Eveniment-Social

Peste 2.100 de candidați au participat la marele examen de Rezidențiat 2020 la Iași! Rezultatele le-au fost transmise direct concurenților

Publicat: 16 nov. 2020
Candidați în sala de concurs la examenul de Rezidențiat de la Universitatea de Medicină și Farmacie
Concursul de Rezidențiat 2020 s-a desfășurat ieri, 15 noiembrie, în cele 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, după aceeași Metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări

Concursul de Rezidențiat 2020 s-a desfășurat ieri, 15 noiembrie, și în Centrul Universitar Iași! Pe o durată de 4 ore, acesta a avut loc sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări. Peste 2.100 de candidați au susținut examenul de Rezidențiat 2020 la Iași, cei mai mulți din țară după Capitală. Tezele au fost scanate, tot ieri, în prezența concurenților. Nu s-au întregistrat probleme și niciun candidat nu a avut o temperatură de peste 37.3 grade Celsius. Cea mai mare concurență a fost la domeniul Medicină, unde pe 424 locuri au participat 1.088 de absolvenți. Rezultatele finale, oficiale, vor fi publicate de Ministerul Sănătății după data de 21 noiembrie

Examenul de Rezidențiat 2020 s-a desfășurat ieri, 15 noiembrie, și în Centrul Universitar Iași! Pe o durată de 4 ore, acesta a avut loc sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări. Peste 2.100 de candidați au susținut examenul de Rezidențiat 2020 la Iași, cei mai mulți din țară după Capitală. Tezele au fost scanate, tot ieri, în prezența concurenților. Nu s-au întregistat probleme și niciun candidat nu a avut o temperatură de peste 37.3 grade Celsius. Cea mai mare concurență a fost la domeniul Medicină, unde pe 424 locuri au participat 1.088 de absolvenți.
Rezultatele finale, oficiale, vor fi publicate de Ministerul Sănătății după data de 21 noiembrie. Candidații au participat la concurs în 73 de săli, iar repartiția s-a făcut diferențiat, pe domeniile pentru care s-au înscris, la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”, de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad”, „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) și cea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi”.

„Numărul de locuri a fost ajustat pentru a respecta un act normativ de anul trecut, care s-a păstrat și anul acesta, respectiv asigurarea unui număr minim de locuri și posturi corespondent cu numărul de absolvenți pe țară. Pentru că numărul de absolvenți pentru Medicină Dentară, respectiv Farmacie a fost de 1.219, Ministerul Sănătății a trebuit să asigure și pentru acestea numărul necesar. Pentru Medicină au fost, să spunem, «favorizate» acele domenii deficitare la modul cronic, dar și în context pandemic, adică Terapie Intensivă, Unități de Primire Urgențe, Boli Infecțioase și, în acest context, putem spune că numărul de posturi scoase la concurs pentru Medicină a ținut cont de pandemie. Nu am avut candidați care să aibă temperatura peste 37.3 grade”, a menționat prof. univ. dr. Luminița Smaranda Iancu, prorector Studii postuniversitare și formare profesională continuă, respectiv responsabil cu organizarea examenului de Rezidențiat UMF Iași.

Câte locuri și posturi sunt scoase la concursul de Rezidențiat 2020, în Centrul Universitar Iași

Defalcat, în Centrul Universitar Iași au fost scoase la concurs: 424 locuri la domeniul Medicină, la domeniul Medicină dentară – 142, domeniul Farmacie – 165 și doar două posturi la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon”. Numărul candidaților la domeniul Medicină a fost de 1.088, la Farmacie – 360, iar la Medicină Dentară- 668. Lista posturilor disponibile sunt publicate AICI: http://www.umfiasi.ro/ro/admitere/program-de-rezidentiat/. În total, anul acesta sunt scoase la concurs, la nivel național, de către Ministerul Sănătății, un număr de 7.061 de locuri și posturi la concurs, cu 2.300 mai multe față de 2019. Sunt 4.518 pe Medicină, 1.219 pentru Medicină Dentară și Farmacie, respectiv 105 locuri pentru Ministerul Apărării Naționale (MApN), Ministerul Justiției si Ministerul Afacerilor Interne (MAI). În Centrul de Examinare București sunt 4.376 de candidați, 2.115 candidați la Iași și 1.637 de candidați la Cluj-Napoca.

Cea mai mare concurență a fost pentru domeniul Medicină, cu 1.088 candidați

Concursul de Rezidențiat 2020, și la Iași, a avut loc pe 3 domenii: Medicină, Medicină dentară și Farmacie!

„În funcție de numărul candidaților am putea deduce că avem o concurență notabilă pentru domeniul Medicină, cu 1.088 candidați, Medicină Dentară, cu 668, respectiv Farmacie, cu 360. Este vorba despre două lucruri diferite, absolvenții de Medicină Dentară și Farmacie, prin lege și tradiție dacă vreți, au dreptul de liberă practică la momentul absolvirii. Spre deosebire, cei de la Medicină nu se bucură de aceleași condiții pentru că absolvenții de Medicină au obligația de a susține acest concurs și, practic, promovarea le permite intrarea în Rezidențiat. Promovarea se calculează în funcție de punctajul maxim. Astfel, după scanarea tezelor de astăzi (ieri, 15 noiembrie 2020), vom afla și pentru Centrul Universitar Iași și la nivel național care este punctajul maxim”, a mai precizat prof. univ. dr. Luminița Smaranda Iancu, prorector Studii postuniversitare și formare profesională continuă, respectiv responsabil cu organizarea examenului de Rezidențiat UMF Iași.

Caietele de concurs au un număr de 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Toate întrebările de concurs sunt elaborate de comisiile de specialiști stabilite de Comisia centrală de Rezidențiat

Testul a constat în 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Departajarea candidaților care au obținut punctajul maxim posibil se va face prin susținerea unei probe suplimentare de departajare. Această probă constă în 100 de întrebări din tematica și bibliografia aprobate, de tip complement multiplu, alcătuite cu 24 de ore înainte de susținerea probei, într-un sediu securizat. Această probă are loc în ziua de sâmbătă, 21 noiembrie 2020. Pentru susținerea probei de departajare nu se percepe taxă. Rezidențiatul reprezintă forma specifică de învățământ postuniversitar pentru absolvenții licențiați ai facultăților de Medicină, Medicină dentară și Farmacie, care asigură pregătirea necesară obținerii uneia dintre specialitățile cuprinse în Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală.

Adauga un comentariu