Local

Peste 7.000 de ieșeni au fost imunizați cu o doză de vaccin anti-COVID-19 în prima etapă! Reacțiile adverse înregistrate au fost nesemnificative și reduse ca număr

Publicat: 14 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Peste 7.000 de ieșeni au fost imunizați cu o doză de vaccin anti-COVID-19 în prima etapă Reacțiile adverse înregistrate au fost nesemnificative și reduse ca număr

Ieri, 13 ianuarie 2021, au fost înregistrați 7.558 de ieșeni vaccinați anti-COVID-19. Prima etapă s-a desfășurat în cele 23 de centre pentru personalul medical din județul Iași. Pe data de 15 ianuarie vor fi vaccinați beneficiarii din centrele sociale. De luni, campania continuă cu persoanele cu boli cronice și cu vârste de peste 65 de ani

În județul Iași, de pe data de 27 decembrie 2020 și până pe 13 ianuarie 2021 au fost vaccinate anti-COVID-19 un număr de 7.558 de persoane. Pentru început au fost vizate cadrele medicale atât din sectorul privat, cât și din cel de stat. Din prima etapă au făcut parte toți angajații din domeniul sănătății, asistente medicale, personal TESA, studenți voluntari în unitați sanitare și rezidenți, dar și angajații din centrele sociale. În cea de-a doua etapă sunt incluse persoanele din categoriile de risc, cu vârste de peste 65 de ani sau care suferă de afecțiuni cronice și angajații din instituțiile statului.

Serul Pfizer este recomandat pentru imunizarea persoanelor cu vârsta mai mare de 16 ani și care nu suferă de o boală acută. Pentru a se stabili dacă o persoană poate fi sau nu imunizată cu acest ser, se completează un chestionar și se fac analize. După acest triaj se respectă pașii următori. Pe data de 15 ianuarie 2021 începe etapa a doua de vaccinare cu beneficiarii centrelor sociale. Aceștia sunt planificați pentru centrele mobile în urma înregistrării pe platforma online. Aparținătorii, șefii centrelor din care fac parte, dar și ei în mod individual s-au înscris pentru imunizarea împotriva virusului SARS-CoV-2. Circa 330.000 de persoane din categoria celor peste 65 de ani și/sau cu boli cronice din județul Iași sunt vizate pentru cea de-a doua etapă de vaccinare anti-COVID-19, după data de 18 ianuarie.

Ieri, în ultimele 24 de ore, un număr de 919 ieșeni au fost vaccinați anti-COVID-19

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași monitorizează pe raza județului situația vaccinării anti-COVID-19. Miercuri, 23 ianuarie 2021, până la ora 10:00, au fost vaccinați 7.595 de ieșeni. În aceste zile se pregătesc echipele, dar și centrele de vaccinare pentru categoria de persoane inclusă în cea de-a doua etapă. Etapa a doua începe cu imunizarea beneficiarilor din centrele sociale, urmând ca de luni să fie incluse toate persoanele cu vârstă de peste 65 de ani și/sau cu boli cronice din județul Iași.

„6.676 până ieri dimineață, (n.r.- 12 ianuarie 2021) plus alte 919 persoane de ieri-dimineață, până azi-dimineață. Centrele de vaccinare și personalul medical vor fi definitivate până vineri. Cel târziu luni va deveni operațională și platforma online pentru încrierea persoanelor de peste 65 de ani și cu boli cronice. Totodată, personalul Spitalului de Boli Infecțioase va intra la rapel, conform instrucțiunilor cu privire la administrarea vaccinului Pfizer”, spun reprezentanții DSP Iași.

Personalul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași intră la rapel pe data de 17 ianuarie 2021

Campania gratuită de vaccinare anti-COVID-19 a început în județul Iași cu imunizarea cadrelor medicale din Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Începând cu data de 27 decembrie 2020, un număr de 260 de angajați ai unității medicale s-au vaccinat treptat. În prima zi a campaniei, 75 de cadre medicale au primit prima doză de vaccin. Dr. Florin Roșu, managerul spitalulul, a fost primul ieșean imunizat împotriva virusului SARS-CoV-2. Peste 90 la sută din totalul angajaților unității medicale și-au exprimat dorința de imunizare. Dintre aceștia un un singur cadru medical a prezentat o reacție adversă imediat după administrarea vaccinului. A fost vorba despre o asistentă medicală care a avut un frison și care a primit ca tratament medicamentul Paracetamol. Duminică, 17 ianuarie 2021, primii ieșeni vaccinați vor intra la rapel.

Reacțiile adverse întâlnite după vaccinarea împotriva noului tip de virus

În cazul vaccinului împotriva COVID-19, dezvoltat de Pfizer BioNtech, medicii spun că reacțiile adverse nu sunt prea diferite de cele deja existente la alte tipuri de vaccin. Formele reacțiilor adverse pot fi ușoare sau moderate și trebuie monitorizate de către un medic infecționist și un medic de Terapie Intensivă. Conform prospectului, printre reacțiile adverse întâlnite se numără: durere de cap, durere sau iritație la nivelul locului de administrare a vaccinului, dureri articulare, frisoane, oboseală, febră, greață, insomnie. Practic, imediat după vaccinare, orice persoană va fi supravegheată în centrul în care i s-a administat serul pentru o perioadă de 15 – 30 de minute. În acest fel se poate interveni imediat în cazul apariției reacțiilor adverse, echipa de medici asigurând tratamentul necesar.

„Dintre cei 7.558 de ieșeni vaccinați, aproximativ 17 au avut reacții adverse ușoare. Nu a fost raportată către instituția noastră nicio reacție gravă”, au mai adăugat reprezentanții DSP Iași.

Centrele și echipele de vaccinare sunt în curs de definitivare, spun reprezentanții DSP Iași

Centrele de vaccinare și personalul medical care se vor ocupa de administrarea serului împotriva noului coronavirus nu sunt încă definitivate. Reprezentanții DSP Iași speră ca astăzi cele trei centre mobile să fie pregătite pentru a doua etapă. Până luni se fac demersurile pentru a se definitiva situația și pentru celelalte 31 de centre fixe care vor asigura vaccinarea populației. În data de 11 ianuarie 2021, prima etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID-19 a cuprins și personalul din centrele rezidențiale și medico-sociale.

În cadrul DGASPC Iași, din totalul de 1.259 de angajați doresc să se imunizeze 624. În ceea ce privește numărul beneficiarilor cu vârsta de peste 16 ani care doresc să se vaccineze, din totalul de 862 s-au înscris pe liste 707. Pentru imunizare, angajații s-au înscris individual pe platforma online care îi planifică la unul dintre centrele de vaccinare din județ. Prin intermediul centrelor mobile, în număr de trei în momentul de față, se va face vaccinarea beneficiarilor.

Categoriile incluse în cea de-a doua etapă de vaccinare se vor programa pe platforma online

Reprezentanții DSP Iași spun că, cel mai probabil, persoanele incluse în a doua etapă se vor putea programa pe platforma online începând cu data de 15 ianuarie 2021. Aceștia vor apela la medicul de familie care se va ocupa de înscrierea pe platforma online, la aparținători sau se vor putea înregistra singuri. Înregistrarea pe platforma online de către medicul de familie va face în primul rând un triaj medical, prin care se va asigura faptul că pacienții programați au o afecțiune care îi încadrează în categoria bolnavilor cronici. Multe persoane sunt încă reticente în ceea ce privește serul împotriva COVID-19 și așteaptă mai mult timp pentru a lua decizia finală. În județul Iași au fost pregătite pentru vaccinarea populației un număr de 31 de centre fixe și 3 mobile.

Dintre centrele fixe, 16 sunt amenajate în municipiul Iași, patru în Pașcani, restul fiind în localitățile: Tg. Frumos, Holboca, Popricani, Miroslava, Tomești, Hârlău, Ciurea, Belcești, Răducăneni, Podu Iloaiei și Deleni. Centrele mobile de vaccinare vor ajunge în localitățile îndepărtate din județul Iași, acolo unde se așteaptă ca numărul de doritori să fie mult mai scăzut. De asemenea, acestea vor fi utilizate și pentru imunizarea persoanelor din centrele rezidențiale.

Adauga un comentariu