National

Pesta porcina africana a ajuns la Constanta! Peste 100 de porci dintr-o gospodarie vor fi incinerati

Publicat: 27 iul. 2018
1

Pesta porcina africana a fost confirmata intr-o gospodarie din judetul Constanta. Acolo vor fi omorati peste 100 de porci in cursul zilei de sambata, iar autoritatile au instituit mai multe filtre in zona pentru a preveni raspandirea bolii.

Subprefectul judetului Constanta, Levent Accoium, a declarat vineri, ca a fost confirmat un focar de peste porcina in localitatea Vadu Oii, iar peste 100 de animale dintr-o gospodarie vor fi afectate. 

“Ca urmare a solicitarii Directiei Sanitar Veterinare Constanta, ca urmare a confirmarii peste porcine in localitatea Vadu Oii, intr-o gospodarie a unei, unde este un focar de mare dimensiune, peste 100 de porci, s-a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor la Animale. S-a luat decizia de ucidere preventiva, ca masura exceptionala, prevazuta in manualul operational si in manualul de contingenta al judetului Constanta. In cursul zilei de maine, impreuna cu echipele de evaluare, cu echipa de asomare  si cu oameni de la primarie, de la toate structurile implicate in aceasta operatiune se va trece la lichidarea animalelor din acea gospodarie”, a afirmat subprefectul.

De asemenea, in zona respectiva vor fi instituite filte pentru a preveni raspandirea bolii.

“Se vor dispune masurile specifice pentru protectie, anume, instituirea de dezinfectoare, filtre de verificare si de control a vehiculelor care intra si ies din localitate, astfel incat sa evitam transportul carnii de porc din localitatile in care s-a confirmat focarul de pesta porcina”, a explicat Levent Accoium.

El a precizat ca in judetul Constanta exista cinci focare de pesta porcina africana.

Autoritatile fac precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Adauga un comentariu