Secretele istoriei

Peste jumatate din romani inca mai suspina dupa comunism

Publicat: 19 sept. 2014

INSCOP Research a evaluat, in perioada 30 august – 4 septembrie, o serie de parametri fundamentali ai democratiei, precum libertatea, dreptatea sociala, nivelul de trai, organizarea muncii si independenta justitiei. Astfel, 81,6% din romani sunt de parere ca dupa 25 de ani de democratie, in Romania exista mai multa libertate decat inainte de 1989. In schimb, 13,9% nu sunt de acord cu acest lucru.

Intrebati daca dupa 25 de ani de democratie, pot spune ca in tara noastra este mai multa dreptate decat inainte de 1989, 68% din cei chestionati au raspuns negativ. Exista insa si un procent de 22,5% din romani care cred ca acum exista mai multa dreptate sociala decat pe timpul lui Ceausescu. In ceea ce priveste nivelul de trai, 60,5% din romani cred ca acum se traieste mai prost decat inainte de revolutia de la 1989. Exista totusi si un procent destul de mare, 31,4 % din respondenti, care sustin contrariul, scrie adevarul.ro.

Vezi si Cu ce nota a luat Nicolae Ceausescu examenul maturitatii?

 „Sanctionare a regimurilor postdecembriste“

 Desi statisticile Eurostat din 2013 arata ca Romania ocupa o pozitie fruntasa in ceea ce priveste timpul petrecut la locul de munca, 56,8% din respondeti sustin ca se munceste mai putin decat inainte de 1989. Exista si un procent consistent de romani, 36,5%, care cred ca acum se munceste mai mult in Romania decat in urma cu 25 de ani.

Vezi si Din secretele dictatorului Ceausescu

 Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP Research, a explicat rezultatele cercetarii: „In mod evident, ca si in cazul datelor prezentate de noi in barometrele anterioare, atunci cand masuram raportarea populatiei la comunism, Nicolae Ceausescu etc., cifrele nu reprezinta pur si simplu o apreciere a regimului trecut, ci o sanctionare a regimurilor postdecembriste (ultimii 25 de ani). Ele reflecta nemultumiri actuale mai degraba decat evaluari reale pozitive ale societatii comuniste. Este interesant mai ales modul in care publicul apreciaza majoritar ca azi se traieste mai prost si se munceste mai putin decat inainte de 1989. Cel putin in acest ultim caz, probabil ca fiecare se gandeste mai degraba la organizarea muncii de catre autoritati decat la cat munceste omul simplu“.

Ceausescu, presedinte

 24,7% din romani il considera pe Nicolae Ceausescu cel mai potrivit pentru functia de presedinte, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research in luna iulie. Fostul dictator i-a surclasat pe toti presedintii Romaniei post-decembriste.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit