Local

Peste 175 milioane de euro au fost deja investiti in centrul Iasului – FOTO

Publicat: 11 iul. 2011
1

@ Cel mai mare dezvoltator de centre comerciale din tara va crea la Iasi 4.000 de locuri de munca @ Complexul Palas va absorbi aproximativ un sfert dintre somerii ieseni @ Investitia totala depaseste 260 de milioane de euro si este realizata la standarde europene

Scaderea constanta a ratei somajului din judet, care se manifesta de aproximativ un an, ar putea fi accelerata in toamna de oferirea pe piata a 4.000 de noi locuri de munca. Investitia de la Complexul Palas va absorbi dupa finalizare peste 20% dintre cei 18.000 de someri aflati in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM). De altfel, pe parcursul derularii proiectului, in santierul Palas au fost create intre 1.000 si 3.000 de locuri de munca temporare. Si in prezent Palas constituie unul dintre cele mai importante obiective de pe piata muncii, pe santier fiind angajati aproape 1.400 de muncitori, din care doar 200 sunt straini.

Investitii de sute de milioane euro

Complexul Palas reprezinta o investitie de peste 260 de milioane de euro, fiind una dintre cele mai mari din tara. De altfel, Iulius Grup a investit in Romania in jur de 500 de milioane de euro, din care peste 300 de milioane avand ca destinatie Iasul, prin Iulius Mall si Complexul Palas. Lucrarile de consolidare si drenurile realizate pe versantul de la Palatul Culturii au costat peste 8 milioane de euro, iar parcarea, cea mai mare din tara, a necesitat o investitie de 67 de milioane de euro. „Ansamblul Palas este cel mai modern si bine organizat dintre toate santierele la care am colaborat. Pentru noi, Palas a devenit un punct de lucru de anvergura, avand în vedere faptul ca am concentrat aici între 150 si 300 de specialisti în finisaje si structura. Am început parteneriatul cu Iulius Group la construirea mall-urilor Iulius din Timisoara, Cluj-Napoca si Suceava si am fost încantati cand am fost selectati sa efectuam lucrari si la Iasi”, a declarat Gabriel Cojocaru, sef punct de lucru al Edil Vest SRL Cluj. Lucrarile efectuate pana acum la Palas depasesc 175 de milioane de euro.

Peste 1.200 de firme angrenate in proiect

Lucrarile de constructie de la Palas au antrenat, direct sau indirect, ca industrie „pe orizontala”, peste 1.200 de firme de proiectare, productie, executie si distributie. Datorita complexitatii proiectului, au fost incheiate peste 100 de contracte de subantrepriza si 60 de contracte de proiectare pe diferite specialitati. „Este îmbucurator ca ternele fatade ale cladirilor din Iasi se schimba, iar eu ca investitor iesean nu pot decat sa fiu mandru ca am contribuit, cu tehnologii moderne, la transformarea imaginii orasului”, a declarat Ovidiu Zamfir, patronul Romconstruct SRL Iasi.
Alaturi de dezvoltarea efectiva a Complexului Palas, investitorul a realizat si o serie de proiecte conexe, de utilitate publica, pe amplasamente stabilite in comun cu primaria. In 2006 a fost construit spatiul de joaca pentru copii din Parcul Expozitiei, in 2007 s-a realizat strandul, care include bazine olimpice, vestiare moderne, terenuri de tenis si un parc pentru copii, iar anul trecut s-a construit caminul de batrani din Bucium. In total, doar aceste lucrari au costat peste 4,25 milioane de euro.

Palas produce bani si pentru Iasi

Pe langa faptul ca va contribui esential la reducerea somajului din Iasi, Palas contribuie substantial si la bugetul orasului. Fosta destinatie a amplasamentului, pe care se dezvolta acum Palas, provoca anual primariei iesene pierderi de peste 600 de milioane de lei vechi. Din 2007 si pana in prezent, aportul proiectului la bugetul local a fost de 1,13 milioane de euro, la care s-au mai adaugat peste 1,5 milioane de euro platiti pe taxe, avize si autorizatii. Alaturi de banii incasati, municipalitatea castiga si prin faptul ca nu trebuie sa mai investeasca pentru lucrari edilitare in zona. Complexul Palas include o parcare ultramoderna de 2.500 de locuri, un patinoar, parcuri, fantani, piatete si alte obiective de uz edilitar.

Comentarii
  • Parcarea de la Palas va fi, cel mai probabil, gratis pe timpul zilei pentru ca ansamblul trebuie sa puna locuri de parcare la dispozitia clientilor iar pentru rezidentii din zona poate va fi introdus un abonament anual, dar la fel de bine s-ar putea sa fie tot gratis.

  • rusine ,impostori platiti sa denigrati tot ce este progres si investitie in Iasi,preferati gunoaie in loc de eleganta??sti voi ce eforturi financiare face patonul dascalu??
    rusineee!!!

Adauga un comentariu