News Flash:

Pericol iminent - Magistralele de termoficare sunt ciuruite

12 Decembrie 2005
645 Vizualizari | 0 Comentarii
•Iesenii care locuiesc in Alexandru cel Bun, Dacia si Pacurari nu au beneficiat de apa calda si caldura de vineri de la pranz pana sambata dimineata, din cauza unei avarii care a avut loc pe Magistrala V de termoficare •Incepand cu luna noiembrie, avariile de pe magistralele SC CET Iasi SA au urmat una dupa alta •In ciuda problemelor aparute, investitiile pe magistrale nu vor fi realizate cu finantare de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), ci din fondurile proprii ale SC CET Iasi SA

Iesenii care locuiesc in cartierele Alexandru cel Bun, Dacia si Pacurari au fost lipsiti de apa calda si caldura de vineri de la pranz pana sambata dimineata, din cauza unei avarii care a avut loc pe Magistrala V de termoficare. Din cauza uzurii conductelor, magistrala a cedat in doua locuri. Una dintre explozii a avut loc pe un teren privat, in apropierea unui depozit de langa Piata Alexandru cel Bun, unde se vand varza si pepeni verzi. Aceeasi conducta s-a spart si pe portiunea suspendata sub pasajul Alexandru cel Bun. Inca din noiembrie, avariile de pe magistralele SC CET Iasi SA au urmat una dupa alta. Ca urmare a acestor avarii, o parte dintre iesenii ale caror locuinte sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire au fost nevoiti sa stea in frig. La sfarsitul lunii trecute a cedat Magistrala III si a lasat fara agent termic punctele termice 16 si 17 Tatarasi, 3 Gradinari, 1 si 2 Metalurgie si blocurile ANL. Drept urmare, furnizarea caldurii si a apei calde a fost oprita la peste 100 de scari de bloc. De asemenea, Magistrala V, care alimenteaza cu agent termic zonele Alexandru cel Bun si Dacia, a cedat de mai multe ori. Reprezentantii SC CET Iasi SA declara ca astfel de avarii au loc in fiecare an din cauza uzurii conductelor si a infiltratiilor de apa de la celelalte sisteme de utilitati. "Nu este primul an cand se intampla astfel de evenimente. De ce nu apar probleme la magistrala din Copou? Desi unele dintre magistrale sunt destul de vechi (de exemplu, magistralele I si II sunt din 1965), problemele nu apar din aceasta cauza, ci din cauza interferentelor cu celelalte sisteme de utilitati", a declarat Dorin Ivana, directorul SC CET Iasi SA. In ciuda problemelor aparute, Ivana a spus ca investitiile pe magistrale nu vor fi realizate cu finantare de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). "Programul de retehnologizare va fi pus in aplicare in ordinea prioritatilor. Mai intai vor fi modernizate punctele termice si vor fi inlocuite retelele secundare. Acolo unde magistralele sunt ciuruite si vor aparea probleme, vom interveni ca si pana acum, pentru remedierea acestora, insa cu sume din fonduri proprii", a precizat Dorin Ivana. Didi Melinte, directorul tehnic de la SC CET Iasi SA, a spus ca se intervine acolo unde au fost inregistrate probleme.

Cum se acorda ajutoarele pentru incalzire

•Circa 40 mii de familii si persoane singure din judetul Iasi beneficiaza de ajutoare pentru incalzire

Aproximativ 40 mii de familii si persoane singure din judetul Iasi beneficiaza de ajutoare pentru incalzire. "Au fost 26.700 dosare pentru ajutoare la cei care folosesc pentru incalzire energia termica si 13 mii de dosare la cei care folosesc gaze naturale pentru incalzire", a declarat Janeta Radulescu, director adjunct la Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Iasi. Aceasta a mai spus ca au fost 150 de cereri respinse deoarece nu se incadrau in limitele de venit prevazute de lege. Familiile ale caror venituri s-au modificat in ultima perioada si se pot incadra in limitele de venit prevazute de lege pentru acordarea ajutoarelor pot depune o cerere in acest sens la administratia asociatiei de proprietari de care apartin. Conducerea Uzinei de Furnizarea a Energiei Termice (UFET) Iasi a anuntat ca deocamdata au fost directionate catre asociatiile de proprietari bonurile de caldura pentru lunile noiembrie si decembrie. Din ianuarie vor fi acordate si celelalte bonuri. Ajutoarele de caldura se acorda acelor familii sau persoane singure care au un venit net mediu lunar pe membru de familie situat intre 1,1 milioane (110 RON) si maxim 3,1 milioane lei (310 RON). Astfel, la plafonul minim de venit de 110 RON, ajutorul lunar acordat este de 2,23 milioane lei (223 RON) pe o perioada de cinci luni. In situatia in care familia asistata alege unul dintre tarifele de tip binom, adica plata esalonata a facturilor din lunile de iarna, suma acordata va fi de 920 mii lei (92 RON), pe o perioada de 12 luni. La plafonul maxim de venit de 310 RON, ajutorul lunar acordat este de 320 mii lei (32 RON) pe o perioada de cinci luni, sau 140 mii lei (14 RON) pe o perioada de 12 luni.

A crescut numarul conventiilor individuale de plata a caldurii

Reprezentantii SC CET Iasi SA au declarat ca numarul proprietarilor si chiriasilor de apartamente care au incheiat conventii individuale de plata a serviciilor de termoficare a crescut considerabil. "Daca saptamana trecuta erau in jur de 1.700 de conventii, in prezent sunt 2.100 de familii pentru care se factureaza deja separat consumul de apa calda si caldura. Mai sunt inca 100 de dosare care intra cat de curand in operare si inca 900 de dosare care mai au unele probleme, insa ritmul de rezolvare este destul de rapid", a declarat Ionel Sandu, directorul de marketing de la SC CET Iasi SA. Conducerea acestei unitati se confrunta destul de des cu sesizari din partea unor proprietari de apartamente care, desi sunt la zi cu plata intretinerii, nu pot beneficia de caldura. De cele mai multe ori, caldura este oprita din cauza proprietarilor sau a chiriasilor rau-platnici. Alteori insa, locatarii nu beneficiaza de caldura, din cauza administratorilor de asociatie din cauza carora, desi acestia incaseaza contravaloarea facturilor de caldura si apa calda, banii ajung la alti furnizori de utilitati sau sunt folositi ilegal in alte scopuri. Pentru a evita astfel de situatii, conducerea SC CET Iasi SA a declarat in mai multe randuri ca singura solutie este incheierea conventiilor individuale de plata. Potrivit legislatiei in vigoare, pana la 31 iulie 2007, toti proprietarii sau chiriasii apartamentelor bransate la sistemul centralizat de incalzire trebuie sa incheie conventii individuale de plata. Avantajul acestor conventii de plata este acela ca debransarile nu se mai fac la gramada. Furnizarea apei calde si a agentului termic este sistata doar la cei rau-platnici.
Cristian MATASA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1264 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013621 (s)