National

Peste 17.000 de procese impotriva bancilor in acest an

Publicat: 10 dec. 2015
1

In ceea ce priveste litigiile introduse pe rolul instantelor in 2015 putem preciza ca este anul cu cele mai multe litigii inregistrate impotriva bancilor din 2010 incoace.

Peste 17.000 de procese sunt introduse impotriva institutiilor financiare. Lupta cu bancile a fost in cele mai multe dintre cazuri castigate de catre imprumutati, instanta pronuntadu-se in aproximativ 85% dintre dosare in sensul admiterii in parte a actiunilor introduse de catre acestia.

Conform portalului instantelor de judecata, au fost introduse pe rolul instantelor de judecata aproximativ 5.000 de dosare avand ca obiect: actiune in constatare clauze abuzive. Pe primul loc in topul bancilor chemate in judecata este Volksbank.

Citeste si Te hartuiesc recuperatorii? Legea care te-ar putea apara

Impotriva acestei banci, pe rolul instantelor se afla un numar de aproximativ 1.580 de dosare, dintre care un numar de 921 de dosare au fost introduse in anul 2015. Prin aceste actiuni, imprumutatii Volksbank au solicitat constatarea caracterului abuziv a clauzei ce reglementeaza comisionul de risc si restituirea acestor sume.

In anul 2015, o rata de 70% dintre aceste dosare au fost solutionate pe cale amiabila, prin renuntarea la judecata de catre reclamanti ca urmare a ofertei Banca Transilvania (care a preluat Volksbank), ce presupunea restituirea sumelor achitate cu titlu de comision de risc prin scaderea acestor sume din soldul creditului.

De-a lungul timpului, litigiile impotriva Volksbank au fost admise in proportie de 99%.

Urmatoarea in clasament este Piraeus Bank, pentru care au fost introduse un numar de 516 dosare in anul 2015. Procentul de actiuni admise se mentine si in acest caz, in sensul ca aproximativ 85% din actiunile judecata au fost admise in parte.

Instantele s-au pronuntat in sensul constatarii caracterului abuziv al comisionul de acordare, acesta avand un cuantum de 5%, dar si in ceea ce priveste caracterul abuziv al articolului referitor la dobanda variabila.

Citeste si Dilema persoanelor cu credit la banci: sa achit sau sa fiu executat silit?

Instantele au constatat abuziva dispozitia contractuala care permite banii sa modifice marja bancii dupa criterii cunoscuute doar de catre aceasta.

Pe urmatoarele locuri se afla OTP Bank, cu un numar de 430 dosare, BancPost cu 320 dosare, BCR cu 192 dosare si Credit Europe Bank cu 142 de dosare.

In analiza conditiilor stabilite de legea consumatorului, instantele s-au pronuntat in mod clar cu privire la lipsa negocierilor, concluzionand ca imprumutatii nu au avut posibilitatea reala de a influenta aceste clauze contractuale, deci nu a existat posibilitatea modificarii lor.

Simpla cunoastere a existentei acestor clauze nu echivaleaza cu negocierea, avandu-se in vedere si pozitia de inferioritate a consumatorului, care nu cunoaste legile bancare.

S-a statuat ca sarcina probei caracterului negociat ii revine bancii, care trebuia sa faca dovada prin inscrisuri, probe preconstituite, avandu-se in vedere momentul semnarii contractului.

Un alt aspect criticat de instantele de judecata este acela cu privire la criteriile in functie de care o dobanda poate varia. Cele mai multe credite incheiate la momentul 2007-2008 se raportau la dobanda de referinta a bancii.

Instantele s-au pronuntat in sensul ca acest criteriu este unul incert, care pune consumatorul intr-o pozitie de inferioritat,e fiind pus in situatia de a achita a dobanda care variaza dupa bunul plac al bancii.

Citeste si Legea privind stingerea creditelor prin cedarea bunului ipotecat, adoptata de Parlament. Iohannis o va promulga?

Cu privire la comisionele de administare sau risc, instantele au retinut ca efectiv nu se cunosc activitatile prestate de catre banca in schimbul acestor comisioane, acestea fiind impuse de catre banca pentru acoperirea costurilor pe care ar trebui sa le suporte pentru efectiva desfasurare a activitati sale principale, de acordare si colectare a creditelor.

Cu privire la aceste comisioane s-a dispus restituirea sumelor achitate cu titlu de comisioane dar si exonerarea pe viitor de plata acestei sume, rezultand asadar o rata mai mica de plata pentru imprumutati.

Adauga un comentariu