News Flash:

Pericolul din mierea de albine

23 Iulie 2007
2516 Vizualizari | 1 Comentarii
• Din toamna, elevii vor primi gratis la scoala miere de albine • "O atentie sporita trebuie sa se indrepte si spre consumul de miere de albine achizitionata in afara magazinelor de profil sau din recipiente care au stat mult timp inchise ermetic", a declarat dr. Mihnea Hurmuzache • Majoritatea cazurilor de botulism au avut drept cauza consumul de marinata de peste produsa in gospodarii proprii, dar si consumul de miere de albine depozitata in recipiente inchise • Botulismul este o boala infectioasa determinata de o bacterie care se dezvolta si se inmulteste in conditii de lipsa de oxigen


Incepand din toamna, odata cu inceperea anului scolar, elevii vor primi si miere de albine, pe langa lapte si corn. Cei care au luat aceasta decizie nu au luat in calcul si faptul ca in mierea de albine se dezvolta foarte bine bacteria ce provoaca boala numita botulism. Conform statisticilor medicilor infectionisti, majoritatea cazurilor de botulism au drept cauza consumul de marinata de peste produsa in gospodariile proprii, dar si consumul de miere de albine depozitata in recipiente inchise. Botulismul este o boala infectioasa determinata de o bacterie care se dezvolta si se inmulteste in conditii de lipsa de oxigen si care determina aparitia uneia dintre cele mai puternice toxine ce afecteaza in principal sistemul nervos, musculatura neteda si miocardul. "Boala este cunoscuta din antichitate, insusi numele provine de la latinul «botulus», care inseamna carnat.

Afectiunea apare cel mai frecvent sub forma unor mici focare, cateva persoane care consuma un aliment contaminat. In ultimele doua decenii, majoritatea cazurilor de botulism raportate in Romania au avut drept cauza consumul de marinata de peste, produsa in gospodarii proprii si mai rar din cauza altor alimente, cum ar fi mierea de albine in tuburi inchise si preparate de carne de tipul carnatilor. Conservele produse in mod industrial sunt in general ferite de asemenea gen de contaminare pentru ca exista norme extreme de strictete in cadrul fluxului tehnologic privind sterilizarea. De asemenea, in cadrul fluxurilor tehnologice moderne, exista un control microbiologic pentru fiecare sarja in parte, ceea ce face extrem de putin probabila comercializarea unor alimente contaminate. Probabil mierea de albine care va fi distribuita elevilor in scoli va fi achizitionata de la producatorii care au astfel de instalatii si fluxul tehnologic este efectuat in conditii stricte. Daca mierea de albine va fi luata de la diferiti producatori exista riscul unei imbolnaviri", a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP). Produsele alimentare contaminate cu bacteria Clostridium Botulinicum, ce provoaca boala, nu isi modifica mirosul, gustul si nu produc alterari vizibile ca in cazul altor microorganisme. "O atentie sporita trebuie sa se indrepte si spre consumul de miere de albine achizitionata in afara magazinelor de profil sau din recipiente care au stat mult timp inchise ermetic. Boala este deosebit de severa si necesita seroterapie imediata, administrare de ser antibotulinic. In caz contrar, odata fixata la nivelul sistemului nervos si al miocardului, bacteria nu mai poate fi distrusa putand determina, destul de frecvent, chiar si moartea. Recomandam populatiei ca acele alimente de tip conserva, miere de albine stocata in recipiente bine ermetizate, neachizitionate de la magazine de specialitate, in special in conditiile unui interval mai mare de la momentul producerii lor, sa fie evitate din consum", a declarat dr. Hurmuzache.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

DORIN  | #15962
STIMATE DOMN DR.HURMUZACHE,
SANT DE ACORD CU D-VOASTRA DOAR CU FAPTUL CA MIEREA AR TREBUI ACHIZITIONATA DOAR DE LA PRODUCATORI CARE RESPECTA STRICT NORMELE DE IGIENA SI SIGURANTA ALIMENTULUI.
NU SANT DE ACORD CU DECLARATIA D-VOASTRA PUBLICA CUM CA MIEREA PROVOACA BOTULISM DEOARECE EA ESTE DESTUL DE `AERATA`` ,INSUSI PRIN PROCESUL DE EXTRACTIE SI PROCESARE IN MIERE INTRA PARTICULE MICI DE AER CARE NU PERMIT DEZVOLTAREA BACTERIEI.
UN ALT ARGUMENT ESTE FAPTUL CA IN MIERE DATORITA PH-ului ACID NU TRAIESTE NICI O BACTERIE.
OARE DE CE ESTE CONSIDERATA MIEREA UN FOARTE BUN ANTIBACTERICID ?
V-ATI PUS ACEASTA INTREBARE?
NOI APICULTORII(PRINTRE CARE MA NUMAR SI EU) CUNOASTEM FOARTE BINE ACEASTA CALITATE A MIERII .
OARE A-TI "FRUNZARIT "VREODATA UN
TRATAT DE SPECIALITATE IN CARE SE SPECIFICA COMPOZITIA SI CALITATIILE MIERII? Cu stima DORIN P.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1195 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015048 (s)