Eveniment-Social

Peste 200 de elevi și profesori vor lua parte la cea de-a XVI-a ediție a Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”

Publicat: 12 mai 2022
afisul Concursului National Transcurricular de Lectura si Interpretare Ionel Teodoreanu
În perioada 12-15 mai 2022, la Iași, se va desfășura a XVI-a ediție a Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”

Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu” a ajuns la cea de-a a XVI-a ediție, care se va desfășura în perioada 12-15 mai. Cu acest prilej, la Iași, vor veni peste 200 de elevi și cadre didactice din  toate județele țării. Organizat pentru întâia oară în anul 2015, în programul oficial al Festivalului Internațional al Educației – FIE, concursul oferă unicitate și permanență valorică școlii ieșene.

Competiția de literatură și artă este organizată de Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Ministerul Educației, cu sprijinul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, dar și a autorităților locale, Primăria Municipiului Iași și Consiliul Județean Iași. De asemenea, competiția beneficiază și de sprijinul Muzeului Literaturii Române,  a Editurii Polirom și a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași.

Consiliul Județean Iași a alocat suma de 10.000 de lei pentru suportul financiar al concursului

În perioada 12-15 mai 2022, la Iași, se va desfășura a XVI-a ediție a Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”. Concursul interdisciplinar de literatură și arte este unic în peisajul competițional românesc. Acesta s-a desfășurat pentru prima dată în anul 2005, în prezent ajungând la a XVI-a ediție.

Competiția de literatură și artă este organizată de Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Ministerul Educației, cu sprijinul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, dar și a autorităților locale – Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași, precum și  a unor parteneri tradiționali din mediul cultural ieșean: Muzeul Literaturii Române, Editura Polirom, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași.

În acest sens, în cursul zile de marți, 10 mai, Consiliul Județean Iași a fost convocat, în ședință extraordinară, pentru a susține o inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Iași. Astfel, s-a alocat suma de 10.000 lei, reprezentând suport financiar, pentru susținerea Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”. Din această sumă, se vor achiziționa cărți, care urmează să fie oferite premianților concursului.

Cu prilejul acestui concurs, la Iași, sunt așteptați peste 200 de elevi și cadre didactice din  toate județele țării.  Toți cei care vor lua parte la concurs se vor implica într-un exercițiu de explorare a literaturii și a celorlalte forme de expresie artistică – pictură, muzică și teatru. Concursul prevede două probe, scrisă și orală.

După ce program se va desfășura Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”

Deschiderea festivă a concursului va avea loc joi, 12 mai, ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași, urmând ca vineri și sâmbătă să se deruleze probele, iar duminică, la ora 10.00, festivitatea de premiere, care se va desfășura în Amfiteatrul Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași, unitate de învățământ emblematică pentru învățământul ieșean.

Programul Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu” cuprinde, în egală măsură, o întâlnire cu scriitorul Dan Lungu, în cadrul proiectului cultural „Prelecțiuni negruzziste”, tradiționalul spectacol-lecție, cu implicarea elevilor și a profesorilor de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”,  vizitarea centrului istoric al Iașului, precum și alte activități interesante.

Dincolo de premiile oficiale ale Ministerului Educației, elevii performanți vor beneficia și de alte distincții și recompense în cărți și bani, precum Premiile „Costache Negruzzi”, oferite de școala gazdă, Premiile „Ionel Teodoreanu”, acordate de Inspectoratul Școlar Județean și Primăria Iași.

Devenit, în timp, un ritual care conferă unicitate și permanență valorică școlii ieșene, Concursul Național „Ionel Teodoreanu” figurează, începând cu 2015, în programul oficial al Festivalului Internațional al Educației – FIE.
Adauga un comentariu