News Flash:

Peste 600 mii ieseni, asteptati la vot

31 Mai 2008
859 Vizualizari | 0 Comentarii
• Peste 600 mii de ieseni sunt asteptati duminica la urne, pentru a vota la alegerile locale • Cele 98 de circumscriptii electorale din judet vor fi impartite in 628 sectii pe toata raza municipiului, dintre care 218 sectii numai in municipiul Iasi • Sectiile de votare vor fi deschise intre orele 7.00 si 21.00, accesul fiind posibil numai pe baza buletinului sau a cartii de identitate

Peste zece mii de candidati pentru functia de consilier local, respectiv 10.566 candidati, 612 candidati pentru functia de primar, 544 de aspiranti la functia de consilier judetean si 16 candidati pentru presedintia acestei institutii, acestea sunt cifrele oficiale furnizate de Biroul Electoral Judetean (BEJ) pentru alegerile de duminica in ceea ce priveste judetul Iasi. Cei peste 600 mii de cetateni cu drept de vot se vor prezenta duminica la urne pentru a-si alege favoritii, in ceea ce se prefigureaza a fi cea mai dura batalie electorala de pana acum. Noutatea in ceea ce priveste alegerile locale din luna iunie consta in faptul ca cetatenii vor trebui sa depuna buletinele de vor in patru urne, respectiv pentru primar, presedinte de Consiliu Judetean, consilier local si consilier judetean. Au drept de vot atat romanii care au implinit 18 ani pana la data alegerilor, dar si cetatenii din Uniunea Europeana (UE) care indeplinesc conditiile prevazute de lege. Conform celor prezentate de membrii BEJ, cetatenii UE vor fi trecuti pe liste complementare. Nu au drept de vot cetatenii care nu au resedinta in localitatea in care se afla la momentul desfasurarii alegerilor. Totodata, nu vor mai fi amplasate sectii de votare in autogari, spitale, penitenciare sau gari. Persoanele aflate in situatii speciale si care nu se pot prezenta la sectiile de votare la care sunt arondati vor vota la urna mobila, insa si aici au fost inasprite conditiile de votare. "Nu mai exista sectii de votare in spitale, gari sau penitenciare. Cei aflati in aceste situatii pot face o cerere scrisa insotita de un act doveditor pentru a putea vota la urna mobila. In alta ordine de idei, persoanele care nu se regasesc pe listele la care sunt arondate, desi au domiciliul stabil pe strada respectiva, vor putea merge cu cartea de identitate si vor fi trecute pe o lista suplimentara", a spus loctiitorul presedintelui BEJ Iasi, Alexandru Dan Gabriel Artenie.

Fara mobile in cabina


Ca noutate, este pentru prima data cand este interzis accesul alegatorului in cabina de vot cu telefoanele mobile. "Alegatorii vor trebui ca la intrarea in sectiile de vot sa predea odata cu cartea de identitate si aparatele mobile. Aceasta este noua prevedere a Biroului Electoral Central pentru o mai buna transparenta a procesului de votare", a adaugat loctiitorul BEJ. Pe de alta parte, autoritatile au anuntat ca pentru a vita orice intentie de fraudare, vor suplimenta atat efectivele de jandarmi, cat si angajatii regiilor furnizoare de utilitati. "E.ON Moldova SA va suplimenta angajatii in jurul sectiilor de votare, pentru a asigura iluminatul public si pentru a preintampina orice defectiune la sistemul electric. Totodata, si celelalte regii furnizoare de utilitati vor avea reprezentanti la sectiile de votare", a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei Iasi. In ceea ce priveste buletinele de vot, acestea vor fi considerate nule daca stampila cu insemnul "votat" nu se regaseste intr-unul din chenarele aflate pe buletinul de vot. Insa buletinul va fi valabil daca respectivul alegator pune de mai multe ori stampila in acelasi chenar. In privinta campaniei electorale, aceasta se va incheia in cursul acestei dimineti la ora 7.00, partidelor politice sau candidatilor independenti fiindu-le interzis sa desfasoare activitati electorale.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1341 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015346 (s)