National

Peste o suta de masini au fost abandonate pe drumurile judetene

Publicat: 05 ian. 2002

Armata, Jandarmii si Politia au fost mobilizate pentru a sprijini eforturile Directiei Nationale a Drumurilor si Serviciului Public de Administrare a Drumurilor Judetene
•Autoritatile au reusit sa scoata din nameti circa 340 de oameni amenintati cu inghetul
•Trenul, singurul mijloc de transport cu care s-a putut circula in Moldova

Autoritatile judetului au facut in ultimele 48 de ore un adevarat tur de forta pentru a interveni in sprijinul celor surprinsi in masini pe drumurile inzapezite. Zeci de jandarmi, soldati si politisti au fost mobilizati pe ruta Podu Iloaiei Tg. Frumos, acolo unde circa 340 de oameni aveau nevoie de ajutor. „Trei masini ale armatei, 50 de soldati, 50 de jandarmi si tot atatia politisti au adus paturi si ceai fierbinte in zona satului Sarca, unde au ramas blocate mai multe zeci de autoturisme. Oamenii au fost dusi la spitale si scoli, in locuri incalzite si nimeni nu a avut de suferit din cauza gerului. In seara asta (n.r. – ieri seara) utilajele de deszapezire lucreaza pe rutele Iasi Raducaneni si Iasi – Bivolari, unde sunt troiene de 3 metri”, ne-a declarat prefectul Corneliu Rusu Banu. Pentru ca in cursul zilei de ieri principalele localitati din judet erau inchise, singurul mijloc de transport in comun a ramas trenul. Ceferistii au reusit cu eforturi deosebite sa inlature nametii de pe trasee si sa reduca semnificativ intarzierile in statii. „Inca o data s-a dovedit ca CFR-ul este a doua armata a tarii. Disciplina si-a spus cuvantul si astfel s-a reusit ca nici un tren si nici un traseu sa nu fie blocat. Am dispus ca plugurile de la Galati si Cluj sa vina sa lucreze pentru Regionala Iasi. Directorul tehnic al Companiei Nationale CFR, Ioan Cutieru, a fost detasat la Suceava, de unde a coordonat lucrarile de deszapezire de pe raza Regionalei Iasi”, ne-a spus Mihai Necolaiciuc, directorul general al CNCFR.

Ieri seara, trenurile care ajungeau in gara Iasi aveau, in medie, numai 5 minute intarziere, fata de 30-60 de minute cat se inregistrau in prima jumatate a zilei. „Am lucrat pe toata regionala, de la Suceava la Galati, cu 11 pluguri. Pe unele rute, ca Pascani Tg. Neamt, am avut de degajat nameti inalti de patru metri. La intrarea in Tg. Neamt, am reusit sa scoatem un tren de marfa blocat din cauza zapezii, iar acum (n.r.- ieri seara) lucrurile au reintrat in normal”, ne-a declarat Genu Apostol, directorul Regionalei CFR Iasi.

Furturi din masinile lasate in mijlocul strazii Ieri a fost decretata starea de urgenta pe drumurile de pe raza judetului. Prefectul Corneliu Rusu Banu a convocat Comandamentul de Iarna in sedinta extraordinara, pentru a coordona actiunea demarata ca urmare a urgiei care s-a abatut in urma cu doua zile asupra regiunii. Joi noaptea au fost abandonate sub suluri de zapada inalte de doi metri circa 120 de masini, cele mai multe fiind reperate in dimineata zilei de ieri, pe traseul Iasi – Targu Frumos. Pana la ora 13, traseul in zona Sarca a fost deblocat, fiind scoase de sub nameti aproape 40 de autovehicule. Cele peste 340 de persoane surprinse in plin trafic de vremea nefavorabila au fost gazduite in localitatile respective. Un autocar cu aproape 20 de copii s-a inzapezit in zona localitatii Strunga, insa calatorii au fost adapostiti peste noapte in Budai.

Prefectul i-a dat dispozitie maiorului Vasile Fetcu, comandantul Politiei Rutiere, sa trimita dispozitive la fiecare iesire din oras, pentru a-i opri pe toti soferii care intentioneaza sa circule in afara Iasului. „Recomand tuturor celor care au programate deplasari cu autovehiculele pentru zilele urmatoare sa si le reprogrameze, intrucat nu este permisa iesirea din municipiul Iasi. Fiecare persoana care doreste sa circule in afara orasului trebuie sa se informeze in prealabil asupra situatiei drumurilor „, ne-a declarat maiorul Fetcu. Spre Bucuresti se poate merge pe relatia Vaslui, care a fost redata circulatiei in cursul dupa-amiezii de ieri, dispozitivul Politiei Rutiere plasat la Bucium avand misiunea de a opri numai masinile de mare tonaj. Circulatia este permisa pe traseul spre punctul de trecere a frontierei de la Sculeni, iar Aeroportul Iasi este operational.

 Din nefericire, in satul Hosesti, pe ruta Letcani – Podu Iloaei, a fost descoperita o masina sparta, din care s-au sustras pana si banchetele, cei de la Politia Rutiera avand temeri ca vor mai fi astfel de cazuri. Spre seara s-au deschis drumurile Targu Frumos Harlau Botosani si Pascani Motca, insa vor ramane inchise DN28 Iasi – Radauti – Albita, DN28 A Targu Frumos – Pascani si DN24 C Vanatori – Bivolari -Botosani. Iesirile din oras cu masina raman riscante

Pentru urgentele medicale semnalate in comunele judetene a fost trimis elicopterul Serviciului de Ambulanta, acelasi cu care subprefectul Valentin Soroceanu, impreuna cu colonelul Dan Axinte, seful Inspectoratului de Protectie Civila si colonelul Stefan Alexa, seful IPJ, au monitorizat actiunea comuna de salvare a celor inzapeziti. De subliniat ca cei trei au luat de la Oteleni, cu elicopterul, o femeie care urma sa nasca.

O mare problema o reprezinta lipsa unui spatiu propriu pentru aterizarea elicopterului, intrucat primarii n-au respectat dispozitia data de prefect de a se amenaja aceste helioporturi. „Primarii vor fi trasi la raspundere pentru nerespectarea dispozitiei de a curata locul special destinat aterizarii elicopterului. I-am somat din nou sa se mobilizeze si impreuna cu cetatenii sa ajute la desfundarea drumurilor macar pe portiunea de drum care tranziteaza comunele”, a declarat Rusu Banu.

In comuna Victoria, bolnavii din satele aferente sunt transportati cu tractorul la dispensarul comunal, unde primesc primul ajutor pana va exista posibilitatea de a fi adusi la Iasi. Sapte localitati de pe raza comunelor Mironeasa si Voinesti au ramas in continuare fara curent electric si situatia se va mentine pana se va reusi deszapezirea drumurilor spre aceste destinatii, cand echipele CONEL vor putea sa remedieze defectiunile la retea.

Presiunea gazului metan scade constant, in dimineata zilei de ieri inregistrandu-se o presiune minima. Cum gerul se va inteti in perioada imediat urmatoare, exista certitudinea ca presiunea va cobori sub limita normala, iar prefectul a solicitat companiei Transgaz suplimentarea stocului pentru Iasi. Daca viscolul va permite utilajelor de deszapezire sa actioneze, prin efortul conjugat al SPADJ, DND, Armata, Jandarmi si Politie, traseele judetene vor putea fi redeschise traficului in zilele urmatoare, autoritatile pastrand sperante in acest sens. Pana atunci insa, autoritatile le recomanda soferilor sa nu iasa cu masinile din oras. „Le recomand iesenilor sa calatoreasca de regula cu trenul si sa iasa cu masina din oras numai in cazuri extreme, in situatii de forta majora, insa nu inainte de a lua legatura cu noi”, ne-a declarat seful IPJ, lt.col. Stefan Alexa.

Adauga un comentariu