National

Pericolul ascuns al pandemiei de coronavirus: munca de acasă. Cum sunt afectați angajații și angajatorii

Publicat: 28 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pericolul ascuns al pandemiei de coronavirus munca de acasă. Cum sunt afectați angajații și angajatorii
Pericolul ascuns al pandemiei de coronavirus: munca de acasă

Pandemia de coronavirus a produs numeroase schimbări în viaţa oamenilor. Pe lângă riscul de infectare cu noul virus, există multe pericole despre care nu se discută. Deși inițial activitatea profesională și educațională realizată din confortul locuinței a reprezentat o idee atractivă pentru persoanele implicate, riscurile la care sunt supuși aceștia sunt copleșitoare.

Fiecare persoană, de-a lungul anilor, și-a creat o rutină. Acest lucru reușea să mențină un echilibru în viață, atât din punct de vedere profesional cât și pentru sănătate. Odată cu începerea stării de urgență viața românilor a luat o turnură la care nimeni nu se aștepta. Numeroși cetățeni au intrat în șomaj tehnic sau și-au continuat activitatea de acasă.

Cum a afectat criza provocată de coronavirus corporațiile, instituțiile și societatea

În repetate rânduri s-a afirmat faptul că omul se poate adapta în timp oricărei situații cu care se confruntă. Afirmația este una reală însă superficială. Adaptarea despre care se vorbește nu include și sacrificiile imense pe care le face fiecare individ. Multe corporații, firme și chiar instituții au apelat la opțiunea de a permite angajaților să lucreze de acasă. Această variantă a redus riscurile epidemiologice însă, pe termen lung, va nărui eforturile depuse de angajatori în clădirea unei afaceri și echipe funcționale. În acest mod conexiunea dintre oameni și corporații, instituții și chiar societate se va pierde.

De-a lungul anilor s-a depus un efort considerabil ca fiecare firmă să-și fidelizeze angajații. De asemenea, în colectiv s-a creat o concurență între angajați care era benefică atât pentru dezvoltarea individuală cât și a fiecărui business. Numeroasele team building-uri, workshop-uri și cursuri organizate de angajatori au consolidat relația conducerii firmei cu angajații. Din confortul locuinței este dificil să te gândești la direcțiile firmei. Putem spune că se accentuează sentimentul de individualism. În momentul în care angajații se află în incinta corporației, societății etc. este conștientizată și păstrată o scară de valori. Pe termen scurt, corporațiile ar putea avea avantaje, însă după o periaodă lungă de timp vor fi remarcate pierderi greu de remediat.

Angajații vor fi din ce în ce mai deconectați și-și vor pierde încrederea în muncă. Într-adevăr, în țările dezvoltate se practica acestă această opțiune, însă după zeci de ani de educație în acest sens. Nu trebuie neglijate eforturile depuse de conducerea firmelor. Fie că este vorba de workshop-urile care au ca scop specializarea persoanelor, fie că ne referim la team building-uri, toate acestea au reprezentat investiții care pot fi ruinate în trei luni.

Riscurile medicale la care sunt supuși angajații care lucrează de acasă

Sedentarismul este o problemă cu care se confruntă populația întregii planete. Din păcate perioada de restricții a redus considerabil efortul fizic depus de fiecare individ. Continuarea muncii de acasă nu face decât să agraveze această afecțiune. În momentul în care suntem nevoiți să mergem la locul de muncă, pe parcursul zile intervin multe ocazii care ne permit să depunem un minimum de efort fizic. Fie că vorbim despre traseul parcurs până la birou sau plimbarea de după muncă, toate acestea ne ajută să ne creăm un ritm necesar pentru a fi sănătoși.

Nu trebuie ignorată nici sănătatea psihicului. Lipsa socializării directe, a timpului petrecut în aer liber sau chiar a rutinei creează fondul ideal pentru instalarea sau agravarea unei depresii. Auto-neglijarea și izolarea socială sunt principalii factori care reduc „pofta de viață” a persoanelor. De asemenea, riscurile infectării cu coronavirus îi fac pe oameni să devină anxioși. Deși perioada cu care ne confruntăm trebuie luată ca o lecție de viață, trebuie să fim extrem de atenți la modul în care gestionăm activitățile și emoțiile. Foarte multe persoane au solicitat ajutorul cadrelor medicale specializate pentru a depăși această perioadă, însă există și mai multe care nu conștientizează cât de grave sunt problemele cu care se confrunt.

Lipsa interacțiunii directe a multiplicat sarcinile primite de elevi și studenți

Elevii și studenții nu au rămas neafectați de măsurile adoptate în perioada pandemiei de coronavirus. Probabil ei reprezintă grupa cu cel mai ridicat risc deoarece sunt în perioada în care orice dezechilibru le zdruncină bazele clădite prin sistemul educațional, familial și nu numai. Numeroși tineri s-au revoltat din cauza volumului de sarcini cu mult mai ridicat decât în mod normal. Deși au fost încântați inițial de ideea studiului de acasă, aceștia au întâmpinat situații neașteptate. Chiar dacă tehnologia a evoluat, interacțiunea on-line nu a facilitat o bună desfășurarea a cursurilor. Eforturile depuse de studenți, elevi dar și de cadrele din învățământ au fost cu mult peste ceea ce se preconiza.

Adauga un comentariu