Local

Peste 1000 de absolvenți de liceu din județul Iași vor participa la prima probă din cadrul examenului de Bacalaureat 2022, sesiunea august-septembrie!

Publicat: 16 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Peste 1000 de absolvenți de liceu din județul Iași vor participa la prima probă din cadrul examenului de Bacalaureat 2022 sesiunea august-septembrie
Peste 1000 de absolvenți de liceu din județul Iași vor participa la prima probă din cadrul examenului de Bacalaureat 2022

Absolvenții claselor a XII-a și a XIII-a vor susține astăzi, 16 august 2022, prima probă din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, la Limba și literatura română. Pe 17 august este programată proba obligatorie a profilului, urmând ca pe 18 august să se desfășoare proba la alegere a profilului. Înscrierile pentru această sesiune de examen au avut loc în perioada 18-25 iulie 2022. Peste 1000 de absolvenți de liceu din județul Iași vor participa la testare

La nivelul județului Iași, în vederea susținerii probelor din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului de Bacalaureat, s-au înscris 1086 de candidați, 731 fiind din seria curentă și 355 din seriile anilor anteriori.

Prima probă din cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie

Tanara scriind
Candidații trebuie să respecte o serie de reguli

În vederea susținerii probelor din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului de Bacalaureat s-au înscris 1086 de candidați, 731 fiind din seria curentă și 355 din seriile anilor anteriori. În perioada 22-29 august, candidații vor susține probele de verificare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, a competențelor digitale și a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Pentru 5 absolvenți ce provin din 4 școli ale județului Iași Comisia Județeană de Bacalaureat a propus adaptarea procedurilor de susținere a examenului în vederea asigurării condițiilor de egalizare a șanselor.

Probele scrise se vor susține în 3 centre de examen organizate în municipiul Iași: Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” Iași, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Iași, Liceul Tehnologic de Transporturi și Construcții Iași. Ca măsuri de adaptare la contextul pandemic și la modul în care acesta a influențat desfășurarea activităților didactice, programele de examen au fost modificate.

Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 31 august, până la ora 12:00.

„Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00-18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere”, a declarat Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 3 septembrie 2022.

Candidații trebuie să respecte o serie de reguli

Mana pe afisier
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 3 septembrie 2022

Toți candidații trebuie să știe că probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a examenului de Bacalaureat, în baza prevederilor. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Pentru rezolvarea subiectelor candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc. sau cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

 Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Pentru a fi declarat promovat un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: recunoașterea, echivalarea și susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5, cel puțin, la fiecare dintre acestea, precum și obținerea mediei 6, cel puțin, la probele scrise.

Adauga un comentariu