Local

Peste 100 de institutii de cult pot beneficia de finantari nerambursabile

Publicat: 28 oct. 2008
1

• Institutiile de cult, ONG-urile si asezamintele culturale pot beneficia de sprijin financiar pentru investitii destinate protejarii patrimoniului cultural de interes local si natural din spatiul rural • In cadrul proiectelor pot fi achizitionate echipamente pentru expunerea si protectia patrimoniului cultural, dotarea asezamintelor putand fi realizata si independent de interventia asupra constructiilor

O masura de finantare a Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), respectiv Masura 322 – Renovarea si dezvoltarea satelor, ofera posibilitatea accesarii de fonduri europene nerambursabile in proportie de pana la 100 la suta din valoarea cheltuielilor eligibile.

Astfel, institutiile de cult, ONG-urile si asezamintele culturale pot beneficia de sprijin financiar pentru investitii destinate protejarii patrimoniului cultural de interes local si natural din spatiul rural. De asemenea, sunt incluse lucrarile de restaurare sau consolidare ale obiectivelor de patrimoniu incluse in grupa B, respectiv de interes local. Conform reprezentantilor Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP) Iasi, in zona sunt peste 100 de biserici care pot beneficia de finantari prin FEADR. „Judetul Iasi are, conform listei monumentelor istorice, 1.641 de obiective incluse in patrimoniul local si national, dintre care peste 100 sunt biserici din mediul rural, potentiali beneficiari de fonduri nerambursabile prin FEADR”, a mentionat Eugen Ticau, directorul CRPDRP. In cadrul proiectelor pot fi achizitionate echipamente pentru expunerea si protectia patrimoniului cultural, dotarea asezamintelor putand fi realizata si independent de interventia asupra constructiilor. Sunt eligibile, de asemenea, costurile generale legate de intocmirea proiectului, precum studii de fezabilitate sau memorii justificative, avize si autorizatii necesare implementarii proiectelor, in limita a maxim 10 sau 5 la suta din valoarea eligibila, in functie de includerea sau nu a lucrarilor de constructii in proiect. In aceste conditii, reprezentantii CRPDRP asteapta ca reprezentantii bisericilor sa-si arate interesul pentru accesarea acestor fonduri. „Actiuni de mediatizare a Masurii 322 au fost realizate atat in judetul Iasi, cat si in celelalte judete din Moldova. Acum insa, este randul beneficiarilor sa-si arate interesul in a accesa fonduri europene. Asteptam asadar o reactie ferma din partea reprezentantilor bisericii, in sensul de a depune cat mai curand solicitari de finantare”, a mai adaugat Eugen Ticau. Sprijinul financiar sustinut de componenta „culturala” a Masurii 322 este de 100 la suta din suma cheltuielilor eligibile, cu un plafon de maxim de 500.000 Euro pe proiect.

Adauga un comentariu