Local

Peste 150.000 de tone de cărbure asigură căldura ieșenilor în iarna anului 2020 la Centralele Electrice de Termoficare din Tudor Vladimirescu și Holboca

Publicat: 24 oct. 2020
Cantitatea de combustibil pentru încălzirea locuințelor din municipiul Iași din acest an este asigurată la CET Tudor Vladimirescu și Holboca
Veolia Energie Iași a dat drumul la căldura centralizată pentru sezonul rece 2020-2021

A început perioada de încălzire a locuințelor ieșenilor în acest an după ce au fost înregistrate temperaturi sub un grad Celsius în ultimele nopți în municipiul Iași. Sute de tone de cărbune au fost deja aduse la cele două Centrale Electrice de Termoficare (CET) ale orașului

Primăria Municipiului Iași a asigurat stocurile de cărbune pentru cele două Centrale Electrice de Termoficare din Tudor Vladimirescu si Holboca. S-au achiziționat peste 150.000 de tone de cărbune, 150 de tone de păcură, care în funcție de condițiile din această iarnă vor fi epuizate. Furnizarea gazului este asigurată pe baza unui contract până în luna iulie 2021.

„Stocul de cărbune este de 150.304 tone, stocul de păcură este de 150 de tone, cel de gaze este generat pe un contract până în iulie 2021 pentru întreaga cantitate previzionată a fi consumată. Stocurile se află la cele două Centrale Electrice de Termoficare din Tudor Vladimirescu si Holboca și se vor consuma în funcție de cât de grea va fi iarna”, a declarat Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași.

Locuințele ieșenilor primesc căldură din această săptămână

Conform reprezentanților operatorului, toate punctele și modulele termice exploatate de Veolia funcționează automat și furnizează încălzire în momentul în care temperatura exterioară coboară sub 14 grade Celsius, așa cum este înregistrată de senzorii exteriori montați la fiecare punct termic. Veolia Energie Iași a anunțat, ca urmare a temperaturilor înregistrate în ultimele nopți și a previziunilor meteorologice pentru următoarele zile, că în noaptea de 20-21 octombrie 2020, a derulat manevrele de pornire a căldurii pentru perioada 2020-2021.

„Atunci când temperatura exterioară depăsește 14 grade, punctele și modulele termice se opresc automat, în așa fel încât clienții să beneficieze de încălzire exact cât este nevoie, în funcție de duritatea climatică. Până în momentul de față, am început furnizarea căldurii către mai mulți clienți racordați direct la magistralele de termoficare și alimentați prin modul termic individual. Este vorba despre instituții de învățământ (creșe, grădinițe, licee), instituții sanitare, hoteluri sau sedii de birouri”, explică oficialii Veolia Energie Iași.

Echipele operatorului de energie din Iași pot interveni 24 de ore din 24

Totodată, la Veolia Energie Iași se va lucra în regim de permanență, 24 de ore din 24, cu echipe suplimentare dedicate intervențiilor de urgență în caz că apar avarii la instalațiile interioare. Cantitatea de combustibil de care va fi nevoie în această iarnă este asigurată.

„Echipele Veolia Energie Iași din teren au fost pregătite în această săptămână pentru a porni încălzirea și, ca de obicei, se va lucra în regim de permanență 24 de ore din 24, cu echipe suplimentare dedicate intervențiilor de urgență în caz că apar avarii la instalațiile interioare ale clienților. Întreaga cantitate de combustibil de care va fi nevoie la iarnă este asigurată deja, la CET Holboca există în depozite peste 150.000 de tone de cărbune”, au mai declarat reprezentanții Veolia Energie Iași.
Comentarii
 • Ba sunteti nebuni la 15 mii de abonati ce va trebuie 150 mii de tone de carbune.
  Dacă un kilogram de huilă energetică produce 20 Mjoule, o tonă ar da 20 Gjoule;
  transformat în calorii ar da circa 4,8 Gcal.
  Adică suficient pentru 2-3 apartamente, timp de o lună, încălzire și apă caldă.
  În Iași, la rețeaua Veolia mai sunt racordate intre 15 si 20.000 de apartamente.
  Cu tot cu pierderi, și la un randament de 80 la sută al centralelor de termoficare, ar rezulta un necesar, în mare, de 13.000 tone lunar
  13.000 X 7 luni (in functie de temperatura exterioara) rezulta un necesar de 91.000 de tone
  Dece Veolia a achizitionat 150.000 de carbune, asta e intrebare la care trebuie sa raspunda PRIMARIA mai ales ca acest lucru incarca factura iesenilor???

 • Sa nu uitam ca aceasta gigacalorie este subventionata de primarie,adica de noi toti.Eu daca am centrala de ce sa subventionez un serviciu de care nu beneficiez.Sa mai vorbim de rentabilitate pfuu un morman de fier vechi din anii ’80

 • pentru @Prometheus :

  CET Holboca produce simultan energie electrica si energie termica. In mare, acolo se duce diferenta de carbune. Spun in mare, pentru ca lucrurile sunt putin mai complicate. CET1 produce si el energie termica, deci 91000 tone este o supraestimare.

 • Autoritatile ne invata sa nu ne cumparam centrale de apartament pentru ca pasamite polueaza.
  Da, polueaza si centralele de apartament, dar si aragazele sau autoturismele… ma rog, cand e vorba de poluare o vedem doar pe-aia care ne intereseaza.

  Dar cele 150.000 de tone de carbune nu polueaza, chiar daca fumul este degajat in atmosfera la mare inaltime?
  Cum sa nu polueze, ba chiar polueaza mai mult decat gazele naturale, iar noxele eliberate in aer se intorc pana la urma pe pamant.

 • Pentru Descartes
  Deși contribuțiile intelectuale ale lui Descartes au fost extrem de numeroase și substanțiale, dedicând lucrări și tratate matematicii (algebrei, geometriei, numerelor complexe), fizicii și muzicii, totuși influența sa dominantă a rămas în filozofie, și mai exact în formularea curentului filozofic al cartezianismului de care se leagă numele său, este intelept sa nu folosesti pseodonimul pe care ti-l atribui pentru simplul motiv ca pe TERMIE esti ”TABULA RASA” si nu stapanesti ”fenomenul.
  Cogenerarea este procedeul prin care un combustibil clasic este introdus intr-o Centrala Electrica de Termoficare adica intr-o uzina in care energia chimica existenta in structura combustibililor (gaze, pacura, carbune sau combustibil nuclear) este extrasa prin ardere, preluata ca energie termica in gaze de ardere, incalzirea cu aceste gaze a unei cantitati de apa, de obicei in cazanele energetice unde rezulta abur fierbinte la 550 grade Celsius si cca 130 atmosfere in majoritatea centralelor in sistemul clasic si la 320 grade in sistemul cu generator nuclear. Aburul astfel preparat este trimis intr-o turbina care preia prin intermediul paletelor energia aburului rezultand in fapt invartirea unui arbore, adica o energie mecanica, energie care se transmite unui generator care asemeni dinamului de la biciclete transforma forta mecanica in energie electrica.
  Aburul uzat dupa ce a pierdut si presiunea si temperatura prin efortul de invartire a turbinei este dirijat la turnurile de racire in cazul clasic de termocentrala sau in cazul sistemelor de incalzire centralizata cu CET-uri la boilerele prin care trece apa sistemului de termoficare.
  In boilerele CET-urilor energia reziduala a aburului, la nivelul la care nu mai poate fi utilizata la producerea energiei electrice este dirijata spre incalzirea locuintelor si centrelor administrative sau economice.
  Prin acest gen de valorificare randamentul energetic total atinge la CET-uri niveluri de peste 80% in timp ce in termocentralele fara termoficare nu depaseste de regula 45%. Unele exceptii au atins cu investitii mari 48%.
  Te asigur ca ce am scris eu este real si pot intra mai mult in amanunt.
  Pot sa te informez ca pretul gigacaloriei in Iasi este mai mare cu 70% decat cel real si este facut in birou si nu pe turbina.
  Si ca sa-ti dau un exemplu care nu mai necesita comentarii o sa-ti spun ca producatorul Turbinei DSL 50 (care sunt in CET-urile noastre) specifica ca pentru producecerea unei gigacalorii se consuma 0,384Mwh/Mwh in timp ce ANRE prin Art 33 din ORD 57 legifereaza principiile stabilite de ANRE privind alocarea costurilor cu textul:
  a) Consumul de combustibil aferent energiei termice sub formã de apã fierbinte si/sau abur livrate din grupuri de cogenerare, se determinã considerând un consum specific de combustibil de 1 MWh/MWh;
  diferenta de consum pânã la consumul total de combustibil se considerã aferent energiei electrice livrate din grupuri de cogenerare;
  Expresia 1Mwh/1Mwh induce in eroare populatia prin folosirea sistemelor de expresii pur profesionale.
  Deci cu alte cuvinte din pix romanii platesc cu 60% pretul gigacaloriei datorita ANRE.
  Sa solicitat sa se faca analiza si studiu consum pe turbina, este facuta documentatia ca sa putem face verificarea pe turbina a consumului de combustibil dar ANRE nu a permis acest lucru.
  Deci cum se spune suntem furati de cei ce trebuie sa ne protejeje deoarece prin aparitia acestor agentii de reglementare aveau menire sa protejeze populatia nu producatorul.

Adauga un comentariu