Local

Peste 5.000 de ieseni traiesc pe banii statului fara sa faca nimic

Publicat: 08 ian. 2013
1

@ In judetul Iasi sunt cateva mii de persoane care beneficiaza de ajutoare sociale si care ar trebui sa munceasca in folosul comunitatii pentru a primi banii @ Numai ca cei mai multi se sustrag de la sarcinile trasate de autoritatile locale, preferand sa inventeze scuze puerile @ Cei care nu muncesc pentru banii primiti, ar trebui scosi de pe listele cu ajutoare

Multi dintre asistatii social din Iasi cauta tot soiul de pretexte pentru a scapa de munca. Cu toate ca mii de ieseni ar trebui sa presteze munca in folosul comunitatii, aproape o treime dintre acestia se fac ca ploua cand sunt pusi la munca. Este vorba despre beneficiarii de venit minim garantat (VMG), care primesc ajutor social în baza Legii 416/2001. Cei care sunt apti de munca sunt obligati sa presteze munca in interes comunitar. Conform datelor furnizate de Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Iasi, la nivelul lunii decembrie, 5.220 de persoane apte de munca au primit acest ajutor social. In mod normal, acestia trebuie sa presteze lunar, in functie de venit si de membrii familiei, cateva zeci de ore de munca in folosul comunitatii. „Primaria elaboreaza un plan de lucrari, ce trebuie implementat de beneficiarii ajutorului. Agentia controleaza si monitorizeaza modul in care este dus la indeplinire acest plan. Nu putem spune ca avem comune unde am intampinat deficiente. Cu toate acestea, 30 la suta dintre beneficiari au fost scosi de la plata ajutorului”, a declarat Andrei Buiceag, directorul AJPIS Iasi.

Asistatii fug de munca

Cu toate ca legea ii obliga pe asistati sa depuna un pic de efort lunar in folosul intregii comunitati, acestia inventeaza tot felul de scuze pentru a se sustrage de la cele cateva ore de munca. Primarii localitatilor din judet sustin ca foarte multe persoane incearca sa evite sarcinile pe care le primesc de la primarie, prin diferite motive. „In fiecare luna realizam un program de lucru pe care il prezentam la Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala, se face un pontaj si apoi asistatii isi primesc banii. In perioada aceasta ii chemam la deszapezire, iar cand nu e zapada, la diferite lucrari. Avem si persoane muncitoare, pe care te poti baza, din Parcovaci. Insa sunt multe persoane care doar fac prezenta, avem multi puturosi”, a declarat Constantin Cernescu, primarul orasului Harlau. In aceasta perioada a anului, asistatii social sunt scosi mai mult la deszapezirea arterelor comunale, numai ca si in acest caz apar scuze de tot felul. „Preponderent, ii punem la deszapezire sau la curatenie. La salubrizare nu-i pot pune. Utilajele fac grosul, iar ei doar retuseaza. Apetitul de munca difera, unii spun ca le este frig, ca au probleme. Am avut anul trecut cateva cazuri in care am suspendat dosarul deoarece, cu rea-credinta, nu au venit la munca”, a declarat Constantin Serioja Hobinca, primarul comunei Motca.

Comentarii
  • cunosc situatia acestor asistati,deoarece cu ani in urma am lucrat in sistem.fac referire la com.Erbiceni.Sper ca totul sa se schimbe:adica sa primeasca numai pers.ce se incadreaza pe caz de batrinete,boala,defavorizati de soarta,greutati reale.toti loc.comunei nu mai vrem, ca pe timpul lui IVAN,toti pupatorii de dos,toti hotii si infractorii ocrotiti de cel pomenit, toti betivii ce cu mare usurinta pot fi manipulat si toti puturosii comunei-adica din toate satele,sa nu mai primeasca bani nemeritati.sa nu se astepte ca noul primar ales sa faca minuni-ca nu e a lui comuna -ci a tuturor,el doar o conduce,iar cei don comuna sa se gospodareasca fiecare.nu sa faca primaul curat in gospodaria putorilor.sfatuiti consilierii sa-si faca atributiile ca de asta primesc o suma decenta de bani.sa faca actiuni in toate satele in primavara ca si comuna noastra sa arate a oameni gospodari. pacat ca a fost cinda ceva de ea,dar a ramas de risul lumiidar cum speranta moare ultima sa speram ca,cu ajutorul noii formatii de la primarie nu ne va mai fie rusine sa spunem ca suntem din Erbiceni .Sa auzim numai de bine.Si sunt cu ochii pe voi !

Adauga un comentariu