Magazin

Pericoronarita. Efecte si tratament

Publicat: 06 dec. 2010
1

Pericoronarita este o afectiune de ordin stomatologic care se intalneste foarte des in randul adultilor tineri. Pericoronarita se manifesta prin dureri in zona ultimilor molari, cunoscuti drept masele de minte, care au avut o eruptie incompleta. Rezultatul iesirii partiale a dintelui din gingie duce la infectarea acesteia din cauza contactului cu bacteriile din mediul cavitatii bucale. Categoria de varsta la care se intalneste frecvent pericoronarita este reprezentata de tinerii cu varste cuprinse intre 17 si 24 ani, dar si dupa aceasta varsta. Pericoronarita trebuie tratata cu seriozitate si este important sa intelegeti riscurile la care va expuneti in cazul in care nu va prezentati de urgenta la un medic stomatolog pentru a trata corespunzator eruptia partiala. In lipsa unui tratament sau fara o interventie medicala, pacientul care prezinta dureri la nivelul maselelor de minte nu va putea sa deschida bine gura pentru a se hrani si, in anumite situatii, nu va putea vorbi. Lasata netratata, aceasta afectiune duce la infectia cu stafilococi sau streptococi, fiind favorizata de prezenta tartrului pe suprafata dintilor. Simptomele sunt reprezentate de o durere in regiunea molarului afectat si chiar in apropierea sa, durere ce se intinde de-a lungul arcadei dentare, fie superioara, fie inferioara. In cadrul examenului intra-oral se observa o tumefactie la nivel local, gingia este rosie si se simte un miros neplacut al gurii. Uneori, poate aparea si adenopatia loco-regionala.
Pasii in tratamentul pericoronaritei difera in functie de gravitatea infectiei. Pentru reducerea inflamatiei si durerilor pot fi prescrise antiinflamatorii nesteroidiene. In situatii extreme, se va efectua o interventie chirurgicala, sub anestezie locala, de indepartare a segmentului de gingie care impiedica eruptia totala a respectivului molar, interventie denumita decapusonare. In cazuri grave, se recomanda vizita la medicul stomatolog, care va poate administra antibiotice pentru eliminarea infectiei: Metronidazol, Amoxicilina sau Augmentin.

Comentarii
  • Adenopatie versus adenita, iar stadiile pericoronaritei sunt diferite, congestiva, supurata….
    Iar antibioterapia : augmentin, amoxicilna si metronidazol, vag, fiecare avand specificitate tintita. Oricum pacientii nu se prea prezinta la medicul de specialitate(stomatolog sau chirurg dento-alveolar, maxilo-facial) decat atunci cand e prea tarziu, prefera sfatul farmacistului. De obicei acestia administreaza oxacilina!!!

Adauga un comentariu