Secretele istoriei

Perioada Vechiului Babilon

Publicat: 29 apr. 2014
3
In timpul mileniului al III i.Hr., s-a dezvoltat o simbioza culturala foarte intima intre sumerieni si akkadieni, care a inclus raspandirea bilingvismului.
Influenta limbii sumeriene asupra celei akkadiana (si vice versa), este evident in toate domeniile, de la imprumutul lexical la o scara masiva, la convergente sintactice, morfologice si fonologice.
Acest lucru a determinat oamenii de stiinta sa se refere la sumerienii si akkadienii din al treilea mileniu ca la un sprachbund.
Akkadiana treptat a inlocuit sumeriana ca limba vorbita in Mesopotamia undeva in jurul sfarsitul mileniului al III-lea i.Hr. – inceputul mileniului al II-lea i.Hr. (datarea exacta fiind doar o chestiune de dezbateri), dar sumeriana a continuat sa fie folosita ca limba sacra, ceremoniala, literara si stiintifica in Mesopotamia pana in primul secol.

Vezi si Codul lui Hammurabi 

Orasul Babilon a obtinut dominatia asupra Mesopotamiei, sub conducerea celui de-al saselea conducator al sau, regele Hammurabi (1728 – 1686 i.Hr.). El a fost un conducator foarte eficient, care a instituit birocratia, cu impozitari si cu un guvern centralizat, si oferind stabilitatea regiunii dupa vremuri tulburi, astfel incat a transformat statul intr-o puterea centrala din Mesopotamia. In timpul sau s-a elaborat o culegere de legi, pastrata intr-o lunga inscriptie cu litere cuneiforme si cunoscuta sub denumirea Codul lui Hammurabi

Vezi si Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte – Legea Talionului

Religia babiloniana considera pe rege ca fiind trimisul lui Marduk, iar orasul Babilon ca pe un oras sfant, locul in care orice conducator legitim al Mesopotamiei trebuia sa fie incoronat.
Babilonienii, la fel ca predecesorii lor, erau angajati in comert regulat cu orasele-stat din vest, cu oficialii babilonieni sau uneori trupele trecand spre Siria si Canaan, si negustori amoriti care operau in intreaga Mesopotamie. Conexiunile monarhiei babiloniene spre vest au ramas puternice o perioada. Un amorit numit Abi-Ramu sau Avram a fost tatal unui martorul datarii unui document din timpul domniei bunicului lui Hammurabi; Ammi-Ditana, stra-nepotul lui Hammurabi, care inca se auto-intitula rege din tara Amoritilor. Tatal lui Ammi-Ditana si fiul de asemenea aveau nume canaanite: Abi-Eshuh si Ammisaduqa.
Armatele din Babilon erau bine-disciplinate. Ele au cucerit orasele-stat din Isin, Eshnunna, Uruk si regatul Mari. Dar Mesopotamia nu avea limite naturale, care sa poata fi aparate usor, facand regiunea vulnerabila la atacuri. Comertul si cultura au prosperat aproape 150 de ani, pana la domnia celui de al 15-lea rege din prima dinastie, Samsu-Ditana, fiul lui Ammisaduqa. El a fost rasturnat in urma unei lovituri la palat data de catre regele hitit Mursili I, iar Babilonul a fost predat kasitilor, cu care Samsu-iluna intrase deja in conflict in anul al saselea de domnie.
Adauga un comentariu