News Flash:

Peste 84 miliarde lei pentru stimularea angajarii somerilor

4 Octombrie 2006
1000 Vizualizari | 0 Comentarii
Elena Toarba
• Somerii din judetul Iasi si angajatorii care au oferit locuri de munca au obtinut stimulente financiare de peste 84 miliarde lei din ianuarie 2006 si pana la sfarsitul lunii august


Somerii ieseni si angajatorii care le-au oferit locuri de munca au obtinut de la Fondul pentru Somaj peste 84 miliarde lei (8,4 milioane RON), in primele opt luni ale acestui an. Fondurile oferite ca stimulente reprezinta doar 25,91 la suta din totalul fondurilor cheltuite pentru persoanele care si-au cautat un loc de munca. Numai pentru stimularea angajarii absolventilor au fost cheltuiti peste 24 miliarde lei (2,4 milioane RON), din care doar 120 milioane lei (12 mii RON) au fost prime de instalare pentru absolventi, restul reprezentand beneficiile primite de angajatori.

"Firmele care ofera locuri de munca absolventilor de studii gimnaziale sau scoala de arte si meserii primesc pentru angajarea acestuia un salariu minim brut pe tara timp de un an de zile. Pentru incadrarea in munca a absolventilor de studii medii, adica studii liceale sau postliceale, subventia din partea statului este de 1,2 salarii minime brute timp de un an de zile. Cele mai mari stimulente le primesc societatile comerciale care angajeaza absolventi de studii superioare, 1,5 salarii minime brute timp de 12 luni. Pe langa aceste beneficii, angajatorii sunt scutiti de la plata procentului de 2,5 la suta catre fondul de somaj", a declarat Elena Toarba, purtator de cuvant la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Iasi. Salariul minim brut este de 3,7 milioane lei (370 RON).Alte forme de sprijin

Cele mai mari fonduri au fost folosite pentru stimularea mobilitatii fortei de munca. Astfel, pentru somerii care si-au gasit un loc de munca in alte judete si pentru angajatorii acestora au fost cheltuiti, de la 1 ianuarie 2006 si pana la 31 august, circa 28 miliarde lei (2,8 milioane RON), iar pentru persoanele care au acceptat un loc de munca la o distanta mai mare de 50 kilometri fata de locuinta au fost acordate stimulente in valoare de peste 1,53 miliarde lei (153 mii RON). Primele de instalare acordate pentru mobilitatea fortei de munca se acorda diferit pentru fiecare categorie. Somerii care isi schimba resedinta primesc o prima de instalare echivalenta a sapte salarii minime brute. Prima de instalare pentru somerii care isi gasesc un loc de munca la peste 50 kilometri de domiciliu este echivalenta cu doar doua salarii minime brute. In plus, angajatorii primesc scutire la plata impozitului de 2,5 la suta catre fondul de somaj. Angajatorii sunt, insa, obligati sa nu inceteze raporturile de munca cu absolventii timp de trei ani. Nici fondurile oferite pentru angajarea somerilor care au peste 45 de ani sau a celor care au statutul de unic intretinator de familie nu au valori mai mici. Angajatorii care au oferit locuri de munca acestor categorii au primit in primele opt luni ale acestui an 21 miliarde lei (2,1 milioane RON). Societatile comerciale care ofera locuri de munca persoanelor trecute de 45 ani, familiilor monoparentale sau somerilor care mai au maxim trei ani pana la pensie primesc un stimulent de la stat echivalentul cu un salariu minim brut pe tara timp de un an de zile.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1312 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012943 (s)