News Flash:

Peste sase mii de mame din Iasi vor primi indemnizatia recalculata

5 Ianuarie 2009
1843 Vizualizari | 1 Comentarii
Alexandru Grinea
• Mamicile vor primi o indemnizatie care va reprezenta echivalentul sumei de 85 la suta din media veniturilor nete lunare obtinute in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului • Conform unei noi hotarari de Guvern, alocatia de stat pentru copii a fost majorata, incepand cu 1 ianuarie 2009, cu 4,8 la suta, de la 40 la 42 lei, in conformitate cu rata inflatiei

Dupa noile norme de aplicare pentru indemnizatia de crestere a copilului, mamicile vor primi o indemnizatie care va reprezenta echivalentul sumei de 85 la suta din media veniturilor nete lunare obtinute in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. De asemenea, aceasta suma este limitata echivalentului a trei salarii medii pe economie.

Conform datelor oferite de Institutul Judetean de Statistica (IJS) Iasi, in ultima perioada a anului 2008, castigul salarial mediu nominal brut a fost de circa 1.795 lei, iar cel net de 1.327 lei. Astfel, nici o mama care este angajata nu va primi mai putin de 800 lei, dar nici mai mult de 4000 lei. La stabilirea indemnizatiei vor fi luate in calcul toate veniturile realizate de persoana indreptatita, respectiv acele sume supuse impozitului pe venit si cuprinse in Codul fiscal. Indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda pana cand copilul implineste doi ani, iar in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de trei ani. Desi reporterii BUNA ZIUA IASI au incercat sa afle mai multe detalii despre noile norme de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului, conducerea Directiei de Munca si Solidaritatea Sociala (DMPS) Iasi a refuzat sa furnizeze asemenea informatii.

"Este duminica si nu sunt in timpul programului. O mama care vrea sa afle mai multe informatii despre indemnizatia pentru cresterea copilului sa vina maine (astazi - n.r.) la mine la birou. Documentele necesare trebuie depuse atunci cand spune legea si cum spune legea", a declarat Alexandru Grinea, directorul DMPS Iasi. La nivelul judetului Iasi, in anul 2008, aproximativ 6.800 de mame au beneficiat de indemnizatia pentru cresterea copilului, alocandu-se in acest scop peste 37 milioane lei.

Acte necesare

Pentru a beneficia de acest ajutor, mamicile trebuie sa depuna la sediul DMPS un dosar care sa cuprinda actul de identitate al mamei, certificatul de nastere al copilului, declaratie pe propria raspundere ca cel care cere indemnizatia nu beneficiaza in acelasi timp si de indemnizatia de maternitate, declaratie ca celalalt parinte nu primeste aceasta indemnizatie si declaratia celui care cere indemnizatia ca se ocupa de ingrijirea si cresterea copilului. De asemenea, mai este nevoie de dovada celui care primeste indemnizatia ca este in concediu pentru cresterea copilului, precum si o dovada eliberata de autoritati ori de angajator ca persoana care cere indemnizatia a platit contributiile sociale in ultimele 12 luni anterioare nasterii. Conform unei noi hotarari de Guvern, alocatia de stat pentru copii a fost majorata, incepand cu 1 ianuarie 2009, cu 4,8 la suta, de la 40 lei la 42 lei, in conformitate cu rata inflatiei. In ceea ce priveste numarul alocatiilor de stat, anul acesta au beneficiat de acest ajutor financiar peste 167 de mii de copii, iar suma alocata a depasit 84 milioane lei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

guvern codul fiscal acte necesare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

baza de calcul  | #52386
Cel de - al doilea copil care are 1 an (pentru care am facut acum cerere de concediu) s-a nascut in intervalul de 2 ani de la nasterea primului, pentru care am luat doar "stimulentul" ca nu am intrat in concediu de crestere ... intrebare : vi se pare normal sa mi se ia in calcul acum ultimele 12 venituri inainte de nasterea primului copil ? ... conform spuselor celor de la ... ghiseu . Mie mi se pare logic sa se ia in calcul ultimile venituri inainte de nasterea copilului pentru care soliciti concediu ... cum reiese clar din LEGE
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1375 (s) | 23 queries | Mysql time :0.020166 (s)