Arte vizuale

Perioada daco-romana, reinviata la Cetatea Rasnov, in prima editie a Festivalului Dacic „Comidava“

Publicat: 26 sept. 2016

Cateva sute de turisti au vizitat, sambata, cetatea Rasnov, unde au asistat la o lectie deschisa despre istoria dacilor si a romanilor, in cadrul Festivalului DacicComidava“, avand oportunitatea de a lua lectii de tras cu arcul sau au participat la ateliere de fierarie, tesatorie sau ceramica.

Tabara Terra Dacica Aeterna a fost instalata in curtea Cetatii Rasnov, acolo unde acum 2.000 de ani se afla o cetate dacica, mentionata in izvoarele vremii cu numele Comidava, care poarta si numele festivalului din acest an, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Festivalul a fost deschis, vineri, cu diverse activitati cu copiii din scolile din Rasnov – ”Ora de Istorie Vie”, iar sambata a avut loc deschiderea oficiala a evenimentului, cu prezentarea atelierelor civile si interactive si cu prezentarea echipamentului si armamentului roman.

Cel mai asteptat moment al zilei a fost prezentarea ritualului de dinaintea luptei si a demonstratiilor de lupta. Turistii au asistat si la demonstratii de artilerie romana – scorpio, onager, la prezentarea armatei dacilor si a ritualului dacic de initiere a unui tanar razboinic, precum si la marea batalie intre daci si romani, care a culminat cu asediul roman al Comidavei.

Dupa spectacolul de lupta, vizitatorii au fost invitati la atelierele interactive de fierarie, metaloplastie, lemn, os, corn, tesatorie, ceramica, mozaic, monetarie, harti si caligrafie (Scriptoria).

De asemenea, vizitatorii au fost invitati de personajele istorice sa participe la diverse jocuri romane, sa guste din preparate daco-romane pregatite la ceaun sau sa se antreneze la tras cu arcul sau in lupta corp la corp.

Ziua de sambata s-a incheiat cu „Rugul lui Zamolxe“ si „arderea“ pe rug a unei capetenii dacice, cu ritualul aferent.

Festivalul va continua si duminica, cu incepere de la ora 11.00, cind vor fi deschide din nou atelierele de creatie pentru turisti dornici de a cunoaste istoria dacilor si a romanilor. Nu vor lipsi nici demonstratiile de lupta si marea confruntare finala intre daci si romani.

Organizatorii festivalului, Primaria Orasului Rasnov, in parteneriat cu Muzeul Judetean de Istorie si Asociatia de Reconstituire Istorica Terra Dacica Aeterna, spera ca acest festival, aflat la prima editie, sa devina unul dintre cele mai importante festivaluri de reconstituire istorica din Romania, alaturi de Festivalul Roman Apulum, Festivalul Cetatilor Dacice si DacFest.loading...

Adauga un comentariu