News Flash:

Pericolul din rafturile magazinelor

25 Iulie 2007
1746 Vizualizari | 1 Comentarii
Maria Popa
• Rafturile magazinelor iesene sunt pline de produse care abunda in E-uri, care mai de care mai toxice • De curand, lista neagra a aditivilor alimentari periculosi pentru consumatori s-a imbogatit, cel mai periculos fiind E128 • Astfel, in majoritatea supermarketurilor pe eticheta produselor nu sunt trecute E-urile, ci termenii stiintifici


Alimentele toxice au devenit atat de firesti, incat aproape nimeni nu mai sesizeaza pericolul pe care il reprezinta in mod real si nu mai acorda importanta acestor elemente chimice. Rafturile magazinelor iesene sunt pline de produse care abunda in E-uri, care mai de care mai toxice. De curand lista neagra a aditivilor alimentari periculosi pentru sanatatea consumatorilor, respectiv substantele chimice adaugate in alimente sau bauturi cu scopul de a le ameliora diverse proprietati precum gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare, s-a imbogatit. Uniunea Europeana a facut o noua propunere de interzicere a colorantilor si a pus pe lista substante noi, precum E102, E123, E124, E127, E128, E129, E131 si E132. In plus, Parlamentul European a hotarat ca aditivii sa nu mai fie folositi in produsele neprocesate si nici un aliment destinat nou-nascutilor sau copiilor nu va mai contine indulcitori sau coloranti artificiali. "In momentul de fata nu exista nu este nici un act normativ care sa interzica aceste E-uri. Cand acesta va aparea, vom putea sanctiona comerciantii din lanturile de distributie alimentara care contin acest aditivi interzisi", a declarat Maria Popa, directorul executiv al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC).

E128 este cancerigen

Colorantul se gaseste in produsele de patiserie, in carnea de carnati, burgeri si in carnea tocata cu adaos vegetal, iar rafturile magazinelor iesene sunt pline de astfel de produse. Expertii au ajuns la concluzia ca E128 este cancerigen, intensifica simptomele astmului si genereaza tulburari metabolice persoanelor care nu tolereaza aspirina. Rezultatele studiului arata ca E128 se transforma in organism intr-un compus uleios, incolor, denumit anilina. In urma testelor pe cobai, s-a demonstrat ca anilina are proprietati cancerigene iar conducatorii studiului nu au putut stabili pana la ce doza aditivul este sigur pentru om. Pana in prezent acesta era inca permis deoarece era considerat inofensiv in cantitati mici. Dozele si felul in care sunt trecuti acestia pe etichete intra in sarcina Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. "Lista aditivilor este modificata permanent in functie de efectele secundare. Modalitatea de trecere a aditivilor este discutabila deoarece un consumator nu va fi mai informat in cazul in care pe eticheta este trecut E si nu definitia stiintifica. In momentul in care va aparea actul normativ, DSV va incepe o actiune de control, pentru interzicerea aditivilor", a declarat Ionel Bondoc, directorul executiv al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA).



Producatorii inseala consumatorii

Astfel, in majoritatea supermarketurilor pe eticheta produselor nu sunt trecute E-urile sau sunt scrise ilizibil. Toate aceste asa-zise scapari au ca scop inducerea in eroare a consumatorului: sunca, salamurile, crenvurstii si toata carnea vidata prezentand E-urile in denumire stiintifica - polifosfati, stabilizatori - fara a preciza ca este E si care este numarul lui. Producatorii industriali de alimente, pentru a rezista concurentei existente pe piata, trebuie sa prezinte pe piata produse calitativ superioare, adica sa aiba un aspect agreat de client, miros si gust placut si termen de valabilitate cat mai mare. Chiar daca producatorii ar alege aditivii naturali, produsele nu vor avea aceeasi aroma tare ca a alimentelor de acum. Specialistii apreciaza ca, odata cu eliminarea aditivilor din produse, consumatorii trebuie sa se adapteze cu gustul mult mai fin si mai slab al produselor in stare naturala.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

LECTOR  | #16091
Exista ceva fara E-uri ? Ca sa murim mai tirziu, sa mincam putin si numai cereale natur (boabe de griu, porumb, orez ), desi si acestea sint afectate de radiatii si ierbicide si altele... Oricum murim, pe rind, cite unul ... Chiar daca si-ar creste fiecare gainile in cotetul lui, tot sint alte surse cancerigene ... Sa nu ne imbatam cu apa rece, chiar daca este cald ...
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1550 (s) | 22 queries | Mysql time :0.043465 (s)