National

Peste 45 de medicamente noi ar putea intra pe lista de medicamente compensate si gratuite de la 15 mai

Publicat: 28 apr. 2015
1

Peste 45 de medicamente noi ar putea intra pe lista de medicamente compensate si gratuite conditionat prin intermediul contractelor cost-volum in a doua jumatate a lunii mai, a declarat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Alin Tucmeanu.

„Pentru 45 de molecule sunt deja emise decizii si alte 68 de molecule sunt in contestatii. Vor intra mai mult de 45 de molecule, pentru ca in doua saptamani se vor rezolva contestatiile. Moleculele vor fi pentru afectiunile cronice, pacientii cu afectiuni oncologice, diabet, boli infectioase. Asa cum a spus si domnul ministru, economia care se va face prin actualizarea preturilor la medicamente este in jur de 200-300 de milioane de lei. Speram ca dupa 15 mai sa avem toate calculele pentru preturi. Medicamentele care vor intra pe lista de compensate si gratuite conditionat prin contractele cost-volum vor ajunge in a doua jumatate a lunii mai sau maxim 1 iunie”, a declarat secretarul de stat, citat de evz.ro.

In schimb, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, Dan Zaharescu, a spus ca in prezent nu se cunoaste cuantumul fondurilor alocate pentru medicamentele care vor intra pe lista de compensate si gratuite prin intermediul contractelor cost-volum.

„Ceea ce se intampla in acest moment ne face sa ne punem foarte multe semne de intrebare. Sunt foarte multe lucruri care trebuie clarificate. Daca se vor clarifica in urmatoarele 10 zile, la jumatatea lunii mai ar putea sa fie fezabile”, a precizat Zaharescu.

Referindu-se la decontarea investigatiilor de catre producatorii de medicamente, Zaharescu a aratat ca pentru acest lucru nu ar mai ramane bani, avand in vedere ca Ministerul Sanatatii si Casa de Asigurari de Sanatate vor un discount cuprins intre 75 si 95% pentru medicamente care intra pe lista prin contractele cost-volum.

Adauga un comentariu