Actualitate

Peste jumătate dintre măştile de pe piaţă sunt neconforme! Amenzi pentru marile supermarket-uri și mai multe rețele farmaceutice

Publicat: 27 nov. 2020

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunțat că peste jumătate dintre măştile de protecție de pe piaţă sunt neconforme. Mai mult, marile supermarket-uri și mai multe rețele farmaceutice au fost amendate deoarece au comercializat aceste măști neconforme.

Astfel, Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, dar și lanţuri farmaceutice, precum Sensiblu sau Help Net au fost amendate pentru comercializarea măştilor neconforme.

ANPC, prin sucursalele sale teritoriale, a derulat în perioada 23 octombrie – 23 noiembrie controale pentru verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea măştilor.

Peste jumătate dintre măştile de pe piaţă sunt neconforme

Potrivit raportului, au fost controlaţi 599 operatori economici, la un număr de 396 dintre aceştia (66%) constatându-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare; la 79 de operatori economici controlul nu a fost finalizat.

Au fost verificate un număr de 35.180.666 măşti în valoare 19.763.739 lei, din care 32.997.026 măşti în valoare de 19.459.353 lei (59%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Urmare a deficienţelor constatate, organele de control au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a 31.931.598 de bucăţi de măşti în valoare de 12.740.657 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivă şi scoaterea de la comercializare a 725.448 bucăţi de măşti în valoare de 3.152.544 lei; aplicarea a 668 sancţiuni contravenţionale, din care 237 avertismente şi 431 amenzi contravenţionale în valoare de 2.908.000 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Supermarket-uri și mai multe rețele farmaceutice, amendate

Printre companiile care au fost sancţionate pentru comercializarea măştilor neconforme se află diverse puncte de lucru din ţară ale marilor retaileri prezenţi în România, precum Lidl, Rewe, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Dedeman, Profi, DM, dar şi compania petrolieră Lukoil România.

De asemenea, raportul arată că au fost amendate şi marile reţele de farmacii Help Net şi Sensiblu.

Ce probleme au găsit inspectorii ANPC

Printre neregulile constatate se află lipsa totală sau parţială a elementelor de identificare şi caracterizare, lipsa traducerii în limba română, lipsă instrucţiuni de utilizare, lipsă menţionare compoziţie material, lipsă declaraţie conformitate, lipsă marcaj de conformitate CE.

Paul Anghel, director general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a anunţat pe 13 noiembrie că România a emis, prin sistemul RAPEX, o alertă pentru măşti neconforme aflate pe piaţă, care poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate.

„Alertă emisă de România – RAPEX: Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către un organism competent. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele în materie de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149″, a declarat Paul Anghel, şef al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC.

Sunt 131 tipuri de măști neconforme!

Joi, 26 noiembrie, a fost emisă o nouă alertă de către InfoCons privind măștile neconforme. Noua alertă face referire la 8 tipuri de măști de protecție care nu corespund normelor. Totalul măștilor neconforme ajunge la 131 tipuri.

„Atenție! Încă opt măști de protecție neconforme! Total 131 măști de protecție neconforme!”, transmite InfoCons.

Astfel, în Europa, conform celor 22 de alerte transmise, totalul măștilor neconforme ajunge la 131 tipuri.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că peste 20 de milioane de măşti, adică jumătate din măştile de pe piaţă, au fost oprite de la comercializare de către ANPC, pentru că erau neconforme.

„ANPC ne-a precizat date din raportul de control. Jumătate din măştile de pe piaţă au fost oprite de la comercializare. Este vorba de 20 şi ceva de milioane de măşti oprite de la comercializare. Au fost date peste 18 milioane de lei amenzi”, a declarat Virgil Popescu.
Adauga un comentariu