce inseamna. Teoretic daca cedeaza barajul Stanca Costesti , valurile ar ajunge in cartierul Alexandru cel Bun la peste 10 metri inaltime.
    Digurile alea nu se fac deci pentru comuna cutare sa cutare … Sunt pentru Iasi si comunele din amonte …

  • Oameni buni, asha a facut nea Cretzu cu paru’ scurt shi lins (mai ales de Claudia secretara) bani de vilutze, concedii in strainatate etc… taxand amaratzi de antreprenori, precum nea Costica Cocomanescu…. fie vorba intre noi, oare ii taxeaza shi pe shmecherii de la Lescaci shi Vega? Tare ma gandesc sa nu i-o traga ashtia, sa se lepede de el…poate ceva bratzari argintii?…om trai shi om vedea.

  • comanescu asta,e tare de tot….pe langa ca fura de sparge nimeni nu ai face nimic,afumatii aia de copii ai lui ,numai drifturi au in cap si se fac de ras pe banii lui tata…intreaba orice angajat de la SC Com-Beton SA sau cramele viilor cum naiba so chema daca sunt multumiti de salarii sau daca le plateste la timp…Cred ca este aparat politic si banii seinvart SUS…ce scriem noi aici este doar asa in speranta ca o sa citeasca cineva cu mai mult curaj din organele de stat si o sa ia masuri….

Adauga un comentariu