National

Peste 2.000 de mineri, disponibilizati de la Complexul Energetic Oltenia

Publicat: 08 mai 2015
1

Un numar de 2.133 de angajati, dintr-un total de 18.424, vor fi disponibilizati, incepand cu 1 iunie si pana la sfarsitul anului, de la Complexul Energetic Oltenia. Acestia vor primi plati compensatorii de 12,6 milioane de lei.

Hotararea de Guvern care consfinteste concedierea a 1 din 9 mineri din Oltenia a fost adoptata joi. Fiecare miner va primi circa 6.000 de lei, echivalentul a doua salarii medii nete. Concedierile vor urma si in anii urmatori. Pana in 2018, 3.000 de salariati ai CEO trebuie dati afara.

„Se aproba alocarea sumei de 12.602 mii lei din bugetul asigurarilor pentru somaj pe anul 2015 pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A., in baza Planului de disponibilizare ca urmare a restructurarii, reorganizarii si eficientizarii Societatii Complexul Energetic Oltenia S.A., intocmit de catre conducerea acestei societati”, se arata in textul Hotararii.

Printre motivele concedierii colective, se numara scaderea generala a consumului de energie din Romania, care a condus la vanzari mai mici ale CEO, scaderea pretului energiei pana la un nivel nesustenabil pentru termoncentralele din Oltenia, supradimensioarea schemei de personal si cresterea de pret a certificatelor de emisie de gaze de sera pe care Complexul trebuie sa le achizitioneze pentru a i se permite functionarea.

„Disponibilizarea celor 2.133 de salariati se va realiza intr-o singura etapa. Influenta asupra bugetului asigurarilor pentru somaj a venitului de completare, aferent salariatilor propusi pentru disponibilizare, este de aproximativ 48.162 mii lei, din care 12.600 mii lei in anul 2015″, se precizeaza in Nota de Fundamentare a Hotararii.

Comentarii
  • Oare nu avem nevoie de locuri de munca?Ce fac guvernantii nostri?De ce nu se iau masuri pentru pastrarea acestor locuri de munca?Acum au bani pentru aceste plati compensatorii, cu care nu fac altceva decat sa inchida gura minerilor.Subminarea economiei noastre nationala se face zi de zi sub ochii nostri !!!!

Adauga un comentariu