Local

Peste 300 de pacienți cu boli renale grave se află pe listele de așteptare de la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași

Publicat: 09 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Peste 300 de pacienți cu boli renale grave se află pe listele de așteptare de la Spitalul C.I. Parhon din Iași
Sute de pacienți cu boli renale așteaptă un transplant la Spitalul "C.I. Parhon" din Iași

Lista de așteptare de la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași pentru pacienții care suferă de boli renale grave și necesită transplant depășește cifra de 300. Singura șansă la o viață normală o pot primi doar după o intervenție de transplant renal pentru care unii pacienți au așteptat și peste 20 de ani

Pandemia COVID-19 a îngreunat munca personalului medical din Centrul Regional de Transplant Renal de la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași. Medicii de la unitatea medicală au înăsprit și mai mult măsurile împotriva răspândirii SARS-CoV-2 pentru persoanele care au necesitat o intervenție de transplant renal. Riscul de infectare este mult mai ridicat pentru acești pacienți, a explicat Ionuț Nistor, conf. dr. la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași. Motivul care crește riscul este dat de medicamentele care se dau după intervenția de transplant. Concret, medicamentele imunosupresoare care se dau în doze foarte mari determină un risc crescut pentru pacienți de a contracta COVID-19 sau o altă bacterie. Astfel, tot circuitul secției de transplant a fost complet separat de celelalte secții, iar cadrele medicale implicate în activitățile de transplant au fost testate în mod constant. Peste 300 de pacienți care sunt în Centrul de Transplant Renal sunt pe lista de așteptare pentru un transplant care reprezintă singura lor speranță pentru o viață normală.

Adelina Miron, chirurg urolog: „Populația trebuie să știe că un donator poate salva până la 7 vieți”

Cadrele medicale de la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași au reușit să mențină intervențiile de transplant renal și pe perioada stării de urgență. Deși pandemia de COVID-19 a dat mari batăi de cap cadrelor medicale, fiind nevoite să realizeze un număr și mai mare de teste, rezultatele sunt îmbucurătoare.

„În momentul în care intrăm în sala de operație și intervenim, uităm de tot, de oboseală, de orele care trec. Ne bucurăm zilnic când intrăm în zona de transplant și ne găsim pacienți pe care tocmai i-am operat și sunt bine, sunt tonici, care au analize mai bune decât ziua precedentă, este un moment care nu se compară cu nimic. Este important ca populația să fie de acord cu donarea, iar ei trebuie să știe că ajută alți oameni, un donator poate salva până la 6-7 vieți. Am funcționat ca centru chiar și pe perioada stării de urgență, fapt care a făcut ca organele de la donatori să ajungă aici, am fost la Oradea, Cluj, Târgu Mureș. Condițiile pandemiei COVID-19 au făcut ca și intervențiile să fie un pic mai anevoioase, au fost foarte multe teste, izolarea mai mare a pacienților”, a spus Adelina Miron, chirurg urolog la Spitalul „C.I. Pahon” din Iași.

Peste 20 de ani de activitate la Centrul Regional de Transplant din Iași

Anul 2020 marchează și 20 de ani de activitate a Centrului Regional de Transplant din Iași. Cadrele medicale din Iași au realizat zeci de operații, iar rezultatele anilor de efort s-au concretizat după ce acest centru a ajuns recunoscut ca unul dintre cele mai bune din Europa. Doar în acest an, au ajuns pe mâinile medicilor de la Spitalul „C.I. Parhon” pentru transplant renal 40 de pacienți. Cel mai mic pacient care a beneficiat de transplant a avut 10 ani, iar cel mai în vârstă aproximativ 60 de ani.

„Se suprapune acest moment cu 20 de ani de activitate de transplant la Iași, care ne-au ajutat să acumulăm experiență suficientă, care ne-a permis ca la Spitalul «Parhon» în acest an să facem 40 de intervenții de transplant renal la Iași, din care 26 au fost de la donator cadaveric și în felul acesta am reușit să aducem Centrul de Transplant de la Spitalul Parhon în rândul centrelor mari din Europa și din țară, lucru care ne mulțumește și aduce satisfacție întregului colectiv. Nu am fi putut realiza toate aceste intervenții fără ajutorul Agenției de Transplant și al familiilor pacienților care au acceptat donarea și le mulțumim și le apreciem acest gest. Poate părea 40 o cifră mare, dar nu este așa când te uiți câți oameni așteaptă, sunt în continuare câteva sute de pacienți pe lista de așteptare”, a declarat Corneliu Moroșanu, medic primar la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași.

Trei bolnavi care fac dializă sunt internați la ATI după ce au fost confirmați pozitiv cu coronavirus

În ceea ce privește Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, sunt ocupate trei paturi ATI. De altfel, unitatea medicală are 20 de bolnavi confirmți pozitiv cu noul coronavirus care fac dializă. Ieri, în spitalele suport COVID-19 mai erau libere 175 de paturi: 28 de paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, șapte la Spitalul Mobil Lețcani, 33 de paturi la Spitalul Hârlău, opt paturi la Spitalul de Recuperare, 12 paturi la Spitalul C.F. Iași, șase paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 24 paturi la Spitalul Militar și 57 de paturi la Spitalul C.F, Pașcani. Totodată, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au transmis că un număr de 4.740 de persoane se află în izolare, iar 4.647 de persoane sunt carantinate la domiciliu.

Iașul pe locul 3 pe țară ca număr de noi infectări cu SARS-CoV-2

Aceeași raportare arată că în județul Iași s-au înregistrat 353 de cazuri noi de infectări cu coronavirus, clasând orașul pe locul 3 pe țară după București și Cluj. De la debutul pandemiei COVID-19 au fost confirmați pozitiv cu noul tip de virus 22.283 de ieșeni. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 5.690 au fost externate, ieri fiind externați 42 de pacienți. În secțiile de Terapie Intensivă cinci persoane au decedat, numărul total ajungând la 370. În ceea ce privește situația spitalelor suport COVID-19 din Iași, sunt ocupate 541 de paturi, din care 66 sunt paturi ATI. Așadar, din cele 66 de paturi, nouă sunt ocupate la Spitalul de Boli Infecțioase, 18 la Spitalul Mobil Lețcani, șase la Spitalul de Pneumologie, cinci la Spitalul Municipal Pașcani, cinci la Spitalul de Recuperare, șapte la Spitalul C.F. Iași și 16 la Spitalul de Neurochirurgie. În momentul de față este liber doar un pat ATI la Spitalul Municipal Pașcani.

Adauga un comentariu