International

Persoane arestate in Piata Rosie din Moscova

Publicat: 01 apr. 2012
1

Autoritatile ruse au inchis in intregime duminica Piata Rosie din Moscova, arestand 55 de militanti ai opozitiei care intentionau sa se reuneasca acolo in numar mare, arborand simbolul alb al miscarii de contestare a puterii ruse, relateaza AFP. Caile de acces in piata erau blocate de fortele de politie, potrivit unui jurnalist AFP, care a fost martor la arestarea a zece persoane ce arborau panglici albe la intrarea in piata, unde zeci de alti militanti scandau „Rusia fara Putin”.

Politia din Moscova a mentionat arestarea a 55 de persoane „pentru tentativa de manifestatie neautorizata”, potrivit agentiei Itar-Tass. „Piata Rosie este inchisa„, a informat politia din Moscova, citata de agentii, fara a preciza motivele acestei decizii. Politia a subliniat ca acest tip decizie apartine garzii Kremlinului, sediul presedintiei ruse aflate in zona celebrei piete.

In ultimele zile au fost lansate apeluri pe Facebook pentru organizarea in piata a unui miting cu panglici albe, culoare devenita simbolul miscarii de contestare a puterii. Apelul intitulat „Piata Alba” a inregistrat aproape 4.000 de mesaje de la persoane care intentionau sa participe. Aproximativ 80 de persoane au fost arestate sambata, inclusiv scriitorul Eduard Limonov, in cursul unor manifestatii ale opozitiei la Moscova si Sankt Petersburg, care au fost dispersate de fortele de ordine.

Manifestatia, care nu a fost autorizata, a fost organizata in mod simbolic, asa cum opozitia obisnuieste sa o faca in datele de 31, pentru a cere respectarea articolului 31 al Constitutiei, care garanteaza libertatea de intrunire. Manifestantii risca, in Rusia, 15 zile de inchisoare pentru refuzul de a se conforma.

Adauga un comentariu