Titlurile zilei

Pericol public în Hlincea, comuna Ciurea! Șoferii rup mașinile din cauza firmei Design Proiect. Primarul Cătălin Lupu anunță vremuri mai grele – FOTO

Publicat: 20 mai 2022
Șanțurile de pe acostamentele străzii Mănăstirea, din comuna Ciurea, județul Iași
Pe un drum din Hlincea, comuna Ciurea, patronii firmei Design Proiect nu au acoperit șanțurile și pun în pericol șoferii care tranzitează zona

Un drum foarte circulat din satul Hlincea, comuna Ciurea, pune în pericol siguranța șoferilor. Societatea Design Proiect a executat lucrări pentru extinderea rețelelor de gaze, dar nu au astupat șanțurile. Șoferii care se folosesc de acostament riscă să rupă mașinile. După ploi, șanțurile sunt pline cu apă

O investiție în satul Hlincea, comuna Ciurea, județul Iași a pus pe jar locuitorii din localitate. În toamna anului trecut, societatea Design Proiect SRL a demarat o lucrare privind extinderea rețelelor de gaze în zona străzii Mănăstire, pentru racordarea locuințelor sociale din localitate, administrate de Primăria Ciurea, dar și a consumatorilor casnici de pe traseu. Recent, după finalizarea investiției, acostamentul drumului nu a mai fost adus la starea inițială. De precizat că, pe strada amintită, două mașini nu pot trece concomitent pe ambele sensuri. Acostamentul era folosit tocmai pentru evitarea coliziunilor mai ales în momentul când din sens opus venea un autovehicul cu gabarit mai mare.

Șoferii sunt „furați” de drum mai ales după ploi abundente. Șanțurile sunt pline cu apă, iar șoferii cred că pot folosi partea de acostament, dar riscă, de fapt, să producă accidente grave. Societatea Design Proiect SRL este condusă de soții Gheorghe și Zina Tabac. Societatea deține licență de distribuție și licență de furnizare gaze naturale, din anul 2007, în zonele unde a obținut concesionarea serviciului de distribuție gaze. Astfel, operează în comunele Ciurea, Scobinți, Butea și Mircești. În edițiile trecute ale BZI a fost prezentat și cazul unei lucrări care a provocat reacția comunității. Stâlpii de curent au fost montați în mijlocul drumului.

Pericol public în Hlincea, comuna Ciurea, dar primarul Cătălin Lupu spune că va fi mai rău

Primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu, a declarat pentru BZI că pe locuitorii din Hlincea îi așteaptă un disconfort mai mare. Totuși, firma care a extins rețeaua de gaze ar fi trebuit să refacă acostamentul, spune primarul.

„Acolo a lucrat Design Proiect, firma care a concesionat de la Ministerul Economiei. Ei fac lucrările și câștigă abonați. Acostamentul trebuie refăcut de firma care a executat lucrarea. Primăria a făcut acostamentul, trebuie adus la starea inițială. Înțeleg ce spun oamenii, au fost depuse și sesizări, numai că este foarte mic disconfortul acum? Imaginați-vă că s-a semnat contractul pentru extinderea rețelelor de apă-canal de la proiectul ApaVital, cel cu fonduri europene. Șantierul va trece tot pe acolo. Se va săpa pentru canalizare, dar și pentru distribuția de apă. Și cetățenii ar trebui să înțeleagă. Pot folosi alte rute, cum ar fi strada Olarului, am mai recomandat această variantă”, a declarat primarul Cătălin Lupu.

Locuitorii au arătat că infrastructura este la pământ, în preajma Mănăstirii Hlincea, monument istoric ce datează de la finalul secolului al XVI-lea.

„Nimeni nu face nimic. Drumul este tranzitat de multe mașini. De cel puțin 6 luni se întâmplă asta. Era și datoria Primăriei. Pe aici mai ajung și turiști care se duc la mănăstire, iar drumul arată cum arată”, susține un locuitor de pe strada Mănăstirii.

Pe strada amintită au mai fost nemulțumiri, după ce au fost montate mai multe limitatoare de viteză.

Design Proiect: „Nu pot să vă dau detalii dumneavoastră”

Contactat telefonic, Andrei Tabac, reprezentantul societății Design Proiect, a refuzat să ofere lămurii despre calitatea lucrărilor executate în sat Hlincea.

„Nu vă pot da eu detalii dumneavoastră. Sunt alte instituții”, susține Andrei Tabac.

Conform ultimelor date financiare, societatea a înregistrat, în 2020, o cifră de afaceri de 3,3 milioane lei, profit de 884.885 lei, datorii de 1 milion de lei și un număr de 7 angajați. În portofoliul afaceriștilor se mai află societatea Design Proiect Gaz, cu o cifră de afaceri de 2,3 milioane lei, profit de 1,6 milioane lei, datorii de 325.206 lei, cu un număr de 8 angajați. Reamintim că străzile din sat Hlincea, comuna Ciurea, au devenit pericol public, după ce a fost realizată extinderea rețelei de gaz pe o distanță de aproape 3 kilometri.
Comentarii
Adauga un comentariu