Actualitate

Peste 60.000 de angajaţi din învăţământ vor să se vaccineze anti-Covid-19. Ministrul Educaţiei: „Vom ajunge la 110.000 cel mai probabil”

Publicat: 22 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Peste 60.000 de angajaţi din învăţământ vor să se vaccineze anti-Covid-19. Ministrul Educaţiei Vom ajunge la 110.000 cel mai probabil
Alți 8.000 de angajați din instituțiile de învățământ superior medical au fost vaccinaţi împotriva noului coronavirus, în etapă care a cuprins cadrele medicale

Ministrul Educației şi Cercetării, Sorin Mihai Câmpeanu, a transmis luni, 22 februarie 2021, faptul că peste 60.000 de angajați din învățământul românesc și-au exprimat dorința de se vaccina în următoarea săptămână. Oficialul susţine că ieri, 42.000 de persoane din sistemul educaţional sunt deja vaccinaţi, dintre care 21.000 au făcut şi rapelul.

„Cel mai probabil, se va anunța (n.r. luni după-amiază) decizia de organizare a centrelor prioritare pentru vaccinarea personalului din învățământ. Există o situație cu 60.000 de persoane, angajați din învățământ, care doresc să se vaccineze în următoarea săptămână, și sunt convins că încă din această săptămână se va putea organiza la nivelul fiecărui județ un centru de vaccinare cu echipe mobile. La nivelul zilei de ieri, aveam 42.000 de angajați din sistemul de învățământ deja vaccinați, din care exact jumătate vaccinați și cu rapel”, a declarat, luni, Sorin Câmpeanu.

8.000 angajaţi din unităţile de învăţământ superior medical, imunizaţi

Ministrul Educaţiei a precizat faptul că alți 8.000 de angajați din instituțiile de învățământ superior medical au fost vaccinaţi împotriva noului coronavirus, în etapă care a cuprins cadrele medicale.

„Vom ajunge la 110.000, cel mai probabil, din cei 200.000 de angajați din învățământ care și-au declarat disponibilitatea de vaccinare”, a mai spus ministrul Educației.

Dr. Valeriu Gheorghiță: „Toate trei vaccinurile sunt bune, toate trei ne protejeaza de formele severe”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiță, a menționat duminică, 21 februarie 2021, la postul de televiziune Antena 3 când se va renunța la purtarea măștii.

„Toate trei vaccinurile sunt bune, toate trei ne protejeaza de formele severe. Vom putea ridica mare parte a masurilor de protectie dupa ce vom depasi gradul de imunizare de 70% din populatie. Daca nu constatam emergenta unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranta atunci se poate renunta si la utilizarea mastii de protectie”, a declarat Valeriu Gheorghita.

Valeriu Gheorghiță a transmis de asemenea faptul că tulpina africană a coronavirusului nu se răspândește cu viteza tulpinii britanice.

„Ieri a fost o zi in care am simtiti ca putem castiga aceasta cursa impotriva pandemiei. Avem peste 800.000 persoane vaccinate, din care majoritatea vaccinate si cu doza a doua. Avem o rata mare de peste 90% de utilizare a dozelor receptionate. In martie putem deschide noi locuri pentru programare.

Cu cat ne vaccinam mai multi reducem probabilitate ca virusul sa acumuleze noi mutatatii. Spre deosebire de tulpina britanica, nu anticipam ca tulpina africana este o tulpina care se va extinde rapid. Peste 200.000 de doze din vaccinul Pfizer ar urma sa ajunga maine in Romania”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Vaccinul anti-Covid-19 va fi sezonier?

În momentul în care a fost interpelat dacă vaccinul împotriva virusului COVID-19 va deveni vaccin sezonier, Valeriu Gheorghiță a oferit următorul răspuns:

„Nu cred, impactul pandemiei va fi mult diminuat. Toate ţările doresc ca în decurs de şase luni să ajungă la un grad de imunizare de 60-70 la sută din populaţie. Atunci, scade foarte mult posibilitatea că virusul să facă noi mutaţii care să scadă din eficacitatea vaccinurilor. Coronavirusul acumulează lunar doua mutaţii, spre deosebire de virusurile sezoniere care acumulează până la 10-12 mutaţii”, a transmis dr. Valeriu Gheorghiță.

Adauga un comentariu