Actualitate

Pericolul socant care ii asteapta pe elevii ieseni – FOTO, VIDEO

Publicat: 29 aug. 2012

@ Elevii sunt asteptati pe 10 septembrie in scoli care stau sa se darame, prin al caror acoperis ploua sau in unitati scolare cu dotari vechi de jumatate de secol @ Investitiile municipalitatii in infrastructura scolara trebuie cautate cu lupa la 90% dintre scolile avute sub tutela @ Singura speranta pentru acordarea unor conditii cat de cat normale elevilor care vor incepe indata scoala pare sa o reprezinte in continuare buzunarul parintilor, din care se constituie fondurile scolii si al clasei

Invatamantul preuniversitar din Iasi este aproape in colaps. Nu exista aproape nicio scoala fara datorii la intretinere. Directorii spun ca fara banii pe care-i dau parintii la fondurile scolii si al clasei, conditiile care ar putea fi oferite elevilor ar fi mai proaste ca inainte de revolutie. Investitiile facute de municipalitate trebuie cautate cu lupa. Dintr-un total de 5,8 milioane de lei alocate investitiilor, 2,8 milioane de lei s-au dus spre sase unitati de invatamant. La restul de 91 de unitati scolare situatia este aproape de dezastru. Primaria, care ar trebui sa finanteze invatamantul preuniversitar, se spala pe maini de responsabilitate.

Subfinantare in proportie de 90%

Un tur al scolilor si gradinitelor din oras arata cum sta de fapt invatamantul preuniversitar iesean. Peste 90% din unitatile scolare din municipiu abia au bani de creta. Investitiile, daca se fac, sunt infime si nu acopera decat o mica parte din probleme. Marti, la scoala nr. 42 din Nicolina, ultima „ctitorie” in Iasi a lui Nicolae Ceausescu, nu erau nici macar materiale pentru curatenie, dar avea in schimb datorii la furnizori. „S-a livrat mobilier pentru clasa zero, dar scoala a ramas cu datorie de 0,12 milioane de lei la furnizor. Mai avem datorii de circa 30.000 de lei la utilitati. Nici fonduri pentru curatenie nu avem, pentru ca nu a intrat in conturi nimic. Nu putem face igienizare cu apa de la chiuveta si cu mopul. Ne descurcam cum putem, cu parintii care mai aduc cate o punga de clor, mai facem noi economii. Acum doi ani, la capacitate ni s-a taiat si telefonul fix”, a declarat Vasile Mindirigiu, invatator la Scoala nr. 42, unde usile salilor de clasa sunt cumparate de parinti.

Gradinita Sfantul Sava„, din spatele Primariei, are nevoie de 10 ani pentru a finaliza o investitie. Construirea unui corp de cladire, inceputa in 2009, trebuia terminata anul trecut. In ritmul in care se aloca banii, va fi insa gata la un deceniu de la inceperea lucrarilor. „Eu mi-am facut treaba, am facut memorii la fiecare rectificare de buget. Mai avem nevoie de 600.000 de lei. Anul acesta am primit 100.000, deci cam sase ani mai e de lucru”, a declarat Iuliana Gorea, viitorul coordonator al gradinitei.

La Grupul Scolar Nicolina, investitiile nu au mai ajuns. De zeci de ani, acolo bate vantul prin aceleasi tamplarii scorojite. „Nu am avut nicio investitie. Am avea nevoie de niste bani pentru corpul de laboratoare, unde tamplaria e veche de 30 de ani. Am facut studii, solicitari. Nu am primit nimic deocamdata. Primaria este cea care prioritizeaza investitiile”, a declarat Mihaela Toma, directoarea Grupului Scolar Nicolina.

La Liceul cu Program Sportiv, investitiile de la Primarie sunt egale cu zero, in conditiile in care municipalitatea ieseana gaseste constant bani pentru investitii in echipa CSMS Iasi. Potrivit directorului Ilie Gheorghica, la LPS, singura investitie care se deruleaza este una guvernamentala, inceputa acum cinci ani, dar realizata abia pe un sfert.

Scoala nr. 19 sta sa cada peste prescolari

Cele mai grave probleme par a fi cele de la fosta Scoala nr. 19. Aici acoperisul sta sa se prabuseasca. Scandurile de la streasina pot sa cada in orice moment, iar riscul de a fi lovit de o bucata de tencuiala care abia se mai tine de zid este la fel de mare. Potrivit personalului, acoperisul unei clase este prabusit, angajatii scolii refuzand insa accesul reporterilor BUNA ZIUA IASI in salile de curs cu sau fara aparat de fotografiat. Personalul nici nu mai stie de cand nu s-au mai primit bani pentru investitii de la Primarie. Ministerul Culturii a alocat 50.000 de lei in 2010, dar investitia nu este insa prea vizibila. Irina Frunza, directoarea Scolii nr. 21, „Ion Neculce”, de care apartine fosta Scoala 19, spune ca s-a saturat de cerut bani, fiind practic plimbata cu zaharelul de Primarie de mai bine de sase ani. „Fosta Scoala 19 este destul de deteriorata, dar investitiile sunt greu de facut pentru ca e cladire de patrimoniu. Gradinita e posibil sa se desfiinteze si de aceea nu a primit bani. Nu am primit insa bani pentru acea cladire cum nu am primit nici pentru noi (n.r. – Scoala nr.21). De sase ani cer bani pentru ca acoperisul este ciuruit si ploua prin el. Fonduri pe investitii nu au mai venit din 2005”, a precizat directoarea Irina Frunza

La Scoala „Titu Maiorescu” vor rula filme de groaza

In municipiu exista scoli care functioneaza cu dotari de acum jumatate de secol. Acesta este si cazul Scolii „Titu Maiorescu”, unde pe scolarii din clasa pregatitoare ii asteapta baile turcesti. „Nu cred sa mai existe asa ceva la o scoala din Iasi. Ar trebui sa cerem taxa de intrare la muzeu aici. Mi-e groaza sa ma gandesc ce vom face cu cei din clasa zero cu dotari de genul acesta. Eu sper sa ne fereasca Dumnezeu de vreun accident”, a spus Corina Apostol, directoarea scolii. Desi primaria a alocat acestei scoli 50.000 de lei pentru inlocuirea unor tevi la sistemul de incalzire, instalatia electrica si sanitara sunt de acum jumatate de veac, adica din 1963.
„O spun deschis si fara frica. Fara fondul scolii si al clasei, fara parinti, nu am putea face nimic”, a declarat directoarea. Practic, conditiile de care beneficiaza elevii in Scoala Titu Maiorescu” difera in functie de cat de mult investesc parintii, salile fara investitii din partea familiilor scolarilor avand un aspect de penitenciar, cu parchetul sarit si peretii coscoviti.

Pile pentru autorizarea functionarii scolilor

In conditiile in care la Scoala „Ion Neculce” ploua prin acoperis direct in salile de clasa, dupa cum spune chiar directoarea, iar la fosta Scoala 19 acoperisul si tencuiala stau sa cada, este greu de inteles cum se dau avizele sanitare. Cu toate acestea, municipalitatea isi face titlu de glorie din faptul ca nicio scoala nu a fost inchisa in municipiu.

„La Iasi de fiecare data scolile iesene care tin de Primarie s-au deschis in septembrie si la fel va fi si in acest an”, a precizat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al municipalitatii. Primarul Gheorghe Nichita nu a dorit sa vorbeasca despre investitiile in invatamant decat la modul general, eschivandu-se in a-si asuma prea multe responsabilitati.

„Politica mea vizavi de invatamantul preuniversitar este una de prioritate zero. Mult din bugetul municipiului merge pe finantarea invatamantului. In situatia de fata, nu putem aloca intreg bugetul acestui capitol. Nu mai zic ca de la Guvern nu obtinem prea multi bani care sa ne permita sa facem mai multe”, a declarat primarul orasului. De altfel, primaria a anuntat demararea procedurilor de alocare a 0,5 milioane de lei pentru igienizari la cele 98 de unitati scolare din subordine abia saptamana aceasta.
Primaria se lauda cu 6 scoli din 98
 
Statisticile oferite de Primarie prezinta invatamantul iesean ca fiind un rai pentru elevi si profesori. Potrivit purtatorului de cuvant al municipalitatii, Sebastian Buraga, in Iasi sunt 99 de unitati de invatamant, din care 14 colegii, 17 licee, 24 de scoli cu clasele I-VIII, 16 gradinite cu program normal (GPN) si 27 de gradinite cu program prelungit (GPP). Dintre acestea, sase au incasat o mare parte din cele 5,8 milioane de lei alocate investitiilor. Cele mai importante alocari de fonduri sunt de 0,9 milioane de lei la GPP nr.4, de 0,6 milioane de lei la GPP nr.1, de 0,6 milioane de lei la GPN nr.16, de 0,4 milioane de lei la Colegiul National, de 0,15 milioane de lei la Colegiul National Mihai Eminescu si 0,14 milioane de lei la Colegiul Costache Negruzzi.

Comentarii
  • Pai bine ma, dobitocilor, de unde credeti ca are Primaria atatia bani?! Daca i-ar da pe toti scolilor, de unde ar mai avea sa plateasca salariile de doua milioane de lei lunar de la CSMS? HA?

  • Aceasta este linia impusa pt. Romania de catre Merkel , americani si acceptata de Basescu si PDL . Primarul Nichita are o atitudine fata de invatamant mai iresponsabila decat Basescu .Ce-i trebuia lui Nichita echipa de fotbal ?? De ce , un bogatas al Iasului nu preia aceasta echipa asa cum afacut Porumboiu sau Becali ??? Cand Gavrila era consilier la primarie nu l-a oprit pe Nichita sa deturneze fondurile pt. invatamant . De ex. a dirijat banii tichetelor cadou care erau destinati prof. , catre personalul primariei , ca stimulente . In alte zone s-au dat tichetele cadou ( Boc , Vanghelie , Mazare etc.).Mai grav , Nichita gaseste mereu sa investeasca in Iasi in alte domenii decat inv. Sunt de vina in aceasta problema si parintii . Au crezut ce a spus Basescu si PDL ca invatamantul este bugetarul cel gras care sta pe umerii bogatasilor din aceasta tara . Nu au urmarit prin asta decat subfinantarea inv. , in urma caruia au de suferit doar copii din familiile modeste , obisnuite .

Adauga un comentariu