National

Peste trei sferturi dintre elevi au promovat testele nationale

Publicat: 25 iun. 2007
1

• Din cei 7.381 de elevi inscrisi la testele nationale, 5.106 au fost declarati promovati, inainte de solutionarea contestatiilor depuse • Elevii care au sustinut examenul, au obtinut cele mai bune rezultate la proba de istorie • 5.106 elevi au promovat examenul testelor nationale si 950 candidati au obtinut medii intre 9.00 si 9.99 • „A luat 9,88 si il felicit. Adevarul este ca a invatat foarte mult. La un moment dat imi spunea ca nu mai poate sa invete. Ma bucur ca luat o medie mare si asta fara nici un fel de pregatire suplimentara. Doar ce a invatat la scoala si pregatirea lui individuala”, a afirmat Elena Iurea, mama unuia dintre elevi

Mai bine de trei sferturi dintre candidatii la testele nationale au promovat examenul. Procentul de promovabilitate calculat de Inspectoratul Scolar Judetean ieri, inainte de solutionarea contestatiilor, este de 75,02 la suta. Mai precis din cei 7.381 de elevi inscrisi la testele nationale, 5.106 au fost declarati promovati. Doar 2.274 candidati au fost declarati respinsi, parte dintre acestia absentand la testele nationale sau nereusind sa obtina o medie generala la examene mai mare de 5.00. „Procentul de promovabilitate poate fi considerat rezonabil. Fata de ceilalti ani, cand promovabilitatea a fost de 65 la suta, se poate observa o crestere a numarului de candidati promovati. Fenomenul are la baza si faptul ca subiectele din acest an au fost postate pe internet”, a declarat ieri Camelia Gavrila, inspector scolar general. Elevii care au terminat clasa a opta au obtinut cele mai bune rezultate la proba de istorie, sustinuta in cadrul testelor nationale. Cele mai multe note de promovabilitate au fost obtinute la proba a treia, cea la alegere intre geografie si istorie. „Daca la istorie promovabilitatea inregistrata a fost de 97 la suta, la geografie promovabilitatea este de 93 la suta”, a mai spus sefa Inspectoratului Scolar Judetean. Rezultate bune au fost inregistrate si la proba de matematica, astfel incat 81 la suta dintre candidati au promovat aceasta proba. De asemenea, la proba de limba romana, 85 la suta dintre elevi au fost declarati promovati. Au fost inregistrate si note de zece pe linie, 15 elevi aflandu-se in aceasta situatie. In acelasi timp, 950 candidati au obtinut medii intre 9.00 si 9.99. De asemenea, aceasta a mai precizat ca decizia privind modul de corectare a tezelor pentru care au fost depuse contestatii va fi luata la nivelul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si urmeaza a fi comunicata inspectoratelor scolare.

Atmosfera incarcata

Principalele centre din Iasi, unde au fost afisate rezultatele, au stat ieri sub semnul incertitudinii, pana la afisarea rezultatelor. Parinti agitati si copii cu emotii. La Negruzzi, o familie afisa un zambet amar. Copilul lor a picat „la mustata” examenul de capacitate. „Lui i s-a parut cam greu examenul. A picat la romana. Testul a fost mai greu in ceea ce priveste subiectul al treilea parca. Comentariul la Ana Blandiana. Este greu sa ii ceri unui copil de 14 ani sa faca un comentariu la un text la prima vedere”, a sustinut mama copilului. In acelasi timp, o profesoara de la Scola Ion Creanga, aflata in curtea Colegiului Costache Negruzzi, i-a dat dreptate. „Corectarea ni s-a parut cam stransa. Notele au fost mai mici decat stiam noi ca este valoare elevului. La romana, notele au fost destul de mici. Cred, personal, ca s-a corectat putin in defavoarea elevului. La romana este pentru prima data cand se da de comentat un text la prima vedere. Textul de Ana Blandiana este frumos, dar este destul de greu, iar punctajul a fost destul de mare la acest subiect. Ma gandesc ce au facut cei de la tara, daca aici au fost elevi care au picat la romana”, a sustinut aceasta. In schimb, in fata Colegiului Emil Racovita, o mama era fericita: fiul a luat testele nationale cu o medie cel putin respectabila: 9,88. „A luat 9,88 si il felicit. Adevarul este ca a invatat foarte mult. La un moment dat imi spunea ca nu mai poate sa invete. Ma bucur ca luat o medie mare si asta fara nici un fel de pregatire suplimentara. Doar ce a invatat la scoala si pregatirea lui individuala”, a afirmat Elena Iurea.

Promovabilitate buna si in Pascani

Elevii pascaneni au trecut cu bine peste testele nationale din acest an. Astfel, in municipiul Pascani a fost inregistrata o rata a promovabilitatii de 83,3 la suta. Dintre cei 738 elevi pascaneni care au sustinut testele nationale, doar 123 au fost declarati respinsi. In plus, au mai fost si 60 de elevi care nu s-au prezentat la testele nationale din acest an. Dintre acestia, 40 au fost de la Liceul Miron Costin, 5 de la scoala Nicolae Iorga si 6 de la scoala Iordachi Cantacuzino. In municipiul Pascani au fost trei centre de examinare: Scoala Iordachi Cantacuzino, Scoala Nicolae Iorga si Liceul Miron Costin, unde au sustinut examenele atat elevii din Pascani, cat si cei de la scolile din suburbii. Cea mai mare nota obtinuta in Pascani a fost a Madalinei Bertea, care a reusit o medie de 9,93. In ce priveste desfasurarea examenului, in municipiul Pascani s-a inregistrat un singur incident la scoala Nicolae Iorga, unde eleva Maria Irimia a fost prinsa copiind, fapt pentru care a si fost eliminata din examen.

Contestatiile

Camelia Gavrila, inspector general al ISJ, a afirmat ca este multumita de modul in care s-a desfasurat examenul. „Per total, se observa o crestere a ratei de promovabilitate. Daca anul trecut era de 72 la suta, anul acesta este de 75 la suta. Din experienta anilor trecuti, dupa rezolvarea contestatiilor, promovabilitatea va creste cu inca un procent”, a declarat aseara Camelia Gavrila. Aceasta a mai spus ca centralizarea contestatiilor va fi efectuata in cursul diminetii, urmand apoi ca acestea sa fie corectate. „Nu cred ca sunt foarte multe contestatii. Subiectele nu au fost grele. Multi dintre cei picati au note sub 4, deci nu cred ca vor mai incerca sa conteste aceste note. Sansa de a obtine o nota mai mare cu un punct este foarte mica”, a mai declarat Gavrila.

Adauga un comentariu