Eveniment-Social

Peste 170 de lucrari de specialitate in domeniul electronicii, prezentate la a X-a editie ECAI – FOTO

Publicat: 29 iun. 2018

Joi, 28 iunie 2018, incepand cu ora 09.00, prof. univ. dr. ing. Daniela Tarniceriu, decanul Facultatii de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei (ETTI) a Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) a declarat deschise lucrarile celei de-a zecea editii a Conferintei „Electronics, Computers and Artificial Intelligence” (ECAI). La ceremonia de inaugurare au fost prezenti profesorii si cercetatorii care au reusit sa ajunga in Iasi in dimineata zilei de 28 iunie, urmand sa sustina o lucrare in comisiile de specialitate pana pe 30 iunie, ultima zi a conferintei.

Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, a vorbit in deschidere despre sarbatoarea pe care o pregateste in acest an Universitatea Tehnica, celebrand 205 ani de la infiintarea la Iasi a primei clase de inginerie in limba romana de catre Gheorghe Asachi in 1813. „Insa universitatea noastra s-a nascut oficial in urma cu 80 de ani si include 11 facultati, iar una dintre cele mai bune este cea de Electronica, gazda a acestei conferinte de astazi. Daca veti avea un ragaz in timpul conferintei, va invit sa vizitati biblioteca si aula universitatii noastre, aula fiind si sediul Senatului Romaniei in timpul Primului Razboi Mondial”, a spus prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval. Acesta le-a urat invitatilor o sedere placuta in Iasi, punctand si importanta conferintei, dincolo de publicarea articolelor inovative in domeniul electronicii, calculatoarelor si a inteligentei artificiale. „Credem ca este important sa aducem impreuna lumea universitara si pe cea a industriei in cadrul unor astfel de conferinte. Punem accentul pe interesul existent si legaturile care se creeaza intre actorii principali – tinerii cercetatori, comunitatea academica in general si reprezentantii industriei”, a completat rectorul.

In continuare, prof. univ. dr. ing. Nicu Bizon, de la Universitatea din Pitesti, co-organizator al acestei conferinte, a prezentat punctele principale ale celor trei zile si a transmis si o parte dintre mesajele celor mai importanti invitati, care nu reusisera pana la acel moment sa ajunga inca la Iasi. El a precizat ca anul acesta au fost inscrise 256 de lucrari din diferite tari. „Toate acestea au fost revizuite intr-un mod foarte riguros de un numar mare de cercetatori, astfel incat, dupa procesul de analiza au ramas 172 de teze ce au fost selectate pentru prezentare si publicare, o rata de respingere de aproximativ 33%”, a precizat prof. univ. dr. ing. Nicu Bizon.

El i-a prezentat pe cei cinci keynote speakers care au fost invitati la Iasi sa sustina lucrari – academicianul Florin-Gheorghe Filip, de la Academia Romana, cu lucrarea „Collaborative Automation Systems and the Corresponding Enabling I&C Technologies”, prof. dr. Dipankar Pal – de la Departamentul Inginerie Electrica si Electronica de la Birla Institute of Technology and Science, Pilani, India cu lucrarea „Effort Delay and Appropriate Optimizing Techniques”, prof. dr. Avireni Srinivasulu – directorul Departamentului de Inginerie de la JECRC University, din Jaipur, India cu lucrarea „A power efficient 5-bit parallel comparator analogue to digital converter”, prof. dr. Stefan Wolfgang Pickl, de la Universität der Bundeswehr, din Munchen, Germania, cu lucrarea „Resilience of Complex Networks – Intelligent Simulation and Optimization to Stabilize Critical Infrastructures” si prof. dr. Rudolf Mester, de la Universitatea J. W. Goethe din Frankfurt, sef grup de cercetare pe inteligenta artificiala, cu lucrarea „Cars that sense, perceive and (re)act: Perspectives of highlyautomated driving”.

Dupa ce a descris sectiunile in care vor prezentate lucrarile, prof. univ. dr. ing. Nicu Bizon a exprimat dorinta conducerii Universitatii din Pitesti ca editia de anul viitor sa se desfasoare la universitatea pe care o reprezinta acesta, spunand insa ca pana in toamna pot fi depuse si alte candidaturi, daca alte universitati sunt interesate. 

Academicienii Horia-Nicolai Teodorescu si Florin-Gheorghe Filip, care nu au putut fi prezenti la ceremonia de deschidere, fiind la Adunarea Generala a Academiei Romane de la Bucuresti, au transmis cate un mesaj ce a fost citit de prof. univ. dr. ing. Nicu Bizon in deschiderea conferintei. La inceputul discursului sau, acad. Florin-Gheorghe Filip a tinut sa puncteze insemnatatea acestui an pentru Romania, nu doar la nivel de invatamant si cercetare, cat si ca identitate nationala. „In 2018 celebram Centenarul, finalizarea unificarii tuturor provinciilor locuite de romani. Unificarea politica a fost anticipata de una intelectuala, care s-a manifestat prin fondarea Academiei Romane, initial ca Societate Literara Romana, in 1866. Avea contributii din partea a 21 de reprezentanti ai inteligentei romanesti de pe toate teritoriile, care fie apartineau atunci statului roman, sau erau sub stapanirea Imperiului tarist, celui habsburgic sau celui Otoman”, a precizat academicianul. El a prezentat Romania ca fiind o tara in care lucreaza, in prezent, 100.000 de persoane in domeniul IT, care contribuie cu 6% la PIB, spre deosebire de anul 1967, cand existau 0,6 calculatoare la fiecare 1 milion de locuitori romani. 

La randul sau, acad. Horia-Nicolai Teodorescu, care este si cadru didactic al ETTI, a punctat ca aceasta a X-a editie a conferintei este o oportunitate de a remarca felul in care s-a dezvoltat de-a lungul timpului. El a precizat ca in perioada 2013 – 2017 au fost publicate 556 de lucrari in cadrul conferintei, provenind din urmatoarele tari – Romania, Turcia, Polonia, China, Canada, Cehia, Franta si Maroc, constatand astfel caracterul international al manifestarii stiintifice. 

De altfel, lucrarile de anul acesta vor fi impartite in sapte sectiuni, care vor aborda noutati si tendinte legate de software, inteligenta artificiala, electronica aplicata, automobile inteligente, iar una dintre sectiuni va fi dedicata pedagogiei. Sunt asteptati astfel participanti din 13 tari, printre care Germania, Polonia, Cehia, Turcia, India, Republica Moldova, Anglia sau China.

Adauga un comentariu