News Flash:

Peste 60 mii de porci vor fi taiati fara asomare

21 Decembrie 2010
4679 Vizualizari | 3 Comentarii
• Unui veterinar dotat cu pistol de asomare ii revin 6 mii de porci de taiat • Inspectorii DSVSA nu pot intra in curte pentru a verifica legalitatea sacrificarii animalelor • Crotaliile de inregistrare a animalelor sunt distruse de sateni • Singura solutie de respectare a normelor o constituie aparitia unor centre de taiere

Respectarea legislatiei romanesti si a normativelor europene privind sacrificarea porcilor de Craciun este, practic, imposibila. Angajatii Directiei Sanitare Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) nu au nici o parghie sa impuna respectarea legii, iar proprietarii de animale nu sunt interesati de prevederile actelor normative privind bunastarea animalelor. Astfel, chiar daca sacrificarea traditionala a porcilor este inca acceptata printr-o derogare de la cerintele europene, asomarea animalelor ramane la stadiul de prevedere legala neluata in seama.

106 mii de porci si doar 10 asomatoare

Asomarea este un procedeu prin care porcului i se induce o stare de inconstienta inainte de sacrificare pentru a nu suferi. "Se foloseste un pistol special, cumparat de medicul veterinar. In Iasi cred ca sunt vreo 10 astfel de pistoale in posesia veterinarilor", a declarat Lazar Nistor, director adjunct al DSVSA. Pentru asomare, veterinarul percepe, in general, o taxa care poate ajunge la 10-15 lei. "Trebuie platita deplasarea medicului si asomarea propriu-zisa, pentru ca pistoalele nu au fost date de stat, ci au fost cumparate de medici", a completat Nistor.
In Iasi, potrivit evidentelor DSVSA, sunt in acest moment 106 mii de porci aflati in gospodariile populatiei. Daca tinem cont de faptul ca in judet sunt aproape 200 mii de gospodarii, reiese ca una din doua familii creste un porc. "Nu sunt taiate toate animalele pentru ca tineretul si scroafele apte de reproducere nu intra in calcul pentru sacrificare. Dupa estimarile noastre, cam 60% din efectivul de porcine este sacrificat in perioada Craciunului", a declarat Victor Budeanu, medic veterinar in cadrul DSVSA. Cu alte cuvinte, pentru circa 60 mii de porci care vor fi taiati sunt asigurate doar 10 asomatoare, adica in doar cateva zile un veterinar dotat cu pistol de asomare asista la sacrificarea a 6 mii de animale.

Se parleste cu tot cu crotaliu

Ca principiu, sacrificarea porcinelor ar trebui sa se faca in prezenta unui veterinar. Acesta ar trebui sa asomeze animalul, sa recolteze probe pentru analize si sa recupereze crotaliul, acel cip de identificare a animalului. In realitate, insa, lucrurile stau total diferit. Veterinarul nu este chemat, iar porcul este parlit de sateni cu tot cu crotaliu. "Pe langa carnea pe care se fac analizele pentru trichineloza, veterinarul ar trebui sa ia si probe din osul stern pentru analize. Acest lucru nu se intampla, pentru ca sunt foarte putini cei care discuta cu medicul inainte de sacrificare. De asemenea, crotaliile nu sunt recuperate pentru a sterge animalul din baza noastra de date. Medicul constata ulterior disparitia animalului", a explicat medicul veterinar Lazar Nistor. In plus, inspectorii DSVSA nu pot interveni nici macar in cazul in care au informatii ca intr-o curte sunt sacrificati traditional porci, pentru ca legislatia nu le permite sa intre pe proprietatea stapanului animalului.

Centrele de sacrificare sau abatoarele ambulante

Pentru a se respecta legislatia europeana cu privire la taierea porcilor este necesara interventia autoritatilor locale, adica a primarilor. Acestia ar putea crea centre pentru sacrificarea porcinelor in care sa fie taiate, sub control medical, animalele din intreaga comuna. "Ar fi nevoie de un spatiu special amenajat, cu apa si canalizare, pentru a se face sacrificarea in conditii de igiena. Un astfel de centru ar beneficia de prezenta veterinarului pentru asomare, iar analizele s-ar putea face pe loc", a declarat Lazar Nistor, director adjunct al DSVSA.
O alta varianta pentru evitarea incalcarii legislatiei o reprezinta aparitia unor unitati mobile de abatorizare. Acestea ar putea sacrifica animalele si, mai mult chiar, ar putea prelua o parte din carne pentru procesarea industriala.

Comunicat de presa

Avand in vedere ca in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna se sacrifica un numar mare de porcine, pentru prevenirea imbolnavirilor cauzate de consumul de carne de porc contaminata cu Trichinella spiralis, avertizam din nou populatia cu privire la riscul la care se expune in urma achizitionarii si consumarii de carne de porc nesupusa controlului sanitar veterinar si comercializata clandestin. Pe raza judetului Iasi examenul de laborator pentru detectarea Trichinella spiralis se executa la toate circumscriptiile sanitar-veterinare.
Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
Dr. Gabriel Ciobanu
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bunastarea animalelor sacrificarea traditionala asomarea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (3)

relu  | #136584
asa-i cand oamenii sunt porci...
Leprelor  | #136681
Luati salarii degeaba.Faceti concurenta neloiala taranului si statului roman.Auzi... cica sunt doctori...
ce chestie, dom'le...  | #136692
I-ati pus la socoteala si pe aia 60 de porci pe care i-a "asomat si recoltat" Cantemir in ultimele 3 zile ???? La DSVSA toti doctorii fac declaratii..... cu exceptia directorului..... nu cumva este ocupat cu deplasarile impreuna cu Cantemir prin judet ???
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3139 (s) | 22 queries | Mysql time :0.178648 (s)