Stiri medicale

Pericolul lipsei educatiei sexuale la copii si adolescenti

Publicat: 10 dec. 2010
7

Adultii nu trebuie sa se simta incomod discutand cu adolescentii despre sex sau sa ignore existenta sexului. Se pot pacali astfel pe ei insisi insa isi vor expune copii la o curiozitate periculoasa.

Pentru anumiti adolescenti ghinionisti prima lor experienta sexuala a fost un dezastru fizic sau emotional, s-a finalizat cu o sarcina sau cu o boala cu transmitere sexuala. Adolescentii devin activi sexuali la o varsta destul de frageda. Un adolescent de 15 ani este expus mult mai multor riscuri decat unul de 20 de ani. Specialistii in pshihologia copilului sustin ca parintii vor trebui sa raspunda intrebarilor copiilor legate de sexualitate potrivit stadiului sau de dezvoltare si de cantitatea de informatie pe care el este dispua sa o absoarba. Cheia succesului il reprezinta impartasirea sistemului de valori al parintilor si adolescentului, insa nu prin impunere fortata ci prin comunicare eficienta. Copiii, adolescentii care simt conectati cu valorile familiei, vor fi mai deschisi in ceea ce priveste discutiile cu parintii, chiar si despre sex si evita inceperea vietii sexuale la o varsta timpurie.

Educatia sexuala face parte din educatia anti- viol

Educatia sexuala nu inseamna doar luarea unor masuri preventive pentru combaterea consecintelor fizice si emotionale ale unui raport sexual, ci si educarea individului ca sexul este un aspect normal al vietii, o practica sanatoasa, cu forme variate, ca trebuie practicat consensual si sa provoace placere participantilor. E adevarat ca acei condamnati ai societatii care provoaca aceste acte nemiloase nu vor tine cont de gravitatea faptelor sale prin simpla mentionare a acestor aspecte. Insa poate o educare a populatiei va evita anumite situatii sau va invata indivizii cum sa reactioneze in anumite cazuri.

Educatia sexuala este mai important in acest caz pentru victime sau potenriale victime ale violului- trebuie sa oferim tinerelor suficiente instrumente pentru a recunoaste si reactiona impotriva abuzului sexual. Daca insa vrem sa invatam despre ce inseamna atacul sexual intr-un mod inteligent trebuie sa cunoastem ce inseamna consimtamntul activ – benevol (pentru a elimina apararea violaturilor: „nu a spus nu si am considerat ca femeia si-a oferit consimtamatul pasiv”) . Astfel se elimina conceptia gresita conform careia se considera viol doar sexul in situatia in care o persoana spune nu sau riposteaza prin violenta fizica, ci se considera viol – sexul in care consimtamantul nu este benevol si liber exprimat.

Educatia sexuala face parte din educatia anti-abuz sexual

Abuzul sexual al copiilor este o problema grava a societatii dar este o realitate cu care ne confruntam. Fie ca abuzatorii sunt adolescenti, parinti, cunoscuti sau necunoscuti ai victimei, psihopati sau doar curiosi, aceste probleme vin dintr-o lipsa de educatie sexuala din copilarie, adolescenta, a unor frustrari sexuale. Cei mai conservatori dintre indivizii societatii ar prefera sa interzica cu desavarsire sexul pana la o anumita varsta, fara explicatii suplimentare, insa. Credeti ca aceasta abstinenta impusa ar rezolva problemele sexuale sau abuzurile sexuale? Lipsa de informatie poate fi la fel de daunatoare pentru un copil/ adolescent ca si furnizarea unor informatii gresite. Exista numeroase tipuri de abuz sexual cum ar fi atingerile necorespunzatoare, mangaierile, voyeurism, expunerea la pornografie, fortarea catre practici sexuale etc.

Abuzul poate fi singular sau repetat pana la varsta adolescentei inhiband dezvoltarea normala a copilului/ adolescentului. Educatia sexuala (atat pentru copii cat si pentru parinti) poate contribui la depistarea din timp a unor simptome, semnale, indicii care ar putea preveni un astfel de act de cruzime. Adesea adolescentii fug de acasa ca si modalitate de evadare, nu spun nimenui ce se intampla deoarece ei nu se simt in siguranta sa povesteasca, nu stiu cui sa i se adreseze sau nu i se acorda suficienta credibilitate. Educatia sexuala este foarte importanta in cazul nefericit al unui copil care ajunge victima unui abuz sexual, pentru a intelege ceea ce i se intampla si ca sa poata vorbi despre acest lucru, explica specialistii. Psihologii specializati in psihologia copilului sustin ca nevorbind copilului despre sexualitate el va cauta curios informatii in alta parte – devenind astfel o prada usoara pentru un abuzator pregatit sa atraga copilul cu raspunsuri pe aceasta tema.

Adauga un comentariu