Eveniment-Social

Peste 750 donatori de sânge în municipiul Iaşi după campania lansată de primărie. Alţi 64 ieşeni au donat plasmă pentru bolnavii de Covid-19

Publicat: 30 oct. 2020
Donare de sânge în Iași

Primarul Mihai Chirica a anunţat astăzi, 30 octombrie 2020, ca la acest moment un număr de 754 persoane au donat sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine din oraş, după ce municipalitatea a anunţat că va oferi tichete valorice celor care vor face acest lucru. De asemenea, alte 64 de persoane care s-au vindecat de Covid-19 au donat plasma celor aflaţi la nevoie.

Conform edilului municipiului Iaşi au fost acordate 5.278 tichete de masă, iar Primăria poate asigura în continuare acordarea acestor facilităţi. În luna augist 2020, municipalitatea a organizat o şedinţă de Consiliu Local în care a decis că persoanele care or dona sânge vor beneficia de 7 bonuri de masă în plus, iar cei care vor dona plasma vor primi o remuneraţie de 500 lei.

„Donarea de plasmă este esenţială pentru supravieţuirea multor pacienţi care au nevoie de transfuzii. Cunoscut sub denumirea de plasmafereza, acest proces salvează vieţi, iar cererea este întotdeauna mare. În perioada stării de urgenţă, cât şi pe perioada stării de alertă, la nivelul municipiului Iaşi s-a constatat o diminuare vizibilă a cantităţii de sânge şi plasma donate, fără de care nu se pot efectua operaţii şi tratamente pacienţilor aflaţi într-o stare de sănătate critică”, au precizat reprezentanţii Primăriei municipiului Iaşi.

Un ieşean ce s-a vindecat de coronavirus a salvat nouă vieţi. Cum a reuşit acesta

Un ieșean a ajutat 9 bolnavi de COVID-19 să se vindece, după ce a donat de trei ori plasmă convalescentă. Reprezentanții centrului de transfuzie fac un apel pentru ca și alți donatori să îi urmeze exemplul.

Un bărbat din Iași, vindecat de Covid-19, a reușit să ajute alți 9 bolnavi să se vindece, după ce a donat plasmă de 3 ori. Fostul pacient a donat sânge la Centrul Regional de transfuzie. Reprezentanții centrului îndeamnă și alți foști pacienți să doneze.

„O nouă zi plină de bucurie…

Mulţumim donatorului de plasmă convalescentă COVID-19 care s-a prezentat astăzi pentru a treia oară la CRTS Iaşi dorind să salveze cât mai multe vieţi.
Beneficiind de un titru foarte bun de anticorpi anti SARS- Cov2, domnul a revenit donând de fiecare dată câte 600 ml de plasmă, iar cele 6 unităţi de câte 200 ml obţinute la donările anterioare au fost deja administrate.

Donarea de azi va face posibilă salvarea altor vieţi, în total 9.
Vă mulţumim şi sperăm că exemplul dumneavoastră să fie urmat de toţi cei care pot şi vor să ni se alăture”, a notat Centrul Regional De Transfuzie Sanguină Iași într-o postare pe pagina de Facebook, însoțită și de o fotografie a donatorului.

Ministrul de Interne, Marcel Vela: „Pentru pacienţii grav bolnav, plasma donată de pacienţii care s-au vindecat de COVID poate reprezenta unica şansă la viaţă”
Ministerului de Interne a anunțat chiar marți că va fi înfiinţat un Centru de transfuzii de donare de sânge şi plasmă convalescentă. Acesta va funcţiona în cadrul spitalului Dimitrie Gerota din Bucureşti şi va fi condus de doi medici care au fost infectaţi cu COVID, dar s-au vindecat.

„Această măsură este cu atât mai necesară, având în vedere posibilităţile actuale de terapie oferite de centrele specializate. Pentru pacienţii grav bolnav, plasma donată de pacienţii care s-au vindecat de COVID poate reprezenta unica şansă la viaţă”, a declarat Ministrul Marcel Vela în cadrul unei conferinţe de presă susținute marți.

Adauga un comentariu