Eveniment-Social

Peste 240 de bolnavi au depus dosarul la CAS Iasi pentru tratament cu interferon free

Publicat: 03 dec. 2015
1

@ Urmeaza ca fiecare dosar sa fie analizat de o comisie de experti care va decide aprobarea tratamentului antiviral fara interferon

Pana in prezent, la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi, 248 de bolnavi care sufera de hepatita C au depus dosarul pentru aprobarea tratamentului cu interferon free. Dupa verificarea calitatii de asigurat, CAS Iasi transmite la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate doar dosarele complete care respecta criteriile din protocolul medical si care au rezultatele investigatiilor in termen de valabilitate. Daca pacientul nu se poate prezenta la sediul CAS pentru a depune dosarul întocmit de medic, se completeaza o împuternicire care permite apartinatorilor sa depuna dosarul în locul persoanei respective. Numai persoanele asigurate pot beneficia de tratamentul antiviral fara Interferon în mod gratuit, în cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

„Am trimis la Casa Nationala 248 de dosare, care vor fi analizate de o comisie de experti. Deocamdata, nu ni s-a transmis decizia de aprobare sau respingere a tratamentului pentru dosarele trimise. Daca pacientii se incadreaza in criteriile stabilite, vor primi aviz favorabil din partea comisiei de experti. În baza deciziei de aprobare a tratamentului, medicul curant va prescrie retetele, iar pacientul va lua tratamentul de la farmacie”, a declarat ec. Robert Danca, presedinte-director la CAS Iasi. 

Dupa cum au precizat medicii, pentru ca acest tratament sa vindece boala, trebuie urmat constiincios, administrat zilnic, la aceeasi ora, fixa, în cursul mesei si sa nu se consume alte medicamente, ceaiuri, remedii naturiste concomitent cu medicamentele împotriva virusului hepatitic C fara aprobarea medicului curant, deoarece acestea ar putea sa determine aparitia unor efecte adverse grave sau medicamentele antivirale sa nu-si faca pe deplin efectul. Daca într-o singura zi pacientul nu ia tratamentul, se compromite definitiv reusita tratamentului, existand riscul sa apara tulpini rezistente si sa nu existe vindecare, iar contravaloarea medicamentului sa fie irosita. Pacientul se angajeaza, prin consimtamantul scris, sa nu întrerupa tratamentul si sa nu ia medicatie care sa combata efectele adverse, din proprie initiativa, stari de oboseala, greata, dureri de cap, care trebuie raportate imediat medicului. Pacientul trebuie sa se prezinte la medicul curant pentru urmarirea tratamentului sau ori de cate ori acesta considera ca este necesar.

Adauga un comentariu