Local

Peste 3.300 de pacienți, îngrijiți la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Rata de vindecare a fost de peste 80%, iar mortalitatea de maxim 5,6%”

Publicat: 28 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Peste 3.300 de pacienți îngrijiți la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Prof. dr. Carmen Dorobăț Rata de vindecare a fost de peste 80 iar mortalitatea de maxim 56
Prof. dr. Carmen Dorobăț, fostul manager al Spital de Boli Infecțioase Iași

Prof. dr. Carmen Dorobăț a transmis faptul că de la debutul pandemiei cu noul coronavirus au fost îngrijiţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi nu mai puţin de 3.300 de pacienţi. Astfel, managerul unităţii medicale susţine că rata de vindecare a fost de peste 80%, în timp ce rata de mortalitate a fost situată între 5,2 şi 5,6 la sută.

„La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași de la începutul pandemiei până în prezent am îngrijit peste 3300 de pacienţi. Dintre aceștia întradevăr 5% și am datele în fața mea au ajuns în terapie intensivă, deci exact cum spuneau datele din articolele scrise de colegi de-ai noştri de pe alte meridiane ale lumii.

Rata de vindecare a fost extrem de îmbucurătoare vindecare, de peste 80%, cu mortalitate care s-a situat între 5,2 şi 5,6 la sută. În ultimele două luni am avut forme medii de boală care aș putea spune că au fost prelungite în sensul că testul negativ s-a obținut după trei, după patru săptămâni. Dacă în primele luni ale pandemiei negativarea se obținea și la 14 zile, în prezent foarte rar se obține la 14 zile”, a transmis prof. dr. Carmen Dorobăț.

Pacienții cu Covid-19 se simt mai în siguranță la spital

O mare parte dintre pacienţii confirmaţi cu noul coronavirus, asimptomatici sau cu forme uşoare, pot pleca acasă deoarece legislaţia permite acest lucru, aceştia se simt mai în siguranţă la spital. Odată cu această lege dată de Guvern, camerele de gardă nu au fost atât de aglomerate ca înainte, când nu mai era niciun loc liber la ATI.

De asemenea, managerul unităţii spitaliceşti precizează că pacienţii infectaţi cu noul coronavirus trebuie sfătuiţi să înţeleagă că ei sunt o adevărată sursa de transmitere a virusului. Aşadar, persoanele care se simt rău, au temperatura de peste 38 de grade Celsius şi prezintă o senzaţie de oboseală accentuată trebuie să se adreseze imediat triajului spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

„Deși legea ne permite ca pacienți cu test pozitiv să meargă acasă, de multe ori ei refuză să meargă pentru că se simt mai în siguranță în spital. De asemenea, începând de la începutul acestei săptămâni am avut o legislația care a permis pacienților cu forme asimptomatice și uşoare de boala să se îndrepte spre medicul de familie. Ca ecou imediat benefic a fost scăderea aglomerației de la nivelul camerelor de gardă, astfel încât și calitatea actului medical a fost îmbunătățită. Pe de altă parte aș vrea să subliniezi faptul că cei cu forme asimptomatice și ușoare de boală se află în grija medicului de familie, dar când spun că se află în grija medicului de familie vă spun cu toată responsabilitatea.

Ei în primul rând trebuie sfătuiți să înțeleagă că se află într-o autoizolare adevărată pentru că ei reprezintă potențiale surse de infecție, pe de o parte. Pe de altă parte, așa cum știm formele ușoare nu necesită un tratament sau ne îndreptăm către un tratament simptomatic. Dar şi aici trebuie să privim lucrurile cu seriozitate pentru că tratamentul simptomatic trebuie să îl dăm cu chibzuinţă şi în funcţie de terenul pe care evoluează această boală. Aș vrea să mai subliniez un aspect și mă adresez de această dată pacienților care stau la domiciliul, în momentul în care prezintă febră 38 39 de grade, o afectare importantă a stării generale în special acea senzație de oboseală deosebit de accentuată, dureri musculare, lipsa poftei de mâncare atunci în adevăr trebuie să se adreseze triajul spitalului de boli infecțioase și trebuie să apeleze bineînțeles 112”, a transmis sursa citată.

Situația secției exterioare de la spitalul mobil de la Lețcani

În acest moment, la secţia exterioară de la Spitalul mobil suport Covid-19 de la Leţcani sunt 29 de pacienţi în zona de confirmaţi. Echipa de la Spitalul de boli Infecţioase din Iaşi este pregătită pentru a face faţa secţiei de Terapie Intensivă.

În altă ordine de idei, la unitatea medicală de la Leţcani se aşteaptă rezervă pentru aprovizionarea cu oxigen.

„În ceea ce privește secția exterioară de la Lețcani în momentul de față avem un număr de 29 de pacienţi în zona de confirmaţi. Din punct de vedere al pregătirii medicale ceea ce a ținut de Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, partea de terapie intensivă este animată ca să spun așa și este pregătită. Personalul nostru este acolo și poate în orice moment să primească pacienți. Dar, orice spital are o secţie de terapie intensivă la aprovizionarea cu oxigen are întotdeauna o soluție de rezerv. În momentul de față, noi suntem în situația de a aștepta această soluție de rezervă în aprovizionarea cu oxigen şi sperăm că la începutul săptămânii viitoare să și avem o stație de oxigen bazată pe tuburi de oxigen care să poată interveni imediat ce exista un moment de dificultate în aprovizionarea cu oxigen de la nivelul fabricii de oxigen care există deja”, a transmis prof. dr. Carmen Dorobăț.

Adauga un comentariu