Scena artistica din Romania

Personalitate a dramaturgiei contemporane, in vizita la Iasi. Participa la un spectacol al Nationalului iesean

Publicat: 09 iun. 2015
3
Saptamana viitoare, la Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi (TNI) va primi vizita traducatorului si doctorului in teatru al Universitatii Autonome din Barcelona, Davide Carnevali. Autorul va fi prezent in sala Teatrului3 pe 19 iunie, de la ora 19:00, la spectacolul montat de Alexandru Dabija pe textul semnat de Carnevali, Variatiuni pe modelul lui Kraepelin, traducere Sorana Lupu. Scenografia este semnata de Dragos Buhagiar, video-design-ul este realizat de Andrei Cozlac, iar rolurile sunt interpretate de actorii Calin Chirila, Doru Aftanasiu, Ionut Cornila si Radu Homiceanu. Pentru piesa Variatiuni pe modelul lui Kraepelin, Davide Carnevali a castigat in 2009 premiul „Theatertext als Horspiel”, oferit de Berlin Theatertreffen si premiul „Marisa Fabbri”, oferit de Premio Riccione per il Teatro. In anul 2012 este premiat pentru aceeasi piesa cu  premiul „Journee des Auteurs de Lyon”.

Vezi si Iata ce spectacole pot vedea copiii in aceasta saptamana la Teatrul Luceafarul Iasi

„Am scris un text despre posibilitatea reconstruirii istoriei. Este istoria personala a unui om pe cale sa-si piarda parcursul logic al vietii si, prin urmare, propria demnitate. Este istoria colectiva a unei Europe care, prinsa intre trecutul marcat de razboaie si actualitatea schimbarilor politice, este inca in cautarea propriei definitii”, a spus Davide Carnevali. Davide Carnevali s-a nascut in anul 1981 la Milano, Italia. Din 2013 este membru al Comisiei de Dramaturgie a Teatrului National din Catalania, preda ateliere de teorie si dramaturgie, scrie pentru publicatii de specialitate. Ca dramaturg a studiat cu Laura Curino (Teatro Stabile di Torino) si Carles Batle (Sala Beckett- Barcelona). A avut oportunitatea de a-si aprofunda studiile cu Martin Crimp, Biljana Srbljanovic, Jose Sanchis Sinisterra, Hans-Thies Lehmann, John von Düffel, Simon Stephens si Martin Heckmanns. Cu piesa „Come fu che in Italia scoppio la rivoluzione ma nessuno se ne accurse” a castigat premiul „Premio Scintille” in 2010 si premiul „Borrello alla nuova drammaturgia” in 2011.

Vezi si Spectacolul coregrafic ‘Mozart Steps’ prezentat la Opera Maghiara din Cluj
Prima parte a lucrarii Diptych of Europe, Sweet Home Europa, a fost prezentata in anul 2011 la Festivalul de Literatura Universala de la Berlin si a avut premiera in anul 2012 la Schauspielhaus Bochum si la Deutschlandradio Kultur. In anul 2013 Carnevali a fost inclus in randul celor mai reprezentativi autori ai Berlin Theatertreffen’s Stuckemarkt. In acelasi an lui Carnevali i se acorda Premiul National Italian pentru dramaturgie noua (Premio Riccione per il Teatro) pentru piesa Ritratto di donna araba che guarda il mare. Piesele sale au fost prezentate la diferite festivaluri internationale si au fost traduse si jucate in peste zece limbi.

Adauga un comentariu